Nesrin COŞKUN (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00
Elektrik teknikeri Evren Polat, trafoda çalışırken az daha dalgınlığının kurbanı oluyordu.
Güvenlik mesafesini ihlal edince arktan 34 bin 500 volt elektriğin çarpıp fırlattığı Polat ölümden döndü. Elektrik sol elinden girip ayak tabanlarından çıkan 25 yaşındaki Polat 63 gün hastanede yatıp çıkarak bir mucizeye imza attı.
İZMİR’de elektrik teknikeri Evren Polat, trafoda çalışırken güvenlik mesafesini ihlal edince arktan 34 bin 500 volt elektriğe kapıldı. Güçlü elektrik akımının çarpıp fırlattığı Polat ölümden döndü. Elektrik sol elinden girip ayak tabanlarında çıkan 25 yaşındaki Polat, 63 gün hastanede yatıp çıkarak bir mucizeye imza attı. Günlerce hastanelerde yatmak zorunda kaldığını belirten Polat olayı, şöyle anlattı:
"Arkadaşlarımı 34 bin 500 voltluk elektriğe karşı uyardım. Ama 10 dakika sonra trafodaki elektrik hücresine girdim. Yukarı çıkacaktım, elimi uzattım. Elektrik beni 2 metre uzağa fırlattı. Yere düştüğümü hatırlıyorum, hiç bilincimi kaybetmedim. Yerden kalkıp yürüdüğümde ayaklarımın altındaki acıyı hissettim. Çarpıldığımda ayaklarımda da bir şey hissetmemiştim. Elektrik sol elimden girdi, iki ayak tabanımdaki 1 YTL büyüklüğündeki iki delikten çıktı. Bir de göğüsümün sağ tarafında dışarıdan gelen yanık oldu. Başka hiçbir sorunum yoktu. Tabanlarımdaki ve avuç içindeki yanıklar tedavi edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde avuç içindeki yanık yarasına yama yapıldı. Şimdi fizik tedavim sürüyor."
Evren Polat’ın ölümden döndüğünü, mucize denilemezse bile yaşamasının çok büyük şans olduğunu belirten DEÜ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Barutçu "En kolay elektrik ileten, damar ve sinirlerdir. Elden giren elektrik akımı genelde kalp üzerinden geçer, ayaklardan veya başka yerden çıkar. O yüzden erken dönemde kalbi durdurabilir, durduramasa bile ritmini bozar. Elektrik giriş çıkışında bir yanık olmasa bile kalpte yapabileceği problem nedeniyle hasta birkaç gün yatırılmalıdır" dedi.
ELEKTRİK NEDEN ÇARPAR
İnsan derisi aslında iyi bir izolatördür. Voltaj çok yüksek olmadıkça akımın geçip girmesine izin vermez. Akım bir kere vücuda girmeyi başarırsa içerde rahatça ilerler, çünkü vücudumuzun çoğunluğu iyi bir iletken olan sudur. Elektrik akımı deriyi yüksek voltajla deler ama 0,030 amper, yani 30 miliamper bile vücutta tehlike oluşturur. 100 mili amperde sinirler etkilenmeye başlarlar. Daha yüksek amperde ise şok oluşur. Görüldüğü gibi alternatif akım doğru akıma göre daha tehlikelidir. Araba aküsündeki 12 volt, 45-60 amper tehlike yaratmazken tost makinesindeki 220 volt, 10 amper öldürücü olabilir.