Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan 2012 yılında tamamlanması öngörülen GAP Eylem Planı’nın toplam 3.8 milyon kişiye iş kapısı yaratacağını söyledi. Erdoğan, "Bir sosyal restorasyon projesi", "Bir kardeşlik projesi" olarak adlandırdığı planla bölgede kişi başı gelirin yüzde 209 artırılmasının hedeflendiğini açıkladı.
GAP Eylem Planı için "Bu aynı zamanda işsiz vatandaşlarım için bir kapı. İstihdam paketi" diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Yani benim işsiz vatandaşım burada kendisine yeni yerini buluyor. Türkiye’nin en büyük ve dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan GAP, 1.8 milyon hektar alanın sulanmasını, tarımda ürün çeşitliliğinin artmasını, yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretiminin sağlanmasını, kişi başı gelirin yüzde 209 artmasını ve toplamda 3.8 milyon kişiye iş imkanı sağlanmasını öngören bir proje."
Kısa sürede hayata gecek
"Türkiye’yi dev bir şantiye haline getirmeyi hedefliyoruz" diyen Erdoğan, planda yer alan çalışmaların, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. İlgili sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınmasının ardından, düzenlemelerin kısa bir süre içerisinde hayata geçirileceğini söyleyen Erdoğan, "Bugün dünyada Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerinde üç sektör ülkenin özellikle kalkınması, şoklara dayanıklı hale gelebilmesi güçlü bir ekonomik yapıya sahip olabilmesi için hayati önem arz etmektedir. Bu üç sektör nedir? Tarım-gıda, enerji ve sermaye-finansman. GAP ilk iki sektörün, tarım-gıda ile bölgenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok büyük bir atılım sağlayacaktır."
GAP Eylem Planı bitince neler olacak
Yüzde 209: Tamamlandığında bölgenin milli geliri yüzde 209 artacak.
27 MİLYAR: Üretilecek elektrik enerjisi 27 milyar kilovat-saate ulaşacak.
1.8 MİLYON: Sulanacak tarım alanı 1.8 milyon hektar olacak.
3.8 MİLYON: Bölgede 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacak.
Göçe karşı ’cazibe merkezleri’ kullanılacak
REKABET gücünün arttırılması ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması için "Kalkınma Ajansları" ve "Cazibe Merkezleri Programı"nı devreye sokacaklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, şu bilgileri verdi:
Adana ve Mersin bölgelerini içine alan Çukurova bölgesi ile İzmir ilinde pilot Kalkınma Ajanslarını faaliyete geçti.
Tüm bölgelerde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve KOBİ projelerine destek sağlamak üzere her yıl Kalkınma Ajanslarına yaklaşık 850 trilyon büyüklüğünde bir kaynak tahsis edilecek.
Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, İstanbul, Erzurum, Konya, Samsun ve Van bölgelerinin Kalkınma Ajansları bu yıl içinde faaliyete geçecek.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölgesel gelişme için liderliği yapacak motor kentler ve hatta metropoller oluşturulacak. Bunun için Cazibe Merkezleri’nin Desteklenmesi Programını uygulanacak.
2008’de Diyarbakır’da, 2009’da Gaziantep’te, Şanlıurfa’da cazibe merkezleri oluşturulacak.
Eker’in abisinden Unakıtan’a: İşçiyi perişan ettiniz
BAKANLAR, GAP Eylem Planı’nı açıklamak üzere Diyarbakır’a gelen Başbakan Tayyip Erdoğan’ı, konuşma yapacağı Ziya Gökalp Spor Salonu’nda beklerken ilginç bir olay yaşandı. Salona Erdoğan’dan önce giren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve basın mensuplarıyla ayaküstü sohbet etti. Bu sırada yanına yaklaşan orta yaşlı bir kişi, Unakıtan’ın koluna dokunarak, "İşçileri perişan ettiniz" dedi. Unakıtan, adama dönerek, "Şimdi bir basın mensubuna açıklamada bulunuyorum sonra" diyerek dinlemek istemedi. Unakıtan’a işçi maaşlarının düşüklüğünden yakınan kişinin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in ağabeyi Mehmet Eker olduğu ortaya çıktı.
Erdoğan, oğlu Bilal’i de götürdü
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’a Diyarbakır gezisinde, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan da eşlik etti. Gezide ayrıca Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak yer aldı.
DTP: Başbakan seçim çalışması başlattı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı paket dün Meclis’te de tartışıldı. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Oraya seferler düzenliyor. Başbakan Diyarbakır’a bir paketi açıklamak için değil, yerel seçim çalışmasını başlatmak için gitti" dedi. Sakık, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in salonda bulunmaması konusunda ise "Belediye Başkanı’nın Başbakan’ın seçim çalışmasına ortak mı olması gerekiyordu? Sanki Belediye Başkanı emir kuludur, Başbakan oraya gittiğinde biat edecek. Demokraside öyle bir anlayış yok" diye konuştu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Sakık’ın "Sorunun adını doğru koyalım" sözleri üzerine, "Bu ’Türkiye’de bir rejim sorunu var’ demektir. Türkiye’nin bir rejim sorunu yoktur. Bölge halkının en önemli sorunu işsizliktir. Bölge halkı bir şans yakalamıştır" dedi.