4 Bakan hakkında fezleke yok

Güncelleme Tarihi:

4 Bakan hakkında fezleke yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 12:35

Ankara son iki gündür, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu çerçevesinde adı geçen dört bakan hakkında hazırlandığı iddia edilen fezlekeleri konuşuyor.

Haberin Devamı

4 Bakan hakkında fezleke yok
Son iddia, bakanların yargılanmalarının önünü açacak fezlekelerin Adalet Bakanlığı'na ve TBMM'ye gönderildiği yolunda idi.

Ancak Adalet Bakanlığı kaynakları bu iddiaları yalanlayarak, Bakanlığa ulaşmış herhangi bir fezleke bulunmadığını vurguladılar.

"FEZLEKE OLACAKSA DA, ŞİMDİ OLMAZ..."

Aynı kaynaklar, operasyonun bu aşamasında da zaten fezleke ihtimalinin bulunmadığını, bakanlar hakkındaki fezlekenin ancak "mahkeme aşamasından sonra" gündeme gelebileceğini ifade ettiler.

Hürriyet'e bilgi veren kaynaklar, süreci şöyle anlattılar:
"Şu anda şüphelilerin gözaltı aşaması sürüyor. Bunlar savcıya çıkarılacaklar, savcı da sorgu yapacak. Sorgunun tamamlanmasının ardından mahkemeye çıkacaklar ve mahkeme, tutuklama ya da serbest kalma kararını verecek. Bakanlar hakkında fezleke, eğer olacaksa, bu aşamadan sonra olur"

Haberin Devamı

BAKANLAR HAKKINDA ANAYASA'NIN 100. MADDESİ İŞLER

Aynı kaynaklara göre, haklarında iddiaların bulunduğu kişilerin hükümet üyesi olması nedeniyle, haklarında Anayasa'nın 100'üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.

İŞTE 100. MADDE

Anayasa'nın 100. maddesi şöyle;
"Başbakan veya Bakanlar hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az onda birinin vereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilir. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşür ve gizli oyla karara bağlar.
Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında Komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclise sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Bu süre içinde raporun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teslimi zorunludur.
Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülür ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınır.
Meclisteki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!