Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın verdiği bilgi kapsamında yaklaşık 38 bin hükümlünün bugün öğleden sonra cezaevlerinden tahliye edilmelerine başlanacağı öğrenildi.
671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen geçici maddeyle iki yeni düzenleme yapıldı.1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsayan düzenleme kapsamında, denetimli serbestliğin kapsamı bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Böylece, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınacak hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan bölümü, çeşitli denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.
Bu düzenlemeyle, hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekebilecek.Süreli hapis cezalarına mahkum edilen hükümlüler ise cezalarının "üçte ikisini" cezaevlerinde çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu sürede de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda aldıkları hapis cezasının "yarısı" kadar cezaevlerinde kalan hükümlüler koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.
- İlk etapta 38 bin kişi tahliye olacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilk etapta 38 bin mahkumunun yeni düzenlemeden yararlanarak tahliye edileceğini açıklamıştı.
Adalet Bakanlığı yetkilileri ise 38 binin, 17 Ağustos tarihi itibarıyla tahliye edileceklerin sayısı olduğunu, gelecek günlerde cezasını dolduranların, denetimli serbestlik hükümleri kapsamına girenlerin de cezaevlerinden tahliye edileceğini bildirdi.
- Tahliyeler bugün başlıyor
Yeni düzenleme ile Türkiye genelindeki Cumhuriyet Başsavcılıkları tahliye mesaisine başladı. Yeni düzenleme kapsamındaki suç türlerinden hükümlü olanlar için tahliye işlemleri başlatıldı.
Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yapılan çalışmaların ardından açık ve kapalı ceza infaz kurumlarından bugün öğleden sonra tahliyelere başlanacağı bildirildi.
- Cezaevleri boşalacak
Toplam kapasitesi 187 bin 351 olan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde 16 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla 213 bin 499 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu öğrenildi.
Yeni düzenleme ile 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşmesi bekleniyor.
KİMLERİ KAPSAMIYOR
-Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçlar şunlardır:
a)Kasten öldürme (madde 81,82);
b)altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları;
c)cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105)
d)özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138);
e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188);
f)devletin güvenliğine karşı suçlar;
g)anayasal düzene karşı suçlar;
h) milli savunmaya karşı suçlar;
ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve
i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.
-Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır.
-Düzenleme,bir af değildir.Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza,dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir.
AV. TUNCA: SÜRELER DE KISALDI
Konu ile ilgili Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan Av. Zafer Tunca şunları kaydetti: "Düzenlemeden önce, Mahkumun cezaevinden şartlı tahliyesi için, hapis cezasının 2/3 miktarının cezaevinde geçmesi gerekiyordu. Ayrıca bu 2/3 ün dolmasına bir yıl kaldı ise, kişi bir yıl açısından da denetimli serbestlik tedbirinden faydalanıyor ve 2/3 dolmuş gibi şartlı tahıliye oluyordu. Şimdi bu iki süre de mahkumlar lehine değiştirildi. KHK kapsamında, şartlı tahliye için 2/3 yerine 1/2 yatılacak ve 1/2'nin dolmasına da 2 yıl kala denetimli serbestlik tedbirinden faydalanılarak derhal tahliye olunabilecek.
Örneğin, 12 yıl hapis cezası alan kişi, KHK öncesinde tahliye olabilmek için 8 yıl - 1 yıl =7 yıl cezaevinde kalmak zorunda iken, KHK sonrasında ise 6 yıl - 2 yıl = 4 yıl sonunda tahliye olabilecektir.
Bu düzenleme ile tahmin edilenden daha fazla mahkumun tahliye edilebileceğini düşünüyorum.
Tutukluların durumunu değiştiren ve tahliyelerini öngören bir durum KHK da yoktur. Ancak yine de, mahkumların tahliye süreleri kısaldığından, devam eden davalarda mahkemeler bunu göz önünde tutarak, tutukluları da daha erken tahliye edeceklerdir."
10 YIL CEZA ALAN 3 YIL YATAR ÇIKAR
Avukat Alper Sarıca, ise konu ile ilgili değerlendirmesini bir örnek üzerinde aktardı: "1 Temmuz 2016 dan önce işlediği yağma suçundan 10 yıl ceza alan birisinin cezasının 1/2'sini yani yarısını (5 yıl) infazı halinde koşullu salıverilebilecek. Koşullu salıverilmesine 2 yıl kala da denetimli serbestlik kapsamında tahliye olabilecek. Dolayısı ile 10 yıl ceza alan kişi fiilen 3 yıl hapis yattıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında tahliye olabilecek."