3 idam istedi

Güncelleme Tarihi:

3 idam istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Savcı Yüksel: Türkiye'yi 28 Şubat kurtardı

Ankara DGM Savcısı Yüksel, RP'nin ağır toplarının yargılandığı Milli Görüş davasında Ahmet Tekdal, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik hakkında idam cezası istedi. Milli Görüş hareketinin laik cumhuriyetin düşmanı olduğunu iddia eden Yüksel, bunun da lider kadro tarafından dile getirildiğini söyledi.

Kapatılan RP'nin ağır toplarının yargılandığı 33 sanıklı ‘‘Milli Görüş Davası’’nda dün üç idam talep eden Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, çarpıcı tespitlerde bulundu. Yüksel, ‘‘Milli Görüş’’ hareketinin Türkiye'de din devleti kurmasını ‘‘28 Şubat sürecinin’’ engellendiğini belirtti. Savcı Yüksel, dün Ankara 2 No'lu DGM'ye sunduğu 11 sayfalık esas hakkındaki mütalaasında, şu şok tespitte bulundu: ‘‘Milli Görüş hareketinin faaliyetleri, demokratik ortam içinde yasalara uygun olarak cereyan eden faaliyetler olarak ele alınamaz. Milli Görüş demokrasiye inanmadığı halde demokrasinin imkanlarından yararlanıp devleti ele geçirme ve devletin siyasi, hukuki ve iktisadi temel nizamlarını dini esaslara göre değiştirme yolunu seçmiştir. Gayesinde başarılı olmuş, koalisyon ortağı olarak devletin bünyesinde ve devlet kadrolarında örgütlenmiştir. Ancak 28 Şubat 1997 tarihindeki Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararlar üzerine başlayan süreç ile suç teşebbüs safhasında kalmıştır.’’

CUMHURİYET DÜŞMANLARI

Yüksel, Milli Görüş'ün, laik, demokratik Cumhuriyet rejimini yıkarak yerine dini esaslara dayalı bir devlet düzeni kurmayı amaçladığının, lider kadro tarafından doğrudan veya dolaylı olarak sık sık dile getirildiğini de kaydetti. Milli Görüş'ün, yurtiçi ve yurtdışı bağlantılarının ayrıntılı olarak anlatıldığı mütalaada, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı'nın (AMGT) kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve MSP yanlıları tarafından 15 Eylül 1974'de Berlin'de kurulduğu belirtildi. Mütalaada, ‘‘Milli görüş hareketinin lideri’’ olarak nitelediği Erbakan'ın Milli Gençlik Vakfı için, ‘‘Bir genç ben MGV üyesiyim diyorsa 4 fakülte bitirmekten daha fazla feyz almış demektir’’ yönünde açıklamasına dikkat çeken Yüksel, ‘‘Oysa MGV'de Atatürk'e ve onun ilkelerine, laik Cumhuriyete düşman, milli bayramlarımıza küfreden, laik düşünce yapısına sahip insanlara kin duyan, Anayasası Kur'an olan bir devlet kurmayı amaçlayan gençler yetiştirilmiştir. Savcılığımızca yaptırılan aramalarda ele geçirilen yüzlerce video kaseti ve doküman bunu açıkça göstermektedir’’ dedi. Erbakan, eski RP'liler ve Milli Görüş yanlılarının laik devlet düzeni karşıtı konuşmaları da tek tek aktarılan mütalaada, ‘‘İhanetin çarpıcı belgeleri, insaf ve haya gibi kavramları tamamen ayaklar altına alan konuşmalar’’ nitelemesi yapıldı.

FİS'LE GÖNÜL BAĞLARI VAR

Mütalaada, Milli Görüş içinde ‘‘İslamcı kürtçülüğün güçlü bir şekilde yuvalandığı’’ kaydedilerek, Erbakan'ın başbakan olduktan sonra, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'la irtibat kurduğu anımsatıldı. Öcalan'ın 22 Şubat 1999 tarihli savcılık ifadesinde Erbakan hakkında söyledikleri de delil gösterildi. Milli Görüşçüler'in, aşırı dinci Cezayir İslami Selamet Cephesi'ne (FİS) gönülbağı ile bağlı oldukları ifade edilen mütalaada, 25 Aralık 1993'de İran'ın dini lideri Hamaney başkanlığında, 17 Kasım Örgütü, El Fetih, Lübnan Hizbullahı, Japons Kızılordu, Abunidal ve Türk Hizbullahının katıldığı bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Toplantıdan önce 20 Aralık 1993 günü Erbakan'ın Türk makamlarının bilgisi dışında İran'a gizli bir gezi yaptığı bildirilen mütalaada, bu konudaki delillerin dosyada olduğu belirtildi.

KİME NE CEZA İSTENDİ

Mütalaada, kapatılan RP'nin Genel Başkan eski Yardımcısı Ahmet Tekdal, Ankara eski Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan ve Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik hakkında, TCK'nın 146-1. maddesindeki, ‘‘Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’’ suçundan idam istedi. Sultanbeyli eski Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) eski Genel Başkanı Erol Yarar ile Milli Gençlik Vakfı (MGV) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında ise aynı suça iştirak ettikleri gerekçesiyle, TCK'nın 146-3. maddesi uyarınca 7 yıl 6'şar aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Mütalaada, Anayasal düzeni yıkarak yerine din devleti kurmak amacıyla militan yetiştirdiği gerekçesiyle MGV ile bu vakfa destek verdiği için MÜSİAD'ın kapatılması talep edildi.

Hasan Hüseyin Ceylan

O da kapatılan RP'nin Ankara eski milletvekillerinden. Mart 1999'da Hasan Hüseyin Ceylan'ın beş yıllık siyaset yasağı, mahkeme kararıyla ömür boyuna dönüştü. Yargıtay Ceylan hakkında verilen 1 yıllık mahkûmiyet kararını oybirliğiyle onadı.

Ahmet Tekdal

İdamı istenen Ahmet Tekdal kapatılan RP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı. Tekdal, Anayasa Mahkemesi'nin RP'nin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararında da, ‘‘Şeriata dayalı devlet düzeni amaçladığı sonucuna varılmıştır’’ diye suçlanmıştı.

İbrahim Halil Çelik

RP Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik hakkında çok sayıda dava açılmıştı. Çelik, kaçtığı Almanya'dan geçtiğimiz günlerde döndü ve gıyabi tutukluluğu nedeniyle 1 hafta kadar cezaevinde kaldıktan sonra aftan yararlanıp çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!