Güncelleme Tarihi:
Komisyonun AK Partili Başkanvekili Naci Bostancı “27 Nisan’da bir bildiri yayımlandı, sonuçta akim kaldı. 27 Nisan’ı çok önemli olay gibi değerlendirmek doğru olmaz” dedi.
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda oluşturulan 3 alt komisyon içine, AK Partili üyelerin oylarıyla 27 Nisan’ın alınmaması muhalefetin tepkisini çekti. AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş başkanlığındaki komisyon dün toplanarak yol haritasını çizdi. Komisyonda, darbeleri araştırmak üzere 3 alt komisyon oluşturuldu. CHP’li üyeler, 28 Şubat Alt Komisyonu’nun çalışma alanına 27 Nisan’ın da eklenmesini istediler. Ancak bu öneri, tartışmaların ardından AK Partililer’in oylarıyla reddedildi.
Gerekirse incelenir
Komisyonun AK Partili Başkanvekili Naci Bostancı, 27 Nisan’ın alt komisyon kapsamı dışında tutulma gerekçesini Hürriyet’e, “27 Nisan, 28 Şubat ile mukayese edilecek bir girişim değil. 28 Şubat’ın toplumsal ve politik çok derin sonuçları oldu, 27 Nisan’da ise bir bildiri yayımlandı, hükümet de buna çok sert tepki verdi, sonuçta akim kaldı. Siyasi iktidar o bildiri istikametinde tutum almış olsa, toplumsal ve politik sonuçları ortaya çıkmış olsa daha derin analiz edilmeyi hak ederdi ama öyle olmadı. O nedenle, 27 Nisan’ı çok önemli bir olay gibi değerlendirmek doğru olmaz. Esasen, 27 Nisan bildirisinin de ilişkili olduğu bir zihniyet, bir tutum, bir vesayet etme konumu bütün alt komisyonların görevi olacağı için 27 Nisan’ı özel olarak öne çıkarmak çok anlamlı olmaz. Ancak 28 Şubat Alt Komisyonu eğer gerek görürse bunu da inceleyebilir” diye açıkladı.
Büyükanıt dinlensin
CHP’li Mehmet Şeker ise Hürriyet’e, “Burada ilginç bir şey var, kimse Yaşar Büyükanıt’ı dinlemek istemiyor” dedi. Şeker şunları söyledi: “Mutlaka o kişinin dinlenilmesi lazım çünkü 27 Nisan da demokrasiye müdahaledir. Şuna dokunmayalım, şuna bakmayalım olmaz çünkü darbenin partisi mi olur. Ama biz böyle yapacaklarını, işi sulandıracaklarını biliyorduk. Biz Dolmabahçe görüşmesini de gündeme getireceğiz. Çünkü 2 kişi arasındaki gizli görüşme sadece karı-koca arasında olur, devletin yöneticileri arasında olmaz. Bunun bir kaydının olması lazım çünkü ileride bir sıkıntı olduğunda bununla ilgili birileri hesap vermek zorunda kalır. Bu öneriyi reddeden AKP’lilere önerim, 27 Nisan bildirisini bir kez daha okumaları, kime yazılmış görsünler.”
Dolmabahçe’ye gider
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da, “27 Nisan, Dolmabahçe görüşmelerinin ortaya çıkarılmasına kadar gidecek bir süreçtir. Kimler kimlerle hangi pazarlıkları yapmışlardır, sonuçları alınmış mıdır, bu bir proje midir, bunların açığa çıkması gerekir” dedi.
AK Partili asker kökenli vekilden darbe düzeltmesi
AK Parti’nin general kökenli İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, komisyonun önceki günkü ilk toplantısındaki, “Ülkeyi siyasiler çok iyi idare ettiler de askerler durup dururken kendiliğinden mi darbe yaptı? Bana göre hayır” sözlerine dün açıklık getirdi. Ünal, şöyle konuştu: “Asker darbe yaptığında, amiri olan başbakanı, hükümeti alaşağı ediyor. Yemininin dışına çıkıyorsun. Sebebi ne olursa olsun askerin hükümete, Meclis’e veya başka şeye müdahalesini kesinlikle kabul etmiyorum, böyle bir şey mümkün değil.”