Güncelleme Tarihi:
Türkiye'den destek bulamayan özürlü genç Avni Kertmen, Almanya adına badmington dalında dünya ikinciliği ve grup yarışmasında üçüncülük kazandı. Kertmen, ‘‘Benden 3 bin 500 markı esirgediler. Alman Milli Marşı okunurken, gözlerim yaşardı’’ dedi.
Türkiye'den istediği 3 bin 500 marklık desteği alamayınca İspanya'da yapılan Uluslararası Özürlüler Spor Yarışması'na Almanya adına katılan Avni Kertmen, iki madalyayla geri döndü. Kertmen, Türkiye adına yarışamadığı için üzgün olduğunu belirtti.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'ye yazılı, Hannover Başkonsolosluğu'na sözlü başvuruda bulunduğunu belirten bedensel engelli Türk genci, beklediği yanıtı alamayınca, basketbol ve badmington dalında yarışmaya Almanya adına katıldığını ve iki madalya ile döndüğünü söyledi.
1985 yılında, Giresun'a bağlı Tirebolu'da bir kaza kurşunuyla omuriliğinden sakatlandığını belirten Kertmen, tedavi olmak üzere Hannover'e ağabeyinin yanına geldiğini ifade ederek, kendisine madalya getiren spora nasıl başladığını şöyle anlattı:
‘‘Talihsiz bir kaza kurşunuyla sakat kalınca, tedavi olmak için 1986'da Hannover'deki ağabeyimin yanına geldim. Bad Bilding kasabasındaki bir hastanede, şu anda tekerlekli sandalyede olan Alman politikacı Wolfgang Schaueble ile aynı zamanda tedavi gördüm. Daha sonra bir İtalyan'la evlendim. Kayınvalidem, bir Alman gazetesinde özürlülerin de spor yaptığını okumuş. Onun yardımıyla Hannover yakınlarındaki Langenhagen'de, özürlülerin spor yaptığı RSG adlı okula başladım. Okulda, haftada üç gün basketbol ve badmington çalışması yaparak müsabakalara katılmaya başladım.’’
Türkiye'ye küskün
Avni Kertmen, engellilerin de spor yapabileceğini, hatta madalya alabileceklerini tüm dünyaya kanıtlamak için çok çalıştığını söyledi. Bu mücadelesinde Türk makamlarının gösterdiği duyarsızlık karşısında isyanını gizlemeyen Kertmen, ‘‘Devletim bana 3 bin 500 markı çok gördü’’ dedi. Kertmen sözlerini şöyle sürdürdü:
MASRAFIN ÇOK OLUR DEDİLER
‘‘En son yarışma, geçen ay İspanya'nın Malaga Kenti'ndeydi. Ben sosyal yardım alıyorum. Eşimin kazancıyla geçiniyoruz. İspanya'daki müsabakalara katılmak için 3 bin 500 marka ihtiyacım vardı. Önce Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Fikret Ünlü'ye yazdım, durumumu açıkladım. Bir süre bekledim, haber gelmeyince Hannover Başkonsolosluğu'na başvurdum. Orada bir görevli, ‘Başkonsolos yok, senin masrafın çok olur. Biz bir şey yapamayız' dedi. Alman vatandaşı da olduğum için, Alman makamlarına başvurdum ve beni İspanya'ya gönderdiler. 28 ülkenin katıldığı yarışmada yer alan 16 Alman elendi ve badmington'da dünya ikincisi, grup yarışmasında dünya üçüncüsü oldum. Ancak, Alman Milli Marşı okunurken, göndere Alman bayrağı çekilirken yaşadıklarım çok zoruma gitti, yüreğim sızladı, gözlerim yaşardı. Neden İstiklal marşı, neden Türk bayrağı olmadı, diye isyan ettim.’’
Yüzlerce sakat arabası yolladı
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'den hala haber bekleyen Avni Kertmen, şimdiye kadar Türkiye'deki sakatlar için yüzlerce araba toplayıp gönderdiğini de ifade etti.