Güncelleme Tarihi:
Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Kürt Dili ve Kültürü yüksek lisans sınavı ile ilgili bugün öğlen saatlerinde basın açıklaması yaptı.
"ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYIL KÜRT DİLİ YÜZYILI OLACAK"
Prof.Dr. Yıldırım, "Önümüzdeki yüzyıl, Kürt Dili yüzyılı olacak" diye konuşmasına başlarken, ’Çözüm süreci’ ile birlikte birçok korkuyu yenen Kürtler’in, her parçada sağladıkları avantajlar sonucu dillerine müthiş bir dönüş yaptıklarını, dilleri ile lisans ve yüksek lisans eğitimini aldıklarını, anadille eğitime giden yolu vargüçleriyle zorlamakta ve satır aralarında bize önümüzdeki yüzyılın Kürt dili yüzyılı olacağını söylettiğini anlattı. Prof.Dr. Yıldırım, "Bu süreç başta Süryanice olmak üzere Türkiye’de itilip kakılan öbür dillerin de önünü açacaktır" dedi.
"SINAV ÖSYM TARAFINDAN YAPILDI"
Üniversite bünyesinde tezli programa 20, tezsiz programa 250 olmak üzere toplam 270 kadro için 2 bin 430 kişinin başvuru yaptığını belirten Prof.Dr. Kadri Yıldırım, şöyle konuştu:
"Adayların gramer, imla ve edebiyat bilgilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşan ve her soru için bir buçuk dakika süre tanınan bu sınav, ÖSYM İl Koordinatörlüğü denetiminde merkezi olarak gerçekleştirilmiştir. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü ve soru kitapçıklarının A, B, C, D olarak 4 farklı türden oluşturulduğu bu sınav, optik okuyucu tarafından değerlendirildiği için, hak kaybı sıfıra indirgenmiştir. Optik okuma neticesinde adaylarımızın aldığı puanlar bir iki gün içerisinde sitemizde ilan edilecek; adaylarımıza gönderilecek merkezi sınav sonuç belgesinde puanıyla birlikte doğru ve yanlış cevap sayısı da belirtilecektir."
KÜRT DİLİ KADROSU 30’A ÇIKTI
Yüksek lisans ve doktora yapmak amacıyla YÖK’ün çeşitli bölüm ve anabilim dalları için tahsis ettiği ÖYP Araştırma Kadrosunu Türkiye’de ilk kez bir Kürt dili bölümüne verildiğini hatırlatan Prof.Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:
"YÖK’ün bize tahsis ettiği bu on kişilik kadro ile birlikte Kürt dili kadromuz 20’den 30’a çıkmıştır. Doktora ve formasyon için YÖK’ten beklentimiz Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı’nda Yüksek lisanslarını tamamlayan mezunlarımız ile halen aynı ana bilim dalında yüksek lisans yapan ÖYP araştırma görevlilerimizin acil, haklı ve doğal olarak doktora beklentileri vardır. Bunların doktoralarını tamamlayıp öğretim üyesi sıfatını kazanmaları gerekir ki kendileri de başka adayları yetiştirebilsinler. Ayrıca mezun ettiğimiz ve bu yıl alacağımız adaylarımızdan bir kısmının formasyonu yoktur. Doktora programı için olduğu gibi formasyon için de gerekli olan beş öğretim üyesi şartımız mevcuttur, hatta bir fazlamız vardır. Bu konuda da YÖK’ün bizi ve adaylarımızı hayal kırıklığına uğratmamasını umuyoruz. Geçmekte olduğumuz barış ve çözüm sürecinin ruhu da bunu gerektiriyor."
"500 ADAY TÖRENLE MEZUN OLDU"
Geçen yıl mezun verdikleri Kürtçe Öğretmenleri için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentilerini sıralayan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu yıl da 6’ncı sınıf kitabını yine iki ayda ve hem Kurmanci hem de Zazaki olarak hazırladık ve bu hafta bakanlığa teslim ediyoruz. Önümüzdeki yıl da 7 ve 8’nci sınıfların ders kitaplarını hazırlayıp zamanından önce teslim edeceğiz. Bu ders kitaplarını okutmak için bakanlığın ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte öğretmen adayını yetiştirmek için açtığımız yüksek lisans programına müracaat eden 2 bin 528 aday arasından sınavla 500 adayı seçtik, bir yıl boyunca eğittik ve görkemli bir törenle mezun ettik. Bu adaylarımız haklı olarak atanmayı bekliyorlar. Adaylarımızın atanma problemi yaşamaması ve ders ücreti gibi komik bir istihdam formülüne layık görülmemesi gerekir. Aksi takdirde seçmeli ders için atılan bu adım güdük kalacak, niyetler sorgulanacak, tepkiler gösterilecek ve talep sıfıra inecek."
SÜRYANİCE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DA AÇILDI
Prof.Dr. Yıldırım, Kürtçe ile birlikte Suriyanice için de çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Süryani vatandaşlarımıza da buradan bir müjde veriyoruz. Enstitümüz Türkiye’de ilk Süryanice Yüksek Lisans programını açtı. Süryanice anadille eğitim için ilk öğretmen adaylarını sınava aldı. Büyük zorluklarla da olsa nitelikli ve kadrolu beş öğretim elemanını istihdam etmeyi tamamlamakla birlikte Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalında açtığımız tezli yüksek lisans programına 30 kadar yerli ve yabancı aday müracaat yapılmıştır. Yaptığımız yazılı sınavı kazanan adaylarımızı mülakata da alıp en başarılı 12 kişiyi bir yıl sürecek ders aşamasında sıkı bir eğitime tabi tutacağız. Bu adaylar ikici yılda Süryani Dili ve Kültürü ile ilgili alanlarda tez hazırlayıp mezun olacak ve Süryanice’nin resmi veya özel okullarda anadil olarak kullanılmasının belki de ilk uygulayıcıları olacaklar" diye konuştu.
Toplam 4 ayrı merkezde yapılan ve 2 bin 430 öğrencinin başvurduğu sınava katılan öğrenciler, polis tarafından arandıktan sonra sınav salonlarına alındı. Sınava katılan Emin Yıldırak, ilk defa Kürtçe alanında bir sınava gireceğini belirterek çok heyecanlı olduğunu söyledi. Kamu Yönetimi mezunu olan Yıldırak, "Kendi anadilimde ilk defa sınava girmek bana çok tuhaf geldi. Ama aynı zamanda da Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılıyor olması da beni sevindirdi. Sınavı kazandığım takdirde Kürt alimlerin bilime olan katkılarını çalışmak istiyorum" ifadesini kullandı.