Güncelleme Tarihi:
"PARKIMIZI VERMİYORUZ, KIŞLA, AVM İSTEMİYORUZ"
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan’ın hazırladığı 26 kişinin ’şüpheli’ olarak yer aldığı iddianamede, 27 Mayıs 2013 günü Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yol açma çalışmaları yapılırken Taksim Gezi Parkı’ndaki bazı ağaçların sökülmesi üzerine söz konusu yerde AVM inşa edileceği düşüncesiyle başta Taksim Dayanışma Platformu olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşları tarafından 'Parkımızı vermiyoruz, kışla, AVM istemiyoruz' adı altında eylemler düzenlenmeye başlandığı anlatıldı. Taksim Dayanışma Platformu’nun Twitter, Facebook ve internet sitesi üzerinden çağrılar yaptığı anlatılan iddianamede, KESK ve Halk Evleri’nin de aralarında bulunduğu bir çok siyasi parti gruplarının bir araya geldiği, Gezi Parkı’nda bekleyen güvenlik kuvvetlerine taş ve şişelerle saldırılara başlandığı, parka yakın bir çok ticari işletmenin cam ve çerçevelerinin kırıldığı, bazı kamu ve özel mülkiyete ait araçların yakıldığı ifade edildi.
"MASUMANE BAŞLAYAN TAKSİM YAYALAŞTIRMA PROJESİ’NE KARŞI DURUŞUN ZAMANLA ....."
İddianamede, grupların Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Tarlabaşı Caddesi, Mete Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Halaskargazi Caddesi, Taşkışla Caddesi gibi yerlerde güvenlik kuvvetlerinin tüm uyarılarına rağmen Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’na girmek isteyedikleri anlatıldı. Grupların taşlı sopalı, molotoflu, ses bombalı, sapan ve bilye gibi çeşitli şekillerde polise saldırdıkları, yollara barikat kuran gruplara karşı güvenlik kuvvetlerinin ellerinden geldiği kadar müdahale etmeye çalıştıkları ifade edildi.
İddianamede şu ifadelere yer verildi:
Şüpheliler Ali Çerkezoğlu, Ayşe Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender Imrek ve Haluk Ağabeyoğlu’nun suç islemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgütü "Taksim Dayanışma Platformu" diyerek isimlendirdikleri ve başta Twitter olmak üzere Facebook ve çeşitli sosyal, görsel ve yazılı basın aracılığıyla İstanbul halkını Taksim Meydanı’na çağırdıkları belirlenmiştir. Şüphelilerin kurduğu örgütün İstanbul halkını Taksim Meydanı’nda kanunsuz gösteri ve yürüyüş için çağırdıkları ve İstanbul da kamu düzeninin, güvenliğinin ciddi şekilde zarar görmesine neden oldukları, bu çağrılara uyan şahısların yaklaşık 3 aylık bir dönem içerisinde düzenlemiş oldukları kanunsuz yürüyüşler nedeniyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna aykırı eylemler de bulundukları için haklarında bir çok soruşturma yapıldığı ve kamu davası açıldığı, yapılan basın açıklamaları ve sosyal, görsel medya üzerinden yapılan yayınlarda devletin güvenlik kuvvetleri ile kamu görevlilerinin düşman gibi lanse edildikleri ve neticede masumane başlayan Taksim Yayalaştırma Projesi’ne karşı duruşun zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provokasyonlarına zemin hazırladığı belirlenmiştir."
"DAĞILMALARI KONUSUNDA BİR KAÇ KEZ ANONS YAPILDIĞI ANCAK DAĞILMADIKLARI BELİRLENMİŞTİR"
İddianamede, 8 Temmuz 2013 tarihinde akşam üzeri saat 18.30’da Beyoğlu Galatasaray Meydanı önünde kendilerine Taksim Dayanışma Platformu’ndan aralarında Ali Çerkezoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu 200 kişilik bir grubun slogan atarak İstiklal Caddesi’nin Taksim’e çıkan girişine kadar geldikleri anlatıldı. Şüphelilerin dağılmaları konusunda birkaç kez anons yapıldığı ancak dağılmadıkları ’Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü’ yaptıkları ifade edildi. Ayrıca bazı şüphelilerde baret, iki adet eldiven, gaz maskesi, deniz gözlüğü, yüzü kapatmak için kullanılan kırmızı bez, limon suyu, iki adet demir saplı sapan, bir adet tahta saplı sapan, 67 adet cam bilye ele geçirildiği, şüphelilerin kanunsuz gösteri ve toplantıya katıldıklarına dair delil teşkil ettiği ifade edildi.
5 ŞÜPHELİNİN 5’ER YILDAN 13’ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianamede, Yapıcı ve Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 21 şüphelinin de "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis talep ediliyor.
İDDİANAMENİN KABUL EDİLME SÜRECİ
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkındaki ilk iddianameyi İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Nazmi Okumuş hazırlamış, iddianame, İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Bu iddianameyle ilgili savcılığa iade kararı veren İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi iade gerekçeleri arasında, bazı şüphelilerin ’suç örgütü kurmak’ ile suçlandığını ama hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının anlaşılamadığı belirtilmişti. Mahkeme, şüphelilerin savunmasının alınabilmesi için hangi kanundaki, hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının iddianamede açıklanması gerektiğini de ifade etmişti. Mahkeme, şüphelilerin memura mukavemet ile suçlandığını ancak iddianamede cebir veya tehdit edilen kamu görevlisinin şikayetçi olarak yer almadığını da belirtmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yeni görev talimatnamesiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında bulunan suçlara dair soruşturmaların Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yapılmasına karar verilmesinin ardından, soruşturma ilk savcısı olan Nazmi Okumuş’tan alınarak savcı Mesut Erdinç Bayhan’a verilmişti. Başsavcıvekilliğince belirlenen savcı Mesut Erdinç Baykan da, hazırladığı yeni iddianameyi mahkemeye göndermişti.