3G (sıkıntılı) geliyor

Güncelleme Tarihi:

3G (sıkıntılı) geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 13:26

Üçüncü nesil cep telefonu şebekelerinin ülkemizdeki macerası geç de olsa başlamak üzere. Peki nedir bu 3G ve hayatımıza ne gibi değişiklikler katacak?

Haberin Devamı

3G yani yeni nesil cep teelfonu şebekeleri birçok yenilik gibi ülkemize biraz geç geldi. Avrupa Birliği üyesi ya da adayı ülkeler içinde bu teknolojiyi kullanmayan bir tek biz kalmıştık. Geç de olsa bu teknolojiyi kullanabiliyor olmak güzel bir duygu olacak sanırım.

Dünya 4. nesil şebekelerle ilglenirken biz hala neden üçüncü nesilde kaldık sorusuna cevap aramayacağım (o ayrı bir yazı konusu). Gelin bu 3G'nin ne olduğunu ve hayatımıza neler katacağına bir bakalım:

7 Eylül 2007'de yapılan ihaleyi kazanan Turkcell, 321 Milyon Avro bedelle Türkiye'deki ilk 3G şebekesini kurmaya hak kazandı. Diğer operatörler ise numara taşınabilirliği konusunun çözülmeden bu ihaleye girmek istemediklerini belirttiler. Dünyada cep telefonu numarası onu satın alan kişinin oluyor. Ancak ülkemizde ise sadece kiralanıyor. Bu da farklı operatörlere geçişte yeniden numara satın almak anlamına geliyor (hatta bazı operatörlerde fatura hattan faturalarıya ya da tam tersi geçişlerde bile numaranız değişiyor). İşte bu uygulamadan dolayı her operatör değiştirdiğinizde numaranız da değişiyor.

Haberin Devamı

Muhtemelen CeBIT sonrasında 3G şebekelerin aktif olarak kullanılması bekleniyor. 3G teknolojisinde data aktarım hızı 384 kbps (emektar 56K dial-up bağlantıya göre 7 kat daha hızlı). Böylece kullanıcılar cep telefonu hatları yardımı ile daha fazla veriyi daha hızlı bir şekilde kullanabilecekler.

3G'NÄ°N GETÄ°RDÄ°KLERÄ°

Bu teknolojinin hayatımıza getireceği en önemli yenilik (TV reklamlarında da gördüğünüz) video konferans. 3G uyumlu telefonlarda iki adet kamera (biri ön yüzde ikincisi arka) olmasının sebebi video konferans yapabilmektir. Bu sayede kullanıcılar sesli iletişimin yanı sıra görüntülü iletişim de kurabilecekler.

Video konferans bu teknolojinin en çok ilgi çeken özelliği olsa da yapılabilecekler bununla sınırlı değil: İnternet'e bağlanmak, büyük boyutta dosyalar indirmek (MP3 ve video dosyaları gibi) ve diğr işlemler hızlanacak. Ayrıca yurtdışında satılan ancak henüz ülkemizde bulunmayan cihazlar yardımı ile bulunduğunuz yerde küçük çaplı bir kablosuz ağ oluşturabileceksiniz.

Haberin Devamı

MALÄ°YETLER

Bu anlattıklarım güzel olsa da bunun bir bedeli olacak ve yurtdışındaki örneklerden gördüğümüze göre pek bu bedel pek ucuz  olmayacak. 3G'yi kullanabilmek için ilk olarak cep telefonunuzun bu sisteme uyumlu olması gerekiyor. Son 2 - 3 yıldır satılan bazı telefonlar bu teknolojiyle uyumlu. Elinizdeki telefonunuz uyumlu olup olmadığını firmaların Ä°nternet sayfalarından ya da kullanım kılavuzlarından öğrenebilirsiniz. Öte yandan yeni bir telefon satın almak isteyenler de mutlaka 3G özelliÄŸine sahip modelleri tercih etmeliler. Uzun vadede 3G kullanmak istediÄŸinizde sıkıntı düşmemek için bu tip bir tercih yapmak daha mantıklı.Â

3G teknoloji ciddi bir santral yatırım maliyeti getirdiğinden (50 milyon dolardan bahsediliyor) teknolojinin kullanılmasının ciddi bir maliyet oluşturacağını görmek için sektör uzmanı olmaya gerek yok. Benzer sorun MMS gibi teknolojilerle de yaşanmıştı. Faturasız hatlar için 16 kontör gibi yüksek bir gönderim maliyeti kullanıcıları bu teknolojiden uzaklaştırmıştı. Uzun lafın kısası video konferans ve diğer hizmetler cüzdanı sağlam kullanıcılara hitap edecek (en azından başlangıçta böyle olacak). Öte yandan şimdilik farklı operatörlerin bulunmaması da rekabet unsurunu ortadan ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Sonuç olarak 3G, hayatımızı kolaylaştırması muhtemel bir teknoloji. Ancak ülkemiz şartları düşünüldüğünde kullanım ile ilgili sıkıntıların yaşanması da kaçınılmaz bir gerçek. Yakın zamanda bu anlattıklarımın hangileri ile karşılaşacağız hep birlikte göreceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!