Güncelleme Tarihi:
Evet, sessizce soyunup yatağa girmeyi ve dün akşamdan beri aklımdan çıkmayan kitabımı okumayı nasıl hayal ettiğimi anlatmaya çalışmıştım.
Benim erotik yazım bu kadar. Oysa erotik dediğin, adaşım, Akşam’ın Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut gibi olur. Mesela cumartesi günü, yazısının başlığı “Jinekolojik Loch Ness Canavarı: G-noktası” diyordu. Spotu ise, “Doğalgaz krizi olduğunda elektriklerin kesilmemesini sağlayabileceğiz. İstanbul’da yeterli düzeyde elektrik üreten vajina vardır. 24 saat elektrik sağlayabilirler…”
Turgut’e değil de Devrim’i okuduğunuza göre, bu kadarcık fantââziyle idare edeceksiniz.
Eşim yurtdışına gitti geldi. Ne getireyim, dedi. ‘Gece gizli gizli sevişecek’ dört kitap sipariş ettim, kadıncağız elleriyle koynuma soktu kumaları…
Jacques Attali’nin Mitterrand biyografisi bitsin diye heyecanla bekliyorum şimdi. (Bir iki alıntı daha yapacağım bundan.)
Elimin altında, üçü beni çok heyecanlandıran, 4 kitap var şu anda.
Bu nasıl heyecan verici bir perspektiftir, düşünsenize.
Birincisi – hani size anlattım ‘Beceriyon, beceriyon ama daadsız’ demiş ya emir eri, o türden, becereceğiz ama, iş olsun diye.
Adı Gütenberg’sız basın. Yani internet gazeteciliği. Le Monde’un web sayfasını yapan ve yöneten iki meslektaşımın kitabı.
İkincisi müthiş eğlenceli. Ben Schoott adlı bir dâhî İngiliz gencinin kitabı: Schott’s Original Miscellany.
Miscellany için ‘bilim ve yazın dergisi’ diyor sözlük ama bakmayın siz. Schott bu kitapçıkta, alfabetik sırayla, akla hayale gelmeyecek abuk sabuk, lüzumsuz bilgileri bir araya getirmiş. Mesela, koleksiyonlar ve koleksiyonerler bölümünde, fotoğraf makinesi, yüksük, düğme, yahut puro etiketi biriktirenlere ne isim verilir diye bir liste: hemen üstünde kanun gereği ihbarı zorunla hastalıklar; biraz ilerde genç yaşta ölen starlar ve ölüm sebepleri; Musa’nın 10 Emri; cins isim haline gelmiş özel isimlerden örnekler (sadizm, linç, boykot gibi) … vs, vs!
Muh-te-şem!
Üçüncüsü – bu yaşa kadar okumadığımı itiraf etmekten utanıyorum – Beat Generation’ın öncülerinden Jack Kerouac’ın kült kitabı, On The Road
Nihayet dördüncüsü, yukarıdakine benzer bir kitap, ama bunu 1973 yahut 74’te okumuştum, kaybettiğim için elden düşme bir tane buldum, tekrar okuyacak ve kütüphaneme koyacağım: Ringolevio. Emmett Grogan adlı Brooklyn’li bir sokak serserisi, 13 yaşında uyuşturucuya başlamış, otsuz kalınca çalmaktan hatta öldürmekten kaçınmamış bir çete reisi… Ringolevio da, Brooklyn’de sokak çocuklarının oynadığı ve ileride çete savaşlarında ihtiyaç duyacakları kabiliyet ve tecrübeyi edindikleri (saklanmak, çalmak, kavga, bıçak, hile…) bir oyun. Zaten kitabın tam adı da Ringolevio, A Lıfe Played For Keeps. (Ölümüne oynanan bir hayat…)
Bunları niye mi anlatıyorum?
Günah çıkarma ihtiyacı belki de…
Değil, sizi de ‘böyle kaçamaklar yapmaya’ tahrik etmek.