Güncelleme Tarihi:
MEB’in 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı İstatistik Raporu’ndan bazı veriler şöyle:
İKİLİ EĞİTİM YAYGIN
Türkiye genelinde 17 milyon 588 bin 958 öğrenci var. Bu öğrencilere, 61 bin 2013 okulda, 651 bin 828 derslikte eğitim veriliyor.
Ülke genelinde 17 milyon öğrencinin yaklaşık 6 milyon 700 binine ikili eğitim veriliyor.
Son 14 yılda 230 bin derslik yapan MEB’in, tekli eğitime geçmek için her yıl en az 25 bin yeni dersliği eğitime kazandırması gerekecek. Böylece 3 yılda en az 80 bin derslik yapılmış olacak.
İkili eğitimin bitirilmesi için sınıf mevcudu ortalaması 28 olarak göz önüne alındığında, yaklaşık 3 bin yeni okul gerekiyor.
2019’DA TAM GÜN EĞİTİM
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 2019 yılının sonuna kadar ikili eğitiminin sona ereceğini ve tam gün eğitimin başlayacağını açıkladı. “Öğrencilere kötü bir haberim var” esprisiyle kararı duyuran Yıldırım, “Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar. 2019’un sonuna kadar bunu yapacağız” dedi. Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde yaptığı Orta Vadeli Program açıklamasında ve Meclis’teki AK Parti Grup toplantısında özetle şunları söyledi:
OKULÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU OLACAK: “2019’a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Öğrencilere kötü haber, yarım gün okuyacaklardı tam gün okuyacaklar. Ama daha çok şey öğrenecekler. Okulöncesi eğitim şu anda zorunlu değil ama yüzde 50’leri geçti. Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz.
5. SINIFTA ZORUNLU YABANCI DİL: Türkiye’de millet zannediyor ki yabancı dil bilme oranı yüksek, hiç de öyle değil. Yabancı dil bilme oranımız, kıyasladığımız civar ülkelere göre maalesef istediğimiz düzeyde değil. Onun için 4+4+4 sisteminin ilk 4’ten sonraki 5’inci yılı yabancı dil eğitimi mecburi hale getireceğiz.
YEMEKLERİNİ YİYİP DEVAM EDECEKLER: Tek tip değil, başka şey anlaşılabilir. Tam zamanlı eğitim. Yani öğlenciler, sabahçılar diye bir şey vardı ya. Hem sabahçıyım hem öğlenciyim. Öğlenleyin okulda olacaklar, yemeklerini yiyip aynen çalışanlar gibi. Nasıl işe gidiyorsun, sabah gidip akşam geliyorsun. Okula da sabah gidip akşam geliyorsun. Hiçbir yerde ikili eğitim kalmayacak. Niye? Çocuklarımız, gençlerimiz daha iyi yetişsin.”
YILMAZ: ÖĞRETMEN AÇIĞI YOK
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da dün Meclis’te gazetecilerin sorusu üzerine, öğretmen açığı olmadığını belirterek, “30 bin öğretmen sisteme dahil oldu. Dolayısıyla bir öğretmen açığını iddia edebilmek doğru değil” açıklamasını yaptı. Eğitimde tam gün düzenlemesiyle ilgili soruya ise Yılmaz, “Ne dedik? 2019’a kadar ikili eğitimi kaldıracağız. Şu anda bile birçok ilde yavaş yavaş kaldırıldığını görüyoruz” yanıtını verdi. (Gizem KARAKIŞ/ANKARA)