Merve ERDİL - Ardıç AYTALAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2008 07:00
Herşey Diyarbakır, Siirt, Batman Kırsal Kalkınma Projesi için BM’den gelen 37 milyon dolar kredi ile başladı. 10 milyon dolar Diyarbakır’daki kişi ve kuruluşlara hibe olarak verilecek, 27 milyon dolar da bakanın seçtiği köylere dağıtılacaktı. Ancak araya "etnisiteye dayalı ayrımcılık", "ulusalcılık", "PKK", mahkeme, inceleme ve soruşturma girdi...
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 37 milyon dolar bütçeli Diyarbakır Siirt Batman (DSB) Kırsal Kalkınma Projesi’ne yönetici seçimi büyük bir kavgaya neden oldu. Fonun yönetimine aday olan Nurcan Baysal’ın "Kürt olduğu için ayrımcılığa tabi tutulduğu" iddiası ortalığı karıştırdı. Kavga sivil toplum kuruluşlarından 38 temsilcinin UNDP Başkanı Kemal Derviş’e bir mektup yazmasıyla New York’a kadar uzandı. Tarımsal Kalkınma fonunu yöneten Program Müdürü Bartu Soral’ın "fonun bölücülük için kullanıldığı" suçlamalarıyla da doruğa tırmandı. Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından Türkiye’ye verilen 37 milyon dolarlık fon, SP Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında üç kentte dağıtılacak. 10 milyon dolar, üç kentteki kişi ve kuruluşlara hibe olarak verilecek; geri kalan 27 milyon dolar ise altyapı inşaatları, tarımsal girdi ve benzeri yardımlar olarak köylere dağıtılacak.
KİM YÖNETECEK
Diyarbakır’da görev yapacak proje müdürü için BM Kalkınma Programı ve Tarım Bakanlığı, 23 Eylül 2007’de Hürriyet’e ilan verdi. Müdürlük için 21 aday başvurdu. Tarım Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Savaş İntisah, DBS Tarım Mühendisi Ali Çelikcan, UNDP İnsan Kaynakları Yardımcısı Naz Çetinkaya ve Program Müdürü Yardımcısı Burcu Özçelik’in bulunduğu komisyon, önce dört aday belirledi. Mülakat sonrasında da Bülent Yüce’nin için tavsiye kararı alındı.
ETNİK AYRIMCILIK
Ancak 26 Ekim 2007’de UNDP Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ulrika Richardson Golinski, Program Müdürü Bartu Soral’a bir email yazarak, UNDP’nin GAP Gidem Projesi’nde 10 yılı aşkın bir süredir koordinatörlük yapan Nurcan Baysal’ın adaylığını desteklediğini bildirdi. Soral, Golinski’ye komisyonun Baysal’ı seçmediği yanıtını verdi. Baysal da bir süre sonra UNDP Türkiye Temsilcisi Mahmud Ayub’e başvurarak, "Tarım Bakanlığındaki meslektaşlarımdan Bartu Soral’ın, benim için ’Kürt ve Kürtçü olduğu için başvurusunu değerlendirmeyeceğiz’ dediğini öğrendim. Benim için etnik ayrımcılık yapıldı" diye şikayette bulundu. Soral hakkında işlem yapılmasını isteyen Baysal, Gidem Projesi’ndeki görevinden de istifa etti.
DERVİŞ’E MEKTUP
Bu arada UNDP’nin yenilediği seçimde Baysal aday olmadı. Komisyon, Bülent Yüce’yi yeniden aday olarak seçti. Ardından Etyen Mahçupyan ve Osman Kavala, Başkanı Ahmet Abakay, Azize Leygara’nın da aralarında yer aldığı 38 sivil toplum örgütü temsilcisi, 6 Şubat 2008’de UNDP Başkanı Kemal Derviş’e bir mektup göndererek "Bartu Soral’ı etnisiteye dayalı ayrımcılık yaptığı" gerekçesiyle şikayet etti. Derviş ise, New York’tan bir ekip göndererek, soruşturma başlattı. İncelemeler yapan komisyonun kararı henüz açıklanmadı. Ancak Ayub, Soral’a bir yazı göndererek 2008 Nisan’da sona erecek sözleşmesini yenilemeyeceklerini bildirdi.