Güncelleme Tarihi:
Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde şirketlerine kayyum atanan 245 madenci yaklaşık 4 aydır maaş alamıyor. Madencilerden 85’i, 9 gün önce kendilerini madene kapatmıştı. Açlık grevine başlayan madenciler, “Gerekirse ölene kadar madendeyiz” diyerek haklarını talep etmişti. Bugün madende hareketli saatler yaşandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başkanlığında, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu, Ünal Demirtaş, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’dan oluşan heyet, bugün maden işçileriyle görüşmek için kömür ocağının bulunduğu yere gitti. Zonguldak Valiliği vekillerin madene girişine izin vermeyince, sıfır kottaki ve 1500 metre uzakta eylem yapan maden işçileri vekillerin yanına maden ağzına geldi.
Burada madencilerle görüşen Ağbaba, sonrasında bir basın açıklaması yaparak madencilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti ve madencilerden açlık grevini bitirmelerini istedi. Vekillerin gitmesinin ardından günlerdir herhangi bir sonuç alınamadığı gerekçesiyle madende kalan son 28 işçi maden ağzında barikat amacıyla kontrollü bir göçük yaptı. Madenin içine giriş çıkış şu anda yapılamıyor. Madencilerden de haber alınamıyor.
Grev ikinci planda kaldı
Madencilerin temsilcisi Ömer Kaplan, yaşananları şöyle özetledi: “9 gündür madendeyiz. Dün gece hastalandığım için beni yukarı çıkardılar. Hastaneye gittim sonra emniyette ifade verdim. Bugüne kadar da rahatsızlanan arkadaşları yukarı çıkardık. Şu anda 28 kişi içeride var. Bugün CHPli vekillerden sonra arkadaşlar madenin ağzında göçük oluşturdu. Bu konu konuşuluyordu ancakyapılıp yapılamaycağı net değildi. Şu anda madencilerin olduğu yere ulaşamıyorum. Ocaktaki işçiler madenen ağzına barikat kurar gibi, kontrollü bir göçük yaptı. Dışarıdan içeriye girilmiyor. Ama içeriden dışarıya da çıkış yok. Saat 16.00’dan bu yana içeriden haber alamıyoruz. Kendilerini ölüme terk ettiler...”
Hürriyete açıklamalarda bulunan işçi temsilcisi Kaplan, “İşçilerin ailelerine bu durumu söylemedik. Ancak öğrenecekler. Ortalığı yıkarlar. Ne olacak bilemiyoruz. Artık dayanacakları güçleri de yok. Çünkü içerisi çok soğuk. Açlık var. Oksijen ve yeterince su veriliyor. Ancak şartlar zor. Ateşi yükselen, kusanlar oluyor... Bugüne kadar bir sonuç alınamadığı için bu yolu tercih ettiler. Daha önce Zonguldak İl Emniyet Müdürü de madene geldi. Ancak bir sonuç alınamadı. İçeride bir sıhhiye eğitimi alan kardeşimiz vardı. O da rahatsızlandığı için çıkarıldı. Şu anda bir çalışma yok. Öylece bekliyorlar. Polis sıkı güvenlik önlemi aldı. Kimseyi madenin ağzına yaklaştırmıyor.
Ne olmuştu?
Kilimli’de faaliyet yapan Deka Madencilik ile Balçın Madencilik’e ‘Paralel devlet yapılanması’ iddiasıyla yürütülen soruşturması kapsamında kayyum atandı. TTK’nın (Türkiye Taşkömürü Kurumu) kiracısı konumundaki Deka’da 130, Balçın’da ise toplam 115 madenci eyleme başladı. 85 işçi 9 gün önce kendini madene kapattı.