Güncelleme Tarihi:
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan Yiğit ailesi, izinsiz aldığı babasının arabasıyla şehir turu attıktan sonra eve dönerken kaza geçiren Murat Yiğit'in kaldırıldığı Samsun Devlet Hastanesinde beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine, organlarını bağışlama kararı aldı.
Duydukları büyük acıya rağmen Ünye Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü 3. sınıfına geçen oğullarının başka bedenlerde yaşamasını isteyen ailenin bu kararı üzerine, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden bir ekip uçakla Samsun'a giderek bağışlanan organları Ankara'ya getirdi.
Gencin karaciğeri, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 4 yıldır Hepatit-B'ye bağlı karaciğer yetmezliği olan Zülal Ceylan'a (30), bir böbreği ise 6 yıldır kronik böbrek yetmezliği olan evli ve 2 çocuk annesi Leyla Bayraktar'a (51) takıldı.
Diğer böbrek ise Ankara Etlik İhtisas Hastanesi Transplantasyon Ünitesi Sorumlusu Operatör Doktor Necmettin Güvence tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla 30 yaşındaki Uğur Kartal'a nakledildi.
“AİLEYİ MUTLAKA ZİYARET EDECEĞİM”
Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır periton diyalize girdiğini ifade eden Kartal, yaşadığı mutluluğu tarif ederken, “Allah Yiğit ailesinden razı olsun. Onlar sayesinde yeniden doğdum. Aile bana bir can bağışladı. Ben de hastaneden çıktıktan sonra mutlaka onları ziyaret edip bizzat baş sağlığı dileğinde bulunacağım” dedi.
Samsun Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Mustafa Sarılar da, oğullarını beklenmedik bir zamanda kaybeden Yiğit ailesinin “büyük bir insanlık örneği” verdiğini belirterek, “Aile de bağışlanan organlarla tekrar yaşama bağlanan kişilerle bir araya gelmek istiyor” diye konuştu.
“ANKARA'YA TAM DONANIMLI BİR MERKEZ LAZIM”
Etlik İhtisas Hastanesi Transplantasyon Ünitesi Sorumlusu Operatör Doktor Necmettin Güvence, Türkiye'de böbrek bekleyen binlerce hasta olduğunu belirterek, organ bağışının önemine değindi.
Ankara'da organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında tam donanımlı bir merkezin bulunmamasının büyük payı olduğunu kaydeden Güvence, “Organ bağışının artırılması için Başkent'e yakışır; ambulans, helikopter ve uçağın bulunduğu, tam donanımlı yoğun bakım ünitesini içeren bir travmatoloji ve transplantasyon merkezine ihtiyaç var” diye konuştu.
Herhangi bir kaza ya da yaralanma durumunda hastanın yaşatılmasının öncelikli olduğunu anlatan Güvence, ancak hiç istenmediği halde hastanın kaybedilmesi durumunda organlarının başkalarını yaşatmak için kullanılabilmesi gerektiğini belirtti.
Bunun için de tam donanımlı travmatoloji ve transplantasyon merkezlerine ihtiyaç olduğunu belirten Güvence, “Bugüne kadar tüm çaba ve eğitimlere rağmen Ankara'da beklenen sayıda ve yeterli organ bağışı yapılmadı. Kurulacak böyle bir merkez hem burada tedavi altına alınanların en iyi şekilde tedavisine, hem de organ bağışının artmasına olanak sağlar” dedi.