Güncelleme Tarihi:
DP Genel Başkan Yardımcısı Fuat Kara, DP İstanbul İl Başkanı avukat Ethem Kağan Çelik ile yaklaşık 150 partili, saat 12.00’da Kabataş İskelesi’nde bindikleri ‘Başarı’ adlı tekneyle Yassıada’ya hareket etti. Partililer adada yapacakları basın açıklamasının ardından, yargılamaların yapıldığı salonları gezip, karanfil bırakacaklar.
27 MAYIS'TA YASSIADA'YA GİTTİLER / FOTO GALERİ
Darbenin ardından Yassıada’da yapılan yargılamalar sonrası Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilmişlerdi.
AK PARTİLİ GENÇLER DE YASSIADA'DA
AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Başkanlığı, 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde, 300 gençten oluşan bir grupla, darbe sonrası siyasetçilerin yargılandığı Yassıada'ya çıktı.Yassıada duruşmalarının yapıldığı salonda basın açıklaması yapan AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Alperen Ayar, hazırladıkları "Demokrasi Manifestosunu" salonun kapısına çaktı.
Ayar, Yassıada duruşmalarının yapıldığı salonda, "Yeter, karar milletin", "Demokrasinin gözyaşları Yas'lı ada", "İnsan için hukuk" yazılı pankartlar ve Yassıada duruşmaları ile idamlardan sahneler içeren fotoğraflar taşıyan gençlerle birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında Ayar'ın önünde, idam gömleği giymiş, boynunda "yağlı ilmek" taşıyan bir gencin durması dikkati çekti.
Ayar'ın okuduğu açıklamada, "Sana geldik Yassıada! Biz, bu ülkenin gözü kara, gönlü ak gençleri? Sen gördün, sen anlat! Burada sahnelenen kirli piyes kimin eseriydi ?" ifadelerine yer verildi."Ülke kimindi, kime karşı korunuyordu hükümde ?" sorusuna yer verilen açıklamada, "Biz bir ustanın selamını, başka bir ustanın yad'ına getirmiş bu ülkenin ak neferleri, sana geldik, sen anlat!" denildi.
Ayar'ın açıklaması zaman zaman gençlerin alkışlarıyla kesildi. Ayar daha sonra, hazırladıkları "Demokrasi Manifestosunu" içeren aliminyum plakayı Adnan Menderes'İn idam edildiği saat olan 13:21'de salonun kapısına çaktı. Herhangi bir "emir komuta zinciri" etkisinde kalınmadan kaleme alındığı vurgusuyla başlayan manifesto metninde de şu ifadeler yer aldı:
"Bizler, 50 yıl gibi kısa bir süre içinde onlarca darbe ile darbe girişiminin gerçekleştiği bir ülkenin insanları? Bizler vatandaşın devlet için olduğu anlayışından, devletin vatandaş için olduğu görüşüne sahip olan milyonlar? Bizler üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne inanmış olan ve attığı her adımda bunu gözeten gençler? Bizler, 'Düşükler Yassıada'da' filmini her izlediğimizde yüreğimizde var olan demokrasi inancının daha da çok kabardığı demokrasi yandaşları? Bizler, 1997'de Siirt'te okuduğu şiiir yüzünden aylarca hapis yatmış bir demokrasi aşığının garip maşukları? Ve bizler, bu ülkenin aydınlık yarınları için yılmadan, usanmadan çalışan AK Parti'nin AK gençleri olarak diyoruz ki: Siz! Demokrasi şehitleri! Rahat uyuyun. Artık haksızlığa haykıran, demokrasi ve adalet değerlerini başının üstünde taşıyan ve yüreğinde insan hakları, adalet ve demokrasi aşkı bulunan bir gençlik var."
"Sonuçları itibariyle en kötü darbe"
Gençlerin etkinliğine, Yassıada mahkmesinde yargılanarak ömür boyu hapse mahkum edilen dönemin bakanlarından Tevfik İleri'nin oğlu Cahit İleri de katıldı.
Cahit İleri, etkinlliği AA muhabirine değerlendirerek, "Son dört beş senedir ziyaretler yapılıyor. Gençlerimizin demokrasiden yana çıkmasını ve 27 Mayıs rezilliğinin bir rezillik olduğunu anlamasını ve anlatmasını sevinçle karşılıyorum" dedi.
"27 Mayıs Cumhuriyet tarihinin ilk darbesi ve maalesef sonuçları itibariyle en kötü darbelerden bir tanesi. Çünkü kendisinden sonra devamlı müdahalelere, asker baskısına, asker- sivil kendisini seçkin zanneden bir takım insanların baskısına yol açtı. 27 Mayıs'ın en büyük kötülüğü budur" dedi. "Bu bina dünya tarihinin en aşağılık duruşma taklitlerinden birine şahit oldu" ifadesini kullanan İleri, "Babam bu salonda yargılanıp müebbet hapse mahkum oldu. Kabahati herhalde memlekete hizmet etmiş, kendi davasına sadakatten ayrılmamış olmasıydı. Bunu böyle yazdılar adeta gerekçelerine" diye konuştu.