350 milyon dolara ulaştı, rafineriler artarsa Türkiye’ye yatırım yapacak

Güncelleme Tarihi:

350 milyon dolara ulaştı, rafineriler artarsa Türkiye’ye yatırım yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 00:00

Bayer MaterialScience (BMS) Türkiye Genel Müdürü Ömer Bakır, Türkiye’nin hammadde olarak kullanılan petrokimya ürünlerinin neredeyse tamamını ithal ettiğine işaret ederek, "Türkiye, işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yüzde 60’ını kendi karşılar duruma gelmeli. Ceyhan’da rafineri projeleri hayata geçerse, Bayer gibi petrokimya devleri de Türkiye’ye yatırıma gelir" dedi.

Dünyanın önde gelen polimer üreticileri arasında yer alan BMS’nin geçen yıl Türkiye’de 350 milyon dolarlık ciroya ulaştığını belirten Bakır, "Başta otomotiv, beyaz eşya ve tekstil olmak üzere birçok sektöre ham madde sağlıyoruz. Ancak Türkiye’de üretimimiz yok. Dünyada ise 30 tesisle faaliyet gösteriyoruz" dedi.

İhtiyacının yüzde 60’ını üretmeli

Türk sanayisinin ham madde olarak kullandığı petrokimya ürünlerinin neredeyse tamamını ithal ettiğine dikkat çeken Bakır, şöyle konuştu: "Aslında Türkiye, polimer gibi işlenmiş petrokimya ürünlerinin yüzde 60’ını kendi üretir hale gelmeli. Bunun için de dünyanın önde gelen petrokimya devleri Türkiye’ye yatırım yapmalı. Bugün bu anlamda Çin’de önemli yatırımlar var. Sadece BMS’nin Şanghay’daki son yatırımı 2 milyar doları aştı. Ancak Çin’de de sınıra yaklaşılıyor. Yeni yatırımlar için yeni ülkeler gündeme geliyor. Türkiye’de sadece Tüpraş yeterli değil. Yeni rafineriler gerekli. Ceyhan’daki rafineri projeleri tamamlanırsa, Bayer gibi petrokimya devleri de Türkiye’ye gelir."

Otomotiv 2 milyar Euro’yu buluyor

BMS Polikarbonat-Otomotiv Birimi Başkanı Thomas Klessmann ise, BMS’nin sağlık, tarım ve endüstri ürünleri olmak üzere üç ana kolda faaliyet gösteren Bayer Group bünyesinde yer aldığına işaret ederek, "2007 yılında grubun cirosu 32 milyar Euro ve çalışan sayısı 106 bini aştı. Ar-Ge için ayrılar kaynak ise 2.6 milyar Euro’yu buldu" dedi. Grubun iştiraki BMS’nin de geçen yılki cirosu 10.4 milyar Euro oldu. Otomotiv sektörünün payı ise yüzde 18 ile 2 milyar Euro’yu buldu" diye konuştu. Türk otomotiv sektörünün ana ve yan sanayisi ile birlikte son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini söyleyen Klessmann, "Bu nedenle Türkiye’de bulunuyoruz. BMS olarak yarın (bugün) Bursa’da otomotiv ana ve yan sanayisinden yaklaşık 150 kişinin katılımıyla otomotivle ilgili son gelişmelerin ele alınacağı ’Otomotiv Sempozyumu’ düzenliyoruz" diye konuştu.

Bu otomobilde çizikler kendiliğinden düzeliyor

SADECE
materyal sağlamakla kalmayıp inovasyon çalışmaları ile otomotiv sektörünü desteklemeyi amaçladıklarını belirten Thomas Klessmann, Hyundai-BMS işbirliği ile geliştirilen ve Mart ayındaki Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan konsept otomobil ’i-mode’ hakkında da bilgi verdi. Buna göre, ön, arka ve yan camlar ile farlar ve dört büyük tavan modülünde, cam modüllere oranla yüzde 50 daha hafif şeffaf panellerin kullanıldığı araçta, hafif konstrüksiyon için geliştirilen güçlendirilmiş poliüretanlar, çizilmelere karşı dirençli ve oluşan çiziklerin kendi kendine iyileştirme özelliği bulunan poliüretan kaplama gibi teknolojilerden yararlanılıyor.

Ham petrolün yüzde 4’ü plastik olup otomotivde enerji tasarrufu sağlıyor

BAYER
MaterialScience Poliüretan-Otomotiv Birimi Başkanı Jörg Palmersheim, dünyadaki ham petrol üretiminin yüzde 4’lük kısmının plastik üretimi için kullanıldığına işaret ederek, "Daha konforlu ve daha fazla elektronik teçhizatlı hale gelen araçların ağırlıkları arttı. 1990’da ağırlığı 850 kilogram olan bir otomobil, 2005’te bin 470 kilograma yükseldi. Plastik kullanımı olmasaydı bu ağırlık 1750 kilograma çıkacaktı. Plastik kullanımı sayesinde hem araç daha hafif oluyor hem de bu sayede enerji tasarrufu sağlanıyor" dedi. Palmersheim, halihazırda araç imalatında önemli bir madde olan plastiğin gelecekte daha da fazla kullanılabileceğini belirterek, "Bugün araçların iç mekanında yüzde 41, dışında yüzde 24 ve elektrik tesisatında yüzde 13 oranında polimer kullanılıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!