Güncelleme Tarihi:
TCK'nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM AB Uyum Komisyonunda benimsendi.
MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, Türkiye'nin dağına ve taşına yazılı bulunan “Ne Mutlu Türk'üm Diyene” sözünün bir tarafa bırakılmak istendiğini ileri sürerek, “(Ne Mutlu Türk'üm Diyene) sözünü nereye koyacağız? Bu sözü söyleyenlere hakaret edenlere ne yapacağız?” diye sordu.
AB'nin talebine göre, şiddeti içermeyen her türlü hakaretin serbest bırakılması gerektiğini savunan Çakır, “Bu değişikliği yapmamız halinde Avrupa'nın bize 'aferin' demesini beklemeyin. 'Bu yetersiz, eksik' diyecekler, başka düzenleme yapılmasını isteyecekler” diye konuştu.
MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, Türklüğün, sadece 21. Yüzyılda kurulmuş bir devletin değil, 5 bin yıllık Türk tarihinde Türk kültüründe yaşayan insanları içine aldığını söyledi.
Türklük konusunda son yıllarda özellikle AK Parti iktidarından itibaren başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk kimliği konusunda kafalarda soru işareti bulunduğunu ileri süren Bal, “Türklüğü Avrupalı anlamayabilir. Bizim dilimizle, Avrupa anlayışının bir olması beklenemez. Avrupa bizim ne demek istediğimizi anlamaz” dedi.
Nasrettin Hoca'nın bir leyleğin bacaklarını kestiğini ve daha sonra bunu kuşa benzettiğine ilişkin fıkrayı anlatan Bal, “Biz de bu kuşun kanatlarını kesiyoruz, 'sen kuşsun' diyoruz. Önceden 7 kez değiştirilmiş bir yasayı şimdi 8. kez değiştirmeye çalışıyoruz. Her ülkenin kendi iç dinamikleri, sıkıntıları vardır. 'AB istiyor' diye bu yönde değişiklik yapmamalıyız” diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, hakim ve savcıların elinde “Türklük” yerine “Türk Milleti” ifadesinin olduğu yasanın bulunmasının, Orhan Pamuk ve Hrant Dink hakkında dava açılmayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Elekdağ, savcılara, hakaretle eleştiri arasındaki nüansı kavrayacakları şekilde eğitim verilmesi gerektiğini dile getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, söz konusu teklifin yasalaşması halinde Anayasaya aykırı olacağını savunarak, bu yasanın Cumhurbaşkanının yargıya müdahalesi sonucunu doğuracağını, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığını tartışılır hale getireceğini ileri sürdü.
Hacaloğlu, Cumhurbaşkanının kovuşturma açılmasına izin vermemesi halinde hakim yetkisini kullanmış olacağını belirtti.
DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, kendilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını, aynı zamanda Kürt olduklarını söyledi.
301. maddenin tamamen yürürlükten kaldırılmasını isteyen Yıldız, “Şimdiye kadar Kürtlere, Lazlara, Çerkezlere hakaret edenlerin yargılandığını görmedim. Kürtlere 'şeytan soyundan gelenler', Ermenilere 'Ermeni dölü' diyenlere dava açılmıyor” diye konuştu.
TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, görüşmelerin tamamlanmasının ardından TCK'nın 301 ile 305'inci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin maddelerini oyladı. Teklif, Komisyonda benimsendi.
Söz konusu teklif, esas komisyon olarak 18 Nisan cuma günü Adalet Komisyonunda ele alınacak.