301’inci Madde’nin AB kanunlarında olmadığı yalan

Güncelleme Tarihi:

301’inci Madde’nin AB kanunlarında olmadığı yalan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 10:26

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TCK’nın 301’inci maddesinin, “sadece Türkiye ve Türk hukukuna özgü bir düzenleme olduğu, benzer düzenlemelerin AB ülkelerinin ceza kanunlarında yer almadığı” savunmasının kocaman bir yalan olduğunu iddia etti. Aygün, bu nedenle AB’nin Türkiye’yi 301’inci madde konusunda sürekli baskı altında tutmasında iyi niyet göremediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, “Türklüğü, cumhuriyeti, TBMM’yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayanlara hapis cezası verilmesini” düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin değiştirilmesine yönelik girişimlere tepki gösterdi.

Hükümetin değiştirilmesini yeniden gündeme getirdiği 301’inci maddenin Türk hukuk sistemi için yeni bir madde olmadığını ve önceki TCK’nın 159’uncu maddesine karşılık geldiğini anımsatan Aygün, 301’inci maddenin “bazı ünlü kişiler hakkında bu madde uyarınca soruşturma veya dava açılması” yüzünden şimdiye kadar “magazin” havasında tartışıldığını öne sürdü. Aygün, “Bu yüzden 301’inci maddede değişiklik yapılması gerekip gerekmediği konusunda sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi için ideolojik, popülist ve güncel siyasi anlayışlardan uzaklaşmak gerekir” dedi.

TCK’nın 301’inci maddesinin, “Sadece Türkiye ve Türk hukukuna özgü bir düzenleme olduğu, benzer düzenlemelerin AB ülkelerinin ceza kanunlarında yer almadığı” savunmasının kocaman bir yalan olduğunu belirten Aygün, bu nedenle de AB’nin Türkiye’yi 301’inci madde konusunda sürekli baskı altında tutmasında iyi niyet göremediğini vurguladı. Aygün, “Türklüğe hakareti serbest bırakacak böyle bir değişikliğin ardından, AB’nin Türkiye Cumhuriyetini düşmanlarına karşı korumasız bırakacak başka değişiklikler de isteyeceğini tahmin ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’IN TALEBİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yaptığı “komisyon kurup arşivleri açalım” çağrısını ele alan Ermenistan Meclisi’nde de “301’nci maddenin kaldırılması” talebinin dile getirildiğini ifade eden Sinan Aygün, “Ermenistan’ın bu talebiyle, AB’nin kendi ülkelerinin yasalarında da benzerleri bulunan bir düzenlemenin, Türk Ceza Yasası’ndan çıkarılması için Türkiye’ye bu kadar baskı yapması tesadüf olamaz” dedi.

DİĞER ÜLKELERİN 301’E BENZER DÜZENLEMELERİ
Aygün, 301’inci maddenin benzerlerinin, hatta çok daha sertinin birçok Avrupa Birliği ülkesinin yasalarında bulunduğunu ve tümünde de bu tür suçlara çok ağır hapis ve para cezaları öngörüldüğünü ve mahkumiyet kararları verildiğini belirtti. Avusturya’da 2003 yılında bir kişinin, Almanya’da 2004 yılında 72 kişinin, İtalya’da 2000 ? 2004 yılları arasında toplam 107 kişinin, Hollanda’da 2004?2006 yılları arasında 419 kişinin, TCK’nın 301’inci maddesine benzeyen maddelerden mahkûm olduğunu hatırlatan Aygün, Polonya’da da 2004?2005 yıllarında toplam 109 kişi hakkında dava açıldığını ifade etti.

Aygün bazı AB ülkelerinin yasalarında bulunan 301’inci maddeye benzeyen maddeleri şöyle sıraladı:

-Avusturya: Avusturya Ceza Kanunu’nun 248’inci maddesinde, “Her kim kasten, kötü niyetle Avusturya Cumhuriyeti ve eyaletlerine hakaret ve tahkir ederse bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır. Her kim birinci paragrafta açıklandığı gibi kötü niyetle kamuya açık bir organizasyon veya toplantıda Avusturya Cumhuriyeti veya eyaletlerinin resmi bir amaç için kullanılan bayrağına, ulusal veya eyaletlerinin ulusal marşlarına hakaret eder, tahkir eder veya aşağılarsa 6 aya kadar hapis cezası veya günlük para cezasının 360 katı para cezasına çarptırılır” hükmü düzenleniyor.

-İtalya: İtalya Ceza Kanunu’nun 292’nci maddesinde devlete karşı işlenen suçlar başlığı altında, “? her kim ulusal bayrağı veya devlete ait diğer bir sembolü aşağılarsa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” deniliyor.

-Almanya: Almanya Ceza Kanunu’nun Madde 90’ıncı maddesinde devlet ve devlet sembollerinin aşağılanması suçu düzenleniyor. Madde “Her kim bir toplantıda veya yazı dağıtmak suretiyle kötü niyetle Almanya Federal Cumhuriyeti'ne veya eyaletlerinden birine veya anayasal düzenine hakaret eder veya küçük düşürecek olursa veya Almanya Federal Cumhuriyeti’nin veya eyaletlerinden birinin renklerini, bayrağını, armalarını veya ulusal marşlarını tahkir ederse üç yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor.

-Polonya: Polonya Ceza Kanunu’nun Madde 133’üncü maddesinde de “Her kim Polonya halkını ve Cumhuriyeti'ni alenen tahkir/tecavüz ederse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" deniliyor.

-İspanya: İspanya Ceza Kanunu’nun 543’üncü maddesi “?İspanya’nın, özerk topluluklarını, sembol veya amblemlerinin sözle, yazıyla veya fiili olarak alenen aşağılanması veya tahkir edilmesi, yedi aydan 12 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü taşıyor.

-Danimarka: Danimarka Ceza Kanunu’nun 110’uncu maddesinde, “Her kim yabancı bir milleti, devleti veya bayrak ya da alametlerini veya Birleşmiş Milletleri ya da Avrupa Parlamentosu’nu alenen aşağılarsa dört aya kadar, şayet ağırlaştırıcı nedenler varsa iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" deniliyor.

-Fransa: Fransız Basın Özgürlüğü Kanunu’nun 23, 30, 32/2, 33 ve 48’inci maddelerinde ağır cezalar öngörülüyor. Özellikle 30’uncu madde “? hiç kimse Fransız ulusunu, Fransız devlet kurumlarını aşağılayıcı yayın yapamaz” hükmünü içeriyor. Ayrıca Fransa’da 2003 yılında kabul edilen bir yasa, “Her kim ulusal bayrağa veya ulusal marşa hakaret ederse azami 9 bin euroya kadar para veya altı aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmünün yanı sıra “Cumhuriyetin onurunu zedelemek”, “Kamu hizmeti sunan; hâkim polis, itfaiyeci, öğretmen veya otobüs kondüktörlerine hakaret” etmeyi kapsıyor.

-Portekiz: Portekiz Ceza Kanunu Madde 332, “? her kim sözle, hareketle, yazıyla veya bir iletişim aracıyla Cumhuriyeti, ulusal bayrağı veya ulusal marşı, Portekiz hükümranlığının herhangi bir sembolünü veya amblemini aşağılar veya gerekli saygıyı göstermezse 2 yıla kadar hapis cezası veya 240 gün karşılığı para cezası ile cezalandırılacaktır” hükmünü içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!