Güncelleme Tarihi:
Amerikalı araştırmacılar, Dolly'i yaratan İskoçyalı bilim adamlarından farklı bir genetik kopyalama tekniği geliştirerek genetik olarak birbirinin kopyası Holstein cinsi 3 buzağı üretti.
Buzağılar, geçen Ocak'ta Teksas'daki bir çiftlikte dünyaya geldi. Açıklamaya göre, söz konusu yeni teknikle başlangıçta 28 buzağı üretildi ancak 3'ü hariç geri kalanlar aşırı iri olmaları veya kopyalama yönteminden kaynaklanan öteki aksaklıklar nedeniyle fazla yaşamadı. Massachusetts Eyaleti'nin Worcester Kenti'ndeki İleri Hücre Teknolojisi adlı kuruluşta yeni tekniği geliştiren bilim adamı Steve L. Stice'nin verdiği bilgiye göre, yeni tekniğin en önemli özelliği klonlanan hücrelerde istenilen genetik değişikliklerin yapılabilmesi. Yani bu teknikler klonlanan canlıya insan geni dahil farklı genler aşılanabiliyor. Bunun da ilaç sanayi açısından önemi büyük. Çünkü örneğin bu teknikle klonlanan buzağılara insan geni aşılanırsa doğan buzağılarda ilaç yapımında kullanılacak insan proteini bulunacak.
Oysa Dolly'nin yaratıldığı klonlama tekniğinde genler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamıyordu.
Amerikalı bilim adamı Steve L. Stice yeni tekniğin ayrıca yalnızca süt veren inek ya da organ naklinde kullanılabilecek domuz üretmenin mümkün olduğunu kanıtlandığını söyledi. Yeni klonlama tekniği sayesinde istenilen hayvandan sınırsız sayıda üretilebilecek. Stice ve Massachusetts Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından ortak yapılan araştırmayla ilgili rapor Journal Science dergisinin bugün piyasaya çıkacak son sayısında yer alacak.