Güncelleme Tarihi:
15 TEMUZ darbe girişiminin ardından düzenlenen operasyonlar sonrası tutuklu sayısı 14 bine yaklaştı ve cezaevleri dolup taştı. Bunun üzerine AK Parti Hükümeti önlem aldı. Alınan önlem dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 671 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi’yle (KHK) infaz sisteminde iki kritik değişiklik yapıldı. İlk etapta 38 bin kişi tahliye edilecek. KHK ile koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak bir yıl erken tahliye edilebilecek.
KAPSAM DIŞINDAKİ SUÇLAR
1 Temmuz 2016 tarihine kadar, ‘Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki terör suçları, anayasal devlet düzenine, milli savunmaya, devlet sırlarına ve devletin güvenliğine karşı suçlarla, cinsel suçlar, adam öldürme, uyuşturucu veya uyarıca madde imal veya ticareti’ dışındaki suçları işleyenlere 1 yıl erken tahliye yolu açıldı. Bu suçlar hariç diğer suçlardan hapis cezasına mahkûm edilen ve açık cezaevine ayrılıp koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlüler denetimli serbestlikle salıverilecekler.
Bu hükümlülerin çekmeleri gereken cezanın ‘üçte ikisi’ ise ‘yarıya’ indirildi. KHK ile yapılan bu iki değişiklikle 4 yılın altı taksirli suç işleyenlere tahliye piyangosu vurdu. TCK’da değil infazda sanık lehine değişiklik yapıldığı için Yargıtay’daki dosyalar için OHAL KHK’sı ile yapılan bu değişiklik bozma nedeni olmayacak.
İNFAZ HÂKİMİ KARAR VERECEK
KHK ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 105/A’daki koşullu salıverilmeye dair 1 yıllık süre 2 yıla çıkarıldı. KHK ışığında, koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebiyle cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hükümlü hakkında hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, infaz hâkimince karar verilecek. Yargı çevrelerinde bu işlemlerin süreç alacağını ancak en kısa sürede tamamlanacağı bildirildi.
ÇOCUK GELİNİN KOCASI
TCK’daki çocuğa cinsel istismar başta cinsel suçlardan mahkûm olanlarla, çocuk gelinlerin hapisteki kocaları da KHK tahliyesinin dışında kaldı. Terör suçları ve devlete karşı suçlarda da tahliye mümkün olmayacak.
TRAFİK KAZASINA PİYANGO
Trafik kazaları, dikkatsizlik ve tedbirlik sonucu yaralama gibi taksirli basit suçlarda örneğin bir kişi 4 yıl ve altında ceza aldı ve cezası kesinleştiyse direkt açık cezaevine gidecek. Yatması gereken sürede de yarıya indiği için 2 yıl olacak. Koşullu salıverme süresi de 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığı için cezaevine girdi-çıktı yapıp infaz hâkimliği kararı ile salıverilecek. Böylece, KHK ile 4 yılın altı taksirli suçlarda tahliye piyangosu gibi işleyecek.
HIRSIZLIK VE DOLANDIRICILIK
Hırsızlık, emniyeti suiistimal, dolandırıcılık gibi ‘kasıtlı suçlarda’ 3 yıl 1 gün bile hapis cezası alınmışsa; 3 yılın üzeri cezalarda açığa ayrılıp koşullu salıverme için bu cezanın onda birini yatma şartı var. Bu kapsamdaki kasıtlı suçtan mahkûmiyeti olanlar ancak 3 yılın üzeri cezalarının onda birini kapalı cezaevinde yatıp açığa ayrıldıktan sonra KHK ile getirilen yeni infaz rejiminden yararlanacaklar. Ancak kasıtlı suçlarda 3 yılın altı suçlarda da açık cezaevine ayrılıp, koşullu salıverilmesine iki yıl kalanlar tahliye edilecekler.
ÇIKIYOR MU
BOLU’da F Tipi Cezaevi’nde yatmakta olan Alaattin Çakıcı’nın Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında tahliye olabilmesi için avukatı Can Sevinç, gerekli belgeleri Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dün sabah saatlerinde F Tipi Cezaevi’ne gelen Sevinç bir süre Çakıcı ile görüştü. Çakıcı’nın akrabaları ve dostlarının da çeşitli illerden Bolu’ya gittiği belirtildi. m Murat KÜÇÜK / DHA
ÇIKAMIYOR
KHK’nın açıklanmasının ardından magazin dünyasında gözler şarkıcı Deniz Seki’ye çevrildi. Ancak uyuşturucu suçu kapsam dışı bırakıldığı için düzenlemeden Seki yararlanamayacak. Seki’nin avukatı Naim Karakaya, düzenlemede adaletsizlik yapıldığını savundu.
‘ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR EDERİZ’
KOŞULLU salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak tahliye edilmelerine başlandı. Dün Silivri Ceza İnfaz Kurumları’ndan tahliye edilen hükümlüler, aileleriyle kucaklaşarak hasret giderdi. Mutluluklarını aileleriyle paylaşan hükümlüler, uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Tahliye olan Turgay Aydın, “Çok mutluyum. Bundan sonra bizim için hayırlısı olur inşallah. Allah devletimiz ve milletimiz için doğruluk nasip etsin. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederiz. Aklımız başımıza geldi” dedi. Rayif Bölükbaş da bundan sonra vatana ve millete hayırlı olmaya çalışacağını dile getirdi. (AA)
AF DEĞİL
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, dün Twitter üzerinden tahliyelerle ilgili açıklama yaptı. Bozdağ’ın açıklaması şöyle: “Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir. Düzenleme 1 Temmuz 2016’dan önce işlenmiş suçları içeriyor. Bu tarihten sonraki suçların kapsam dışı” dedi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 105/A’daki koşullu salıverilmeye dair ‘bir yıl’ ibaresi ‘iki yıla’ çıkarıldı. Buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebilecek. Bu bir yıl erken tahliye anlamına geliyor.”
93 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
Bozdağ, aHaber’de yaptığı açıklamada ise “Şu anda cezaevlerinde 214 bin kişi bulunmaktadır. Bunlardan 93 bin kişiyi bu düzenleme ilgilendirmektedir. İlk etapta 38 bin kişinin tahliyesi söz konusu olacaktır” dedi.