Güncelleme Tarihi:
30 YIL ARADAN SONRA İLK DUA YAPILDI
Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın yaptığı dua ile camiden okunan ikindi ezanı karıştı. Diyarbakır Büyükyehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, duaya gelen Ermeni vatandaşlara, “Kendimi sizlere borçlu hissediyorum. Bu kent ne kadar benimse o kadarda sizindir”
Van’daki Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisei’nde yıllar sonra yapılan ayinin ardından Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla geçen yıl restorasyonuna başlanan ve Ortadoğu’nun en büyük kilisesi olma özelliğini taşıyan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde de bugün dua düzenlendi. 1980 yılından sonra kaderine terk edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin restorasyonuna geçen yıl başlandı. Yaklaşık 2.5 milyon dolar mal olan restorasyonun yüzde 70 masrafını Ermeni cemaati, yüzde 30’unu ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşıladı.
İstanbul’dan gelen Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Tekin Papuçyan, Ermeni Yazar Migırdis Margosyan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile Türkiye, Suriye ve Avrupa’dan gelen Ermeniler, çatıyla kaplanan ve restorasyonu süren kilise içinde dua etti. Duayı yaptıran Aram Ateşyan, kendisinin de Diyarbakırlı olduğunu ve vaftizin bu kilisede yapıldığını anlattı.
Akdamar Kilisesi kadar bu kilisenin de kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Ateşyan, “Bu kilise sadece Diyarbakır Ermenilerinin değildir. Sadece dünya Ermenilerinin değildir. Bu kilise Diyarbakırlınındır. Bu Kilise Türkiye’ye emanet edilmiştir ve dünyaya malolmuş Ortadoğu’daki en büyük kilisemizdir” dedi.
Kilisenin ayin alanının 1400 metrekare olduğunu hatırlatan Ateşyan, “Bayramlarda yer bulabilmek için annemiz bizi gece burada yatırıyordu. Bugün o kalabalıktan mahrumuz ama onların ruhları buradadır, bizimle birliktedir” diye konuştu. Ateşyan, kilisenin onarımı için tüm dünyadan destek istediklerini, önemli yol aldıklarını ve kendileri için çatının kapanmasının önemli olduğunu bunun da tamamlandığını anlattı. Ateşyan, “Gelecek yıl tıpkı Akdamar’daki kilisede olduğu gibi burayı da görkemli bir törenle ibadete açacağız. Burada bizim başka bir mutluluğumuz var çünkü bu kilise bizimdir, elimizden alınmış bir kilise değildir. Önümüzdeki yıl umarım büyük bir kalabalıkla ayini burada gerçekleştiririz” dedi.
BAYDEMİR: KENDİMİ SİZE BORÇLU HİSSEDİYORUM
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de önce Kürtçe “Bu emanet başım ve iki gözüm üstünedir” dedikten sonra Türkçe konuşma yaptı. Açılışta camideki ezan sesiyle duanın birbirine karıştığını belirten Baydemir, “Aynı rabba yalvardık, aynı rab için dua ettik. Peygamberlerimiz farklı olsa bile siz benim kardeşimsiniz, benim kardeşliğimi lütfen kabul edin. Size açık ve net söylüyorum. Size borçlu hissediyorum kendimi. Halkımın bir evladı olarak borçlu hissediyorum kendimi. Bu kent ne kadar benimse o kadarda sizindir. Bu kentte benim ne kadar hakkım varsa o kadarda sizin hakkınız vardır” dedi.
Baydemir, dünyanın dört bir yanına dağılmış hemşehrilerine çağrıda bulunarak, “Açılışı Ermeni kardeşlerimle birlikte yapacağız. İnşallah bu buluşmamız ilelebet devam eder” diye konuştu.
Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Tekin Papuçyan ise, 1980 yılında cemaatlerinin İstanbul ve Avrupa’ya göç edince kilisede artık ayin yapılmadığını ve kaderine terk edildiği için de yıkılmaya başladığını söyledi. Papuçyan, Diyarbakır’da kendilerine ait 190 evin daha bulunduğunu ancak şimdiye kadar 11 tanesine tespit ettiklerini dile getirdi.