Bülent SARIOĞLU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00
İç tüketimdeki daralma ve ihracatla ilgili sıkıntı yaşayan kanatlı sektörüne Meclis’ten destek geldi.
Onaylanan anlaşmayla tavukçuluk sektörü, aracı ülkelere gerek duymadan doğrudan Çin’e ihracat yapabilecek. Çin ile imzalanan Hayvan Sağlığı ve Karantine Anlaşması, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunuldu. Anlaşmaya göre, ticarette bulaşıcı ve parazitik hastalıkları önlemek amacıyla iki ülke arasında güçlü mekanizmalar kurulacak. İki ülke makamları arasında protokol imzalanarak, hayvan karantina sertifikaları ile veteriner sağlık sertifikaları teyit edilecek ve örnekler birbirine gönderilecek.
Tavuğun ayağı, etinden fazla
Tavuk eti ve tavuk ayağının ihracat boyutunda Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki veriler dikkati çekiyor. Türkiye’nin tavuk eti ihracatı 24 bin ton dolayında iken, ihraç niteliğindeki tavuk ayağı 26 bin tona ulaşıyor. Yeni anlaşmaya göre, kanatlı üreticileri, nihai tüketicisi Çin olan tavuk ayağını bu ülkeye doğrudan satabilecek. Şu ana kadar bu alandaki ihracat daha çok Hong Kong, Tayland ve Vietnam üzerinden yapılıyordu.
Çok enteresan bir durum
AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, anlaşmayı değerlendirirken, "Çok enteresan bir durum. İhraç ettiğimiz tavuk ayağı piliç etinden fazla. Anlaşma bu sektörün ihracatı için çok önem arz ediyor. 10 milyon 100 bin kadar yumurta üretimimiz var. Tavuk ayağı ihracatında ülkemiz 21 milyon dolarlık bir ihracat fırsatı yakalamaktadır. Piliç etinde ise 22 milyon dolarlık bir rakam söz konusu. Aracı ihtiyacı duymadan, direkt alışveriş yapabilecekler" dedi.
Haftada 26 milyon YTL zarar ediyoruz
BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, sektörün ciddi şekilde zararda olduğunu belirterek, "Bu gidişe dur denmezse bazı entegreler iflas edecek" dedi. Toptan bütün piliç kilogram fiyatının KDV dahil 2.38’e kadar indiğini belirten Daştan, "Maliyetin kilogramda asgari KDV dahil 3.34 YTL olması nedeniyle kilogramda yaklaşık 1 YTL’lik zarar söz konusu. Haftalık üretimin 26 milyon kilogram, sektörün haftalık zararı 26 milyon YTL civarında. Bu gidişe dur denmezse bazı entegreler iflas edecektir. Cüzdanı kalın olanlar dayanır, Böylece arz ve talep dengelenir ve fiyatlar yükselir, bundan dar gelirli vatandaş zarar görür."
Türkiye piliç üretiminde 17’nci
ZUHAL Daştan, piliç eti üretiminde Türkiye’nin miktar açısından dünyada 17. sırada olduğunu ve kişi başına ortalama 14 kilogram tüketildiğini belirterek, şunları söyledi: "2006’da yılında kuş gribinden ciddi zarar gören piliç eti üreticilerinin 2007’de halkın güvenini tekrar kazanıp arz talep dengeleri yerine oturunca kár ettiler. Para kazanılmasıyla birlikte sektörün yatırım yaptı ve yatırım sonucunda bu yıl arzda yüzde 24 oranında artış yaşandı. Her üreticinin satabileceği malı üretmesi gerekiyor. Türkiye’nin beyaz eti rahatlıkla ihraç etmesi halinde dengeler korunabilir, ancak bu şu anda mümkün görünmüyor."