Güncelleme Tarihi:
Taksim’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından ortak hazırlanan kutlama etkinliği, bugün saat 10.00’da başladı 16.00’da bitecek. Konfederasyonlar, Taksim Meydanı’na 3 ana koldan girecek. Emekçiler belirlenen noktalarda, erken saatlerde toplanmaya başladı. Planlama şöyle:
3 ana koldan girilecek
Şişli Grubu DİSK ve KESK, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), DSP, Türkiye Değişim Hareketi, odalar ve dergiler, Şişli Cami önünde toplandı. Halaskârgazi Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi istikametinden Taksim Meydanı’na gelecek. Arama noktası ise TRT binası ile Divan Kavşağı arasındaki otobüs duraklarının bulunduğu yere kurulacak. Grup, PTT önünde bekleyecek.
Şişhane Grubu Türk-İş, Kamu-Sen, CHP, ÖDP, İP, EMEP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Cephesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Unkapanı Köprüsü üzerinden, Şişhane’de toplandı. Grup, Refik Saydam Caddesi ve Tarlabaşı Caddesi istikametinden Taksim Meydanı’na gelecek. Arama noktası Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde kurulacak. Grup, çiçekçilerin önünde bekleyecek.
Dolmabahçe Grubu Hak-İş, Memur-Sen ve TKP Dolmabahçe’den saat 11.00’de yürüyüşe başlayacak. Grup, İnönü Caddesi ve Gümüşsuyu istikametinden Taksim Meydanı’na gelecek. Arama noktası Gümüşsuyu Parkı önü ile Kültür Sokağı çıkmazı arasında oluşturulacak. Grup, Vakıflar Bankası önünde bekleyecek.
Kazancı’da saygı duruşu
Burada yapılacak anons ile konfederasyonların ve sendikaların genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri ve yabancı konuklar saat 12.00’de Kazancı Yokuşu’na gelerek 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybeden emekçileri anmak için saygı duruşunda bulunup karanfil bırakacak. Ardından sadece konfederasyonların genel başkanları Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na 1 Mayıs çelengini bırakacak ve burada İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunacak. Kortejler ise saat 12.20 ile saat 13.00 arasında alanda kendileri için belirlenen yerlerde yerlerini alacak.
Timur Selçuk konseri
Ardından Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu konser verecek. Selçuk, kürsüye kurulan piyano eşliğinde 1 Mayıs Marşı’nı çalıp söyleyecek. Konserin ardından 6 işçi ve memur konfederasyonu genel başkanları 5’er dakikalık konuşma yapacak. Etkinlik, verilecek konserin ardından sona erecek. Konuşma platformunun ve alanın iç güvenliğinden sendika konfederasyonları sorumlu olacak. İstanbul’da bugün il dışından gelen 3 bin 500 çevik kuvvetle birlikte toplam 22 bin 361 polis görev yapacak. Sıraselviler Caddesi, İstiklal Caddesi ve Kazancı Yokuşu istikametinden Taksim Alanı’na gösteri amaçlı girişlere kesinlikle izin verilmeyecek. Alandaki gruplar da Taksim’den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi’nden de Beşiktaş yönüne doğru dağılacak. Diğer tüm güzergahlar yaya ve araç trafiğine kapalı olacak.
Toplumsal vicdan borcu
Mustafa Kumlu (TÜRK-İŞ Genel Başkanı) Taksim’in kutlamalara açılmasıyla, 33 yıldır sürdürülen korku tellallığı bayrama dönüşecek. Emekçiler, 1977 kutlamasında kaybettikleri o 36 canı, kaybettikleri yerde, kitlesel olarak anarak onlara karşı var olan toplumsal vicdan borcunu ödeyecekler. Yıllardan beri 1 Mayıs’ı Türkiye çapında alanlarda kutluyorduk. Ama, hep bir eksiğimiz vardı. Bu yıl, bu eksiğin de tamamlanmasıyla Taksim alanı başta olmak üzere, Türkiye’de 1 Mayıs, dünyaya örnek şekilde kutlanacak. İkinci adım o cinayetlerin aydınlatılması olmalı.
Cinayetler aydınlatılsın
Süleyman Çelebi (DİSK Başkanı) Akıllarda hep panzerler, ezilen işçiler, kitlenin üzerine yağan mermilerle kaldı. Ölenlerden biri de ben olabilirdim. Ülkemizi karanlıklara hapseden bu siyasal cinayetin hesabı hâlâ sorulmadı. Milyonlarca emekçinin istediği tek şey; adalet ve hukukun, özgürlük ve demokrasinin bu ülkede hayat bulmasıdır. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması ve ‘Emek ve Dayanışma Günü’ tatili ilan edilmesi önemli. Ama, yeterli değil. Bu ve benzeri tüm siyasi cinayetlerin aydınlatılmasını istiyoruz.
Sanki kanlara basıyor gibiyim
Salim Uslu (Hak-İş Başkanı) Bugün bile hâlâ Taksim’de The Marmara Oteli’nin önünden geçmek bende, sanki yerdeki kanlara basıyor, bir mezarın üzerinden geçiyormuş hissi oluşturuyor. Taksim’i Taksim yapan, orada sadece insanların değil, vicdanların da katledilmiş olmasıdır. Taksim’de miting yapmak orada katledilenleri geri getirmiyor, ama hesabı sorulsun diye bağırma imkanı veriyor. Bunun ilk sonucu da, iktidar partisinin bu olayı da içeren araştırma önergesi oldu. Bana göre Taksim şimdiden amacına ulaştı.
Talebi duymayan ülkeyi yönetemez
Sami Evren (KESK Başkanı) Yıllar boyunca ceketinin cebinde gizlediği karanfilleri her 1 Mayıs’ta Taksim’e bırakan emekçiler ve dostları var. Emekçiler için Taksim’in anlamını herkesin anlamasını beklemiyoruz, ama herkesin saygı göstermesini bekleme hakkımız var. Emekçiler olarak çok bedel ödedik. 1 Mayıs 2010’da emekçiler, tüm ülkede ve Taksim’de karanlık dönemin sonuna geldiğimizi müjdeleyecekler. Taleplerini duymayanların, bu ülkeyi yönetemeyeceklerini herkese gösterecekler.
33 yıl önce o gün
KANLI 1 Mayıs ya da “Kanlı Pazar” olarak anılan 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda yapılan kutlamada kalabalık üzerine ateş açılması sonucu arbede çıkmıştı. Ezilme ve kurşunlama sonucu 36 kişi ölmüş, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirmişti. 136 kişi de yaralanmıştı. Kalabalık üzerine ateş açanlar da bugüne kadar tespit edilemedi. 1 Mayıs 1978’de de Taksim’de kutlanmış, meydan daha sonra yasaklanmıştı.
Dükkânları açın
TÜRK-İŞ 1’inci bölge temsilciliği, 1 Mayıs kutlaması öncesi Taksim ve İstiklal Caddesi esnafına çiçek dağıtarak, “Dükkanlarınızı korkmadan açın” çağrısında bulundu. Türk-İş 1’inci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, “Geçmişin olumsuz görüntülerinin yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Sendika yetkilileri, başkanları da dahil herkes arama noktasından geçecek. Maske ve yasadışı şeyler taşınmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Alman metal, inşaat, tarım sendikaları delegasyonu, sol parti ve Protestan Kilisesi’nden bir papazın da bulunduğu yaklaşık 60 kişilik topluluk, öğlen saatlerinde esnafa karanfil dağıttı.
Trafiğe kapalı yollara dikkat
Saat 08.00’den itibaren Mecidiyeköy Metro’dan başlayarak Halaskargazi ve Cumhuriyet Caddesi, Taksim Alanı’na girişe kadar olan güzergah trafiğe kapalı. Alternatif olarak E-5 karayolu ile Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Dereci Caddesi- Kasımpaşa kulanılacak.
Unkapanı Köprüsü’nden, Tarlabaşı Bulvarı’nı takiben Taksim Alanı’na kadar olan güzergah trafiğe kapalı. Alternatif olarak Atatürk Bulvarı’ndan Unkapanı Köprüsü’ne girmeden Ragıp Gümüşpala Caddesi’ni takiben Galata Köprüsü üzerinden Kemaraltı Caddesi Beşiktaş veya Bakırköy Sahil Yolu’ndan Atatürk Havaalanı, yine Atatürk Köprüsü’ne girmeden sağdan Kadir Has Caddesi’ne bağlanarak Eyüp kullanılacak.
Dolmabahçe önü ve İnönü Stadyumu’nun bulunduğu yerden İnönü Caddesi’ni takiben Taksim Alanı’na kadar olan güzergah trafiğe kapalı. Beşiktaş-Karaköy-Eminönü-Sahil Yolu istikametleri kullanılacak.
Osmanbey’den Taksim arası, metro başta olmak üzere Taksim Meydanı’na çıkan ve yukarıda belirtilen toplanma ve yürüyüş güzergahlarda tramvay, finüküler sistem, tarihi tramvay ve benzeri araçlar çalışmayacak.