24 saat Türkiye

Güncelleme Tarihi:

24 saat Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 02:11

Fransız TV5'in, Türkiye'yi tanıtan 24 saatlik programında yeralan Güneydoğu'yu Kürdistan olarak gösteren harita tepki çekti.
  A. Hakan'ın yorumu
  Koç:Pişman değiliz

FRANSIZLARIN normal antenle izleyemediği ve sadece uydu anteni ile kablolu yayından izlenebilen Fransız TV5 televizyonu cumartesi saat 17.00’den başlayıp 24 saat süreyle aralıksız yayınladığı ‘24 saat İstanbul’ adlı programında sadece İstanbul’u değil Türkiye’yi tanıttı. Program, Turizm, Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, Fransa Dışişleri Bakanlığı, THY, TRT ve CNN Türk’ün desteğiyle hazırlandı.

Türkiye’nin kültür başkenti olarak tanıtılan İstanbul’un tarihi mekanları günlük yaşamdan kesitlerle tüm yönleriyle ekrana yansıdı. İş, sanat, edebiyat ve basın dünyası, mutfak zenginlikleri, eğlence mekanları ve gece hayatı anlatıldı.

NEVRUZ GÖRÜNTÜLERİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak tanıtılan Atatürkü ve devrimlerini anlatan bir belgeselin de yer aldığı programda Güneydoğu Anadolu anlatılırken Batman’da yapılan Nevruz kutlamaları ile bayramlarda açılan Suriye sınırında iki ülkedeki bölünmüş ailelerin buluşmasına yer verildi. Nevruz görüntüleri verilirken yapılan yorumda ‘Bazı gençler Ankara’nın halk düşmanı ilan ettiği ayrılıkçı Kürt gerillası PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyor’ denildi. Mikrofonların çevrildiği bir genç kızın ‘Dilimizi, kimliğimizi istiyoruz. Başkanımızı yanımızda istiyoruz’ sözlerine yer verilirken yaşlı bir kadının ‘Devlet köylerimizi boşaltığı için Batman’a geldik’ şeklindeki konuşması aktarıldı.

Bu bölümdeki konuşmalara bazı vatandaşlarımız, telefon ederek tepki gösterdi. Vatandaşlar, gazeteci Frederic Mitterrand ve Amel Smaoui’nin sunduğu programda Kürt ve Ermeni bölümlerinde kısa da olsa geçen konuşmalarda aleyhte propaganda yapıldığını ileri sürdüler.

ERMENİ OLAYI

İstanbul’da yayınlanan Agos’un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink de programda şöyle konuştu:

‘Ermeni olayının katliam mı, soykırımı mı olduğu tarihte yaşanların anlamını değiştirmez. Avrupa ve Amerika, Ermeni konusunu siyasi çıkar malzemesi olarak kullanıyor, böylece hem Ermenilere hem de Türklere kötülük ediyorlar. Şimdi olayı kabul etme veya etmeme zamanı değil olayı anlama zamanıdır.’

Ünlülerle röportaj

TV5, iş ve sanat dünyasından birçok kişiyle röportaj yaptı. TÜSİAD Başkan Yardımcısı Armatör Pekin Baran, Kanal D İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, Osmanlı hanedanından Neslişah Sultan, Yazar Nedim Gürsel, Topkapı Müzesi Direktörü İlber Ortaylı, Kültür yazarı, festival organizatörü Reha Öztunalı, Mimar-Profesör Nur Akın, Gazeteci-TV sunucusu Ayşenur Yazıcı, Fransız şirketleri danışmanı Haluk Örs, Galatasaray ve Sorbonne Üniversiteleri Öğretim üyesi Ahmet İnsel röportajları verildi. Ardından ekrana Osmanlı eserleri spesyaslisti Mimar Ali Rıza Topçu, Alarko Holding patronu İshak Alaton, Ortodoks Patrikliği sözcüsü Patrik Dositeos Anagnostopulos, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi yetkilisi Oya Eczacıbaşı, Agos Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, Yazar ve gazeteci Kenize Murad’la konuşma yasıdı.

KIZDIRANLAR

‘Ermeni soykırımı’ sözünü etmek için fırsat arandı, olur olmaz yerde bu konuya değinildi.

İstanbul’un pis, harabe yerleri gösterildi. Bu çirkin manzaralar dakikalarca verildi.

‘İstanbul Türkiye’nin en gelişmiş şehri, bakın o bile Avrupa’ya ne kadar uzak, ne kadar yabancı’ mesajı veriliyordu.

Başörtülü, türbanlı kadınları göstermeyi tercih ettiler, Türkiye’nin modern yüzünden kaçıldı.

Atatürk’ün Batılılaşma, modernleşme hamleleri bile küçümsenmeye çalışıldı.

AB’ye aday bir Avrupa ülkesi, mümkün olan en ‘oryantalist’ gözlükle gösteriliyordu.

Bol PKK eylemi gösterildi, bir haritada Kürdistan adına yer verildi.

BEĞENİLENLER

Türk ekonomisinin dinamizmi, dünyaya açıklığı, Türk işadamlarının becerileri iyi anlatıldı.

Kurtuluş Savaşı ve Nazım Hikmet belgeselleri ilgiyle izlendi.

Türkiye’nin çağdaş görünümlü, başarılı işkadınları ekrana getirildi.

Üniversite anfisinde Türk öğrencilerin akıcı Fransızca ile konuşması etkileyiciydi.

Gazeteci Hrant Dink, ‘Ermeni meselesi’ni Batı’nın nasıl bir ‘siyasi malzeme’ olarak kullandığını anlattı. Batı’ya yüklendi, önemli bir konuşmaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!