3 boyutlu TV'ye Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

3 boyutlu TVye Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2006 12:51

Türk Bilim adamlarının önderliğinde başlatılan projeyle 3 boyutlu görüntü aktaran ve gözlük takmaya gerek bırakmayan televizyonlar 3 yıl içinde evlerdeki yerini almaya başlayacak.

AB Komisyonunun desteklediği ve Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural'ın koordinatörlüğünü yürüttüğü projede, 7 ülkeden yaklaşık 200 bilim adamı görev alıyor. Proje, geniş araştırmacı kitlesiyle AB Komisyonunun desteğindeki en önde gelen projeler arasında gösteriliyor.
Prof. Dr. Onural,  projenin 3 boyutlu televizyonun her yönden teknolojisini içerdiğini, ortaklarının bu teknolojinin farklı boyutları üzerine çalıştığını ifade etti.

7 ÜLKEDEN 200 ARAŞTIRMACI GÖREV ALIYOR

AB Komisyonunun projeye, 6.15 milyon Avro destek verdiğini, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İngiltere, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Yunanistan'dan kurumsal ortakların projede yer aldığını kaydeden Onural, 19 kurumsal ortağın projeye yaklaşık 200 araştırmacı verdiğini belirtti.

Projede, CD, DVD ve MP (veri sıkıştırma) teknolojilerini geliştiren bilim adamlarının görev aldığını ifade eden Onural, 3 boyutlu televizyon teknolojisi üzerine araştırmacıların çok anlamlı şekilde ortaklık yaptığını dile getirdi.

Onural, 3 boyutlu televizyonda ana işlevsel birimler bulunduğunu, bunların en başında çekim konusunun geldiğini belirtti. Çekimlerin çok çeşitli teknolojilerle yapılabildiğini anımsatan Onural, aslında 3 boyutlu çekimlerin halihazırdaki 2 boyutlu çekimler kadar eski olduğunu söyledi.

1950'li yıllarda da steriyoskopik teknolojiyle 3 boyutlu filmler çekildiğini, bu filmlerin gözlükler yardımıyla izlenebildiğini anlatan Onural, şimdi holografik teknolojinin geliştiğini, bu teknolojinin ise ışığın tekrar üretilmesine dayandığını kaydetti.

Onural, 3 boyutlu yeni teknolojiye uygun programların çekilmesi gerektiğini, 2 boyutlu çekimlerin de 3 boyuta dönüştürülebileceğini belirtti. Eskiden yapılan 3 boyutlu çekimler izlenirken, bazı teknik hatalardan dolayı seyircilerde deniz tutmasına benzer bir his yarattığını vurgulayan Onural, 3 boyutlu çekimlerin popüler olmamasının da bundan kaynaklandığını kaydetti. Onural, yeni teknolojinin bu hataları da ortadan kaldıracağını vurguladı.

“YOLUN YARISINA GELDİK

Yeni 3 boyutlu teknolojinin askeriye, tıp, kültür sanat ve eğitimde de uygulanabileceğini anlatan Onural, 3 boyutlu müzeler kurulabileceğini kaydetti. Yeni teknolojilerle donatılmış 3 boyutlu televizyonların piyasaya çıkarılması konusunda yolun yarısına geldiklerini söyleyen Onural, “Bu proje, AB'nin 3 boyutlu televizyon konusunda ABD ve Japonya'ya rekabette gücünü artırsın diye oluşturulmuş bir proje. Rekabette birinci sıradayız. Benim kanım 3-4 yıl içinde evlerde seyredilebilir 3 boyutlu televizyonlar olacak. Adım adım bu zaten içimize giriyor” dedi.

Onural, 3 boyutlu teknolojiyle yapılan çekimlerin izleyicideki keyfi artıracağını, 3 boyutlu televizyonun da görsel hazzı yükselteceğini kaydetti. Yeni televizyonların gözlük takma gereksinimini ortadan kaldıracağını ifade eden Onural, “3 boyuta bakmanın vereceği keyif 2 boyutta kesinlikle yoktur. Buna bir kez dönerse gözler, bir daha geri gelmez ve herkes 2 boyutluyu yıllarca nasıl izlemişiz diyecektir. Dolayısıyla 3 boyutlu televizyonun ticari olarak yayılmaması mümkün değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!