A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 16:42
Anadolu'nun, şimdiye dek sanılanın aksine, 25 milyon yıl önce Avrupa ve Asya'yı ayıran bir takım ada olmayabileceği belirtildi.
Fransız Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) tarafından yapılan araştırmada, Fransız ve Türk bilim adamlarının 2002 yılında Çankırı ve Çorum illerinde yaptığı ortak çalışmalar sırasında bulunan dev bir gergedanın kemikleri üzerindeki incelemelerin sonucuna yer verildi.
Bilim adamlarının yaptığı kazıda 33,7 milyon yıl önce ile 23,8 milyon yıl önce arası yaklaşık 10 milyon yıl süren Oligeson çağında yaşamış boynuzsuz gergedanın kemiklerine rastlandı. Araştırmacılar, bu dev hayvanın özellikle Pakistan, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'da "Paraceratherium" olarak bilinen bir gergedan olduğu sonucuna vardı.
Aynı bölgede bulunan, Avrupa ve/veya Asya'da günümüzde yaşayanlarla yakın akrabalıkları olan bazı geviş getiren ve kemirgen hayvanların kemiklerine de rastlanması, Anadolu'nun 25 milyon yıl önce Avrupa ve Asya'yı ayıran bir takım ada olduğu tezine gölge düşürdü.
O dönemde Avrupa ve Asya ile sıkı ilişkiler olduğunu kanıtlayan araştırmacılar, Oligeson çağında Anadolu'nun denizle ayrılmış olmadığı ve iki karayı yakınlaştırarak hayvanların "ayakları ıslanmadan" Asya'dan Anadolu'ya geçmesini sağladığı sonucuna vardı. Araştırma, İngiliz bilim dergisi Lennean Society'nin hayvan bilimleri dergisinde yayımlandı.