Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2007 00:00
Türkiye'de şirketlerin ambalaj atıkları konusunda yetkilendirilen tek kuruluş olan Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), atık toplama ve ayrıştırma işinde görevli 162 firmanın yetmediğini, bu sayının artırılması gerektiğini vurguluyor.
Türkiye’deki yıllık 25 milyon ton atığın 3 milyon tonunu ambalaj atığı oluşturuyor. Bu konuda faaliyet gösteren 450 firmanın yükümlülüğünü yerine getiren ÇEVKO, ambalaj atığının yaklaşık 740 bin tonunu anlaşmalı atık toplayıcıları ve belediyeler vasıtasıyla topluyor. Geçen haziran ayında yürürlüğe giren atıkların toplanmasıyla ilgili yasal değişiklik, şirketlere, kurumlara ve belediyelere önemli görevler yüklüyor. Bunları yerine getirmeyenlere önemli para cezaları da getiriyor.
EKONOMİYE 115 MİLYON YTL KATKI: ÇEVKO Yürütme Kurulu Başkanı Ferid Ekmekçioğlu, Türkiye’deki yıllık 3 milyon ton ambalaj atığının 740 bin tonunu temsil ettiklerini belirterek, "250 bin ton ambalaj atığının geri dönüşümünü yapıyoruz. Bunun ekonomik değeri 115 milyon YTL. Tek yetkilendirilmiş kuruluş olarak kaldık. Sektörde başka kuruluşların olması ve rekabet bulunması daha iyi olabilirdi. 2 milyon tonluk toplanamayan kısmın ekonomik değeri de çok önemli" dedi.
DAHA FAZLA ATIK ŞİRKETİ OLMALI: İşlerini kendilerine devreden firmaların yükümlülüklerini yerine getirdiklerini aktaran Ekmekçioğlu, şöyle konuştu: "Bunu yerine getirirken sıkıntıya düşebiliyoruz. Biz bunu yaparken 52 civarında atık yönetim ayrıştırma firmasıyla çalışıyoruz. Türkiye genelinde bu alanda faaliyet gösteren 162 atık toplama firması var. Bu kapasitenin geliştirilmesi gerekiyor. Çevre Bakanlığı lisans vermekle yetkili. Firma sayısı artırılmalı. Bugün bazı ambalaj türlerinde zorlanıyoruz. Yeni şirketlerin kurulması ve kapasitelerinin artırılması gerekiyor. Bakanlıktan bu konuda destek bekliyoruz."
CİDDİ AÇIK OLUŞUR: Kanuna göre, ambalaj üreticileri geri dönüşüm kapasitesinin oluşturulmasıyla yükümlü. Atık toplama ve ayrıştırma firmalarında adet yanında kapasitenin de çok önemli olduğuna değinen Ferid Ekmekçioğlu, şöyle konuştu: "Mantıklı olan genel toplama bakmak, olayın ekonomik tarafı da göz ardı edilmemeli. Önemli olan toplu geri dönüşüm yapan sistemleri seçmek. Ambalaj üreticilerinin yükümlülüğü tasarım aşamasında başlıyor, en az atıkla ambalaj üretmekle yükümlüler. Piyasaya sürenler bunun her yıl toplanmasıyla ilgili bedeli de ödemek zorunda. Piyasaya ambalajlı ürün sunanların geri bildirimde bulunmaları gerekiyor. İleride, atık toplama alanında ciddi açık oluşabilir. Başından beri sanayi ve kamunun işbirliğini savunuyoruz. Belediyeler de sorumlu, sadece sanayinin bunları üstlenmesi sonuç vermez. Burada işbirliği önemli."
Atıklar kaynakta ayrı toplanmalı
ÇEVKO Genel Müdürü Mete İmer, çöpün yere düştüğü andan itibaren belediyenin yükümlülüğünde olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Olayı entegre atık yönetimi sistemi içinde değerlendirmek lazım. Ambalaj atığı Türkiye’deki atıkların yüzde 12’sine denk geliyor. 3 milyon ton ambalaj atığı var. Burada yerel yönetimlerin önemi ortaya çıkıyor. Ambalaj atıkları yerel yönetimlerin sorumluluğu içine de giriyor. Bunu Çevre Kanunu ve yönetmelikler de belirtiyor. Belediye ile lisanslı firmanın bir arada düşünülmesi gerekiyor. Yeni yönetmelikte de kaynakta ayrı toplamak var biz de başından beri bunu savunuyoruz."
Toplanamayan 2 milyon tonun ekonomik değeri çok fazla
AMBALAJIN çöpten toplandığında firenin yüzde 35’e çıktığına değinen Mete İmer, " Ambalaj atığı oluştuğu noktada yaş çöpten ayrılırsa ciddi ekkonomik fayda sağlanır. Sektördeki 3 milyon ton ambalaj atığından 740 bin tonu toplanabiliyor. Geriye kalanın da ekonomik değeri fazla."