Güncelleme Tarihi:
Camili Köyü’nde Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin çeşitli inşaatlarında işçi olarak çalışan Sedat Gülbin (19), Osman Solmaz (29), Süleyman Dişli (41) ve İsmail Dişli (21), çarşamba sabahı kendilerini almak için gelecek aracı beklemek üzere Camili Geçidi’ne geldi. 2320 rakımlı geçitte aniden bastıran yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Telekom’un aracı işçileri almaya gidemedi. Bu sırada çevrede bulunan bir kuş gözetleme kulesine sığınan 4 işçi, soğuktan korunmak için çevreden bulabildikleri dal parçalarıyla ateş yaktı. İşçileri kurtarmak için Borçka Kaymakamlığı’nın bölgeye yolladığı iş makinesi tipi nedeniyle çalışamayınca geri döndü. Arazi araçlarıyla yapılan bir deneme de başarısızlıkla sonuçlandı.
Devreye giren Artvin Valiliği’nin gönderdiği Telekom’a ait paletli araç dün saat 13.00 sıralarında Borçka’dan işçilerin bulunduğu Camili Geçidi’ne doğru yola çıktı. İş makinelerinin de bir süre eşlik ettiği Telekom ekibi, dün saat 20.00 sıralarında mahsur kalan işçilere ulaştı. Bu arada Camili Geçidi’ne çıkan kurtarma ekibiyle telsiz irtibatının kesilmesi, aşağıda bekleyen ekipte de tedirginliğe yol açtı. Yardımcı ekip telsizden zaman zaman, “Sesimizi duyuyorsanız telsizin mandalına iki defa basın, hayatınızdan endişe ediyoruz, kaç saattir haber yok” diye anons geçti.
“EKMEK VE TOZ ŞEKER YEDİK”
Zorlu bir çalışmanın ardından kurtarılan işçiler, alkışlarla karşılandı. Korku dolu geçen 34 saati anlatan işçiler, yanlarında sadece iki ekmek ve bir miktar toz şeker bulunduğunu belirterek, “Ekmeklerin üzerine şeker koyup yedik. Yiyeceğimiz bitmişti. Ekipler tam zamanında geldi” dedi. İşçilerden Sedat Gülbin, “Anlatılması zor bir geceydi. Çok üşüdük, kurtulamayacağız diye çok korktuk. Bu akşam bizi kurtarmaya geleceklerini düşünmüyorduk çünkü hava çok kötüydü” deerken, Osman Solmaz ise, “Ekmeğimiz ve toz şekerimiz vardı. Onları yedik, bol bol su içtik ve ateş yaktık. Bizi kurtarmaya gelen Telekom ekibine teşekkür ederiz” diye konuştu.
Kurtarma çalışmalarına katılan Düzenli Köyü Muhtarı Osman Önder ise, benzer vakaların bölgede sıkça meydana geldiğini vurgulayarak, Camili yöresine tünel gerekliliğine işaret etti. Muhtar Önder, “Kurtarma operasyonunda çok sayıda iş makinesi başarısız oldu. Bizim hastalarımız oluyor. Gürcistan üzerinden ülkemize ve o sınırı geçerken çok çile çekiyoruz” dedi.