Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 12:35
TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi için başvuruların alınmaya başlandığı ilk gün 5 bin 332 kişi müracaatta bulundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, işçi alımında kesinlikle torpil olmayacağını belirterek, işçi adaylarını simsarlara paralarını kaptırmamaları konusunda uyardı.
Geçen 1 Temmuz'da, Zonguldak'ta maden ocağına giren Başbakan Erdoğan'ın, işçi açığı nedeniyle zarar eden TTK'ya 3 bin işçi alınacağı müjdesini vermesinin ardından, dün kayıtlar alınmaya başlandı. İşçi adayları, kuruma bağlı Kozlu, Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra Müessese müdürlüklerine maden işçisi olabilmek için müracaat etmeye başladı. Dün kayıtların başladığı ilk gün Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne 1343, Karadon Müessese Müdürlüğü'ne 1480, Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne 1676, Armutçuk Müessese Müdürlüğü'ne 549 ve Amasra Müessese Müdürlüğü'ne 284 olmak üzere toplam 5 bin 332 kişi başvuruda bulundu. 17 Ekim'de sona erecek kayıtlarda başvuru sayısının 45 bini bulması bekleniyor.
SINAV VE MÜLAKAT
Müracaat eden işçi adayları, kurumun daha sonra belirleyeceği tarihlerde madenlere yatkınlıkları konusunda sınava tabi tutulacaklar. Maden direği taşıyacak adayların, kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıkları uygulamalı test edilecek, avuç içlerinden işe yatkınlıkları da belirlenecek. Boy ve kilo dengesi göz önünde bulundurularak tercihler yapılacak. Başvuranlar madencilik bilgileri konusunda ön elemeden geçirilmelerinin ardından noter huzurunda çekilecek kurayla işbaşı yaptırılacak.
Kayıtların yapıldığı müessese müdürlüklerini gezerek incelemelerde bulunan GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, işçi alımında kesinlikle torpil olmayacağını belirterek, işçi adaylarını simsarlara paralarını kaptırmamaları konusunda uyardı. Denizer, şunları söyledi:
“İşe girişlerde bilin ki torpil falan yok. Sayın genel müdürümüz ve bizler işin başındayız. Takip edeceğiz. ’Torpil yapacağız’ diyenlere inanmayın. Bayramda köyleri dolaştım ve çeşitli lafların dolaştığını öğrendim. 30 milyar lira gibi paralara torpil yapılacağı konuşuluyor. Bu mümkün değil. Simsara da, kimseye de paranızı sakın kaptırmayın. GMİS Genel Başkanı olarak ben, TTK Genel Müdürü, milletvekilleri, TBMM Başkanı Köksal Toptan da gelse torpil olmayacak. Biri gelir, ’sizin işinizi yapacağım’ derse sakın inanmayın. Adaletli olması için işin içine siyaset kesinlikle girmeyecek. Yani hiçkimseye torpil yapılmayacak. Kürek atacaksınız, kazmayla kazacaksınız, direk başı yapacaksınız, 4 metrelik, 6 metrelik direği 50 metre, 100 metre taşıyacaksınız. Mülakatınız bu olacak. Yani işe yatkın adaylar seçilecek. Seçilen bu adaylar da
piyango-loto sistemiyle, gözlemcilerin ve noterin huzurunda kuraya tabi tutulacaklar ve kuradan çıkanlar iş başı yapma hakkını kazanacaklar. 3 bin arkadaşımız işe başlayacak. Ancak 1000 kadar da yedek belirlenecek ve işi bırakanlar olursa yerleri doldurulacak. Yeni işçilerimiz 32 YTL çıplak yevmiye ile 1 Ocak 2009'da iş başı yapacaklar. Toplu sözleşmeden de yararlanacaklar.”
30 yaşın üzerinde olanların işe alınmayacağını hatırlatan Denizer, TTK’nın ayakta kalabilmesi için öncelikle genç işçilere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. 3 bin işçinin alımı ile üretimin artması halinde 1000 işçinin daha alınacağını kaydeden Denizer, "1 Ekim’de TBMM’nin açılışı nedeniyle düzenlenen törende Sayın Başbakan ile görüşme imkanım oldu. Sayın Başbakanım, ’Siz 3 bin ile başlayın, eğer 6 ay içinde üretim artarsa 2009 yılının 6'ncı ayında 1000 işçi daha alacağız’ dedi. Üretimimiz arttıkça yeni işçiler almamız mümkün olacak. O zaman yaş sınırının yükseltilmesi için de çalışacağız“ diye konuştu.