Güncelleme Tarihi:
Baumgartner’in kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon hedef irtifanın üstüne çıkıp 38 bin metre yüksekliği aştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi.
Baumgartner 2 saat 30 dakikada 39 bin metreye ulaştı. Kontroller yapıldı ve dakikalar içinde Felix kendini boşluğa bıraktı. 30 saniyede 980 km hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti. Ardından paraşütünü açtı.
Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı.
Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı sadece Youtube'da 7 milyondan fazla kişi izledi.
Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu.
FELIX BAUMGARTNER'İN MÜTHİŞ SINAVI / FOTO GALERİ
UZAYDAN DÜNYAYA ATLAYACAKTI / FOTO GALERİ
İŞTE DÜNYANIN SOLUKSUZ İZLEDİĞİ O AN / WEB TV
FELIX BAUMGARTNER'İN 39 BİN METRE ATLAYIŞI / WEB TV
Atlayıştan detaylar |
-Balon yükselişinden 2 saat 15 dakika sonra 37 bin hedefini geçerek 38 bin metreye ulaştı. Daha sonra balonun üzerindeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve balon 39 bin metrede sabitlendi. -84 yaşındaki tecrübeli havacı Kittinger’ın, Baumgartner’ı sürekli konuşturmasının başlıca sebebi onu uyanık tutmak, bilinç durumunu kontrol etmek. -Kapsül içindeki hava basıncı kontrol altında olsa da 8 psi’lık “sarı alarm” seviyesinin sınırında dolaşıyor. İçerideki sıcaklık 13.5 derecede sabit. -Rüzgâr nedeniyle balon güneydoğu yönüne doğru sürüklenerek yükseliyor. Bir saat içinde yükselişin tamamlanması bekleniyor. -Canlı yayında görülen beyaz saçlı adam, Joseph Kittinger. 1928 doğumlu emekli albay Kittinger, 16 Ağustos 1960’da 31 km yükseklikten yaptığı atlayışla gökyüzünde en uzun süreli ve en hızlı dalışa imza atmış, aynı zamanda irtifa rekorunu kırmıştı. Bugünkü rekor denemesinin danışmanlığını yaptı. -Balon 14 bin metreye 44 dakikada ulaştı. Bu sırada dışarıdaki sıcaklık eksi 65 derece, balonun yükselme hızı (dikey) saniyede 3.6 metre, yere göre hızı (yatay) ise saatte 92 km idi. -Kittinger telsizden Baumgartner ile konuşuyor. Sürekli yükseliş hızıyla ilgili bilgiler veriyor. -Bir ara “Felix herşey mükemmel” dedi. Baumgartner da “Anlaşıldı. Jawohl” cevabını verdi. “Jawohl” Almanca askeri jargonda “Evet efendim” anlamında kullanılıyor. |
FİLM GİBİ BİR ATLAYIŞ
ABD'nin New Mexico eyaletindeki Roswell kenti yakınlarında, 850 bin metreküplük helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki kapsülle gökyüzüne çıkan “Korkusuz Felix”, yaklaşık 39 kilometre yükseklikten kendini boşluğa bıraktı.
Baumgartner'in dakikalar sonra paraşütüyle New Mexico çölüne inişi, ekip arkadaşlarınca coşkuyla karşılandı. 43 yaşındaki ordudan emekli paraşütçü Baumgartner, 1960'da saatte 988 kilometre hızla 31 bin metreden atlayan Joe Kittinger'in rekorunu kırmayı amaçlıyordu.
Baumgartner, mart ayında yaptığı denemede 21 bin 800 metre irtifadan kendisini boşluğa bırakmış, saatte 587 kilometre hıza ulaşarak 3 dakika 33 saniye sonra New Mexico çölüne inmişti.
ARMSTRONG ÇİZGİSİNİ GEÇTİ
Felix'in kapsülünün bağlı bulunduğu balon, “Armstrong çizgisini” geçtiği 19 bin metre irtifada su, insanın vücut sıcaklığı olan 37 derecede kaynıyor.
Yani Baumgartner basınç kontrollü bir kapsülde olmasaydı kanı kaynayarak ölürdü. Atlayış sırasında da basınç kontrol elbisesinde en ufak delik oluşsa idi ölme riski vardı. “Armstrong çizgisi” ismini 1947’de ABD Hava Kuvvetleri Uzay Tıbbı Bölümü’nü kuran Harry George Armstrong’dan alıyor. Armstrong, bu olguyu saptayan ilk kişiydi.
'FELIX KLOSTROFOBİK' İDDİASI
Öte yandan CNN Avusturyalı maceraperest Felix Baumgartner’in "klostrofobi" yani kapalı yer korkusu olduğu ve bu nedenle özel kıyafetini giyebilmek için terapi gördüğünü iddia etti.