4 bin yıllık ilk aşk şarkısı

Güncelleme Tarihi:

4 bin yıllık ilk aşk şarkısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 11:01

İnsanoğlu var olduğu günden beri uğruna şarkılar söylenen, şiirler yazılan, dağlar delinen, çöllere düşülen ve hatta ölüm bile göze alınan duygu, aşk...

Haberin Devamı

Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ'ın Türkçeye çevirdiği ve Türk Tarih Kurumu tarafından basılan “Tarih Sümer'de başlar” kitabından derlenen bilgiye göre, en eski aşk şarkısı 4 bin yıl öncesine ait.

Yazarı Dünyanın ilk sümerologlarından olan Profesör Doktor Samuel Noah Kramer, 1952 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark bölümünde yaptığı çalışmalar esnasında eline geçen küçük bir tablette yer alan yazının dünyanın bilinen ilk aşk şarkısını ortaya çıkardı.

Sümerlere ait edebi tablet ve parçalarını okuyan, ne olduklarını ve hangi pozisyona ait olabileceklerini tespit etmeye çalışan Kramer, tabletin arasında hangisinin önemli olduğunu bulup çıkarmak ve onları kopya etmek için çaba harcarken, 2462 numaralı tabletin bir şiir olduğunu fark etti.

4 bin yıllık aşk şarkısının ilk iki kıtası şöyle

“Güvey kalbimin sevgilisi,
Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı,
Arslan, kalbimin kıymetlisi,
Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı.

Beni büyüledin, önünde titreyerek durayım,
Güvey, senin tarafından yatak odasına götürüleyim,
Beni büyüledin, önünde titreyerek durayım,
Arslan, senin tarafından yatak odasına götürüleyim.”

Haberin Devamı

4 bin yıl öncesinde gelen bu tabletin Sümer Kralı Şuşin'e yazılmış bir aşk şiiri olduğunu ve dünyanın bilinen en eski aşk şarkısı olduğunu fark eden Kramer, tablet üzerindeki şiirin kral ile onun için seçilmiş bir gelin arasında söylenen ve kutsal evlenme töreni ile ilgili bir şarkı olduğunu tespit etti.

“İstanbul tableti” olarak isimlendirilen küçük tablet üzerindeki şiirin, büyük ihtimalle bir yeni yıl bayramını kutlama töreninde Kral Şuşin için seçilmiş gelin tarafından söylenmek üzere kaleme alındığını belirleyen Kramer, Muazzez Çığ tarafından kopyası yapılan belge, metin transkripsiyonu ve çevirisi ile Belleten Dergisi'nin 16. cildinde yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!