300 yıllık çark hayat buldu

Güncelleme Tarihi:

300 yıllık çark hayat buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 21:50

Mersin’de bir firma, Sakarya Büyükşehir Belediyesi için 300 yıllık su çarkını, 110 yıl önceki kartpostaldan yola çıkarak yeniden yaptı. Çalışma 6 ayda tamamlandı.

Kentin sembolü

Sakarya Belediyesi tarafından, yel değirmeni üreten Gökşenler firmasına, teslim edilen 110 yıllık kartpostal, teknik bir ekip tarafından incelenerek birebir modeli çıkarıldı. Detaylar belediye yetkilileri ile paylaşılarak onay alındı. Daha sonra İroko ağacından laminasyon sistemi ile üretilen çark Belediyeye teslim edildi. Sakarya Kent Park içinde açılışı yapılan su çarkı kentin sembolü haline dönüştü.

17 metre, 14 ton

Gökşenler firması Genel Müdür Onur Gökşen, çarkın yapım tekniği açısından dünyada ilk olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Sakarya Kent Park içinde kurulan, İroko ağacından laminasyon sistemi ile imal edilen çarkın yüksekliği 17 metre, ağırlığı 14 tondur. Çark cazibeli su akışı ile dönerek, 1 dakikada 450 litre suyu 16 metre yükseklikteki su kulesine dökmektedir. Çarkın taşıdığı su, kulede görsel gösterilere dönüştükten sonra, parkın sulama sistemine aktarılmaktadır."

Deveoğlu Mustafa yaptırmış

110 yıl sonra Sakaryalılarla yeniden buluşturulan su çarkı, 300 yıl önce Sakaryalı Deveoğlu Mustafa tarafından, halkın su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılmış. 1894 yılında nüfusu 20 bin ulaşan Adapazarı’nın su ihtiyacı, yaşlı çark tarafından karşılanamayınca, dönemin Kaymakamı Mehmet Nühzet bey tarafından Almanlara 15 metrelik yeni bir çark yaptırılmış. Zaman içinde kentin kentin simgesi olan çarkın adı dergilere, caddelere, spor kulüplerine ve mesire yerlerine verilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!