Güncelleme Tarihi:
MADEN Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, en son 1992’de hazırladığı Türkiye Diri Fay Haritası’nı 6 yıllık çalışmayla yeniledi. Yeni araştırma teknik ve yaklaşımlarını kullanan MTA uzmanları, 1912’den bu yana yaşanan bütün hareketleri inceledi. Haritayla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 780 bin kilometrekarelik alanının tamamının incelendiğini bildirdi. Haritayla diri fayların ve yüksek riskli yerlerin belirlendiğini söyleyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yeni değil, bilinmeyen
“Fay haritasıyla Türkiye’deki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı. 20 yılda yeni faylar oluşmadı. Fakat tespit edilemeyen veya aktif olduğu anlaşılamayan yeni faylar bulundu. Marmara Denizi’nde bir depremde tsunami tesiri ve 3’üncü boğaz köprüsüyle alakalı yer seçimi, diri fay üzerinde bulunmuyor. Altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum, deprem konusunda herhangi bir tarih vermemiz söz konusu değildir, bunu yapmak da doğru değildir.”
Akkuyu 9 depremine dayanır
“Akkuyu’da kurulacak nükleer santral herhangi bir fay hattı üzerinde bulunmuyor. Allah vermesin Türkiye’de 9 büyüklüğünde deprem olmamıştır ama Akkuyu, 9 büyüklüğünde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir. Türkiye’nin en sağlam yapısı olma iddiasında olacaktır. İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu’nda, Bakırköy’de diri fay hattı bulunmuyor. Diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz.”