Güncelleme Tarihi:
Alınan bilgiye göre, muhalefet partileri, hangi milletvekili hakkında, kaç fezleke olduğu ve içerikleriyle ilgili bilgi almak amacıyla TBMM Anayasa Komisyonuyla yazışmalar yaptı. Bu süreçte TBMM’de çoğunluğu HDP’lilere ait olmak üzere 113 milletvekili hakkında 530 dokunulmazlık dosyası olduğu, Adalet Bakanlığı’nda bekleyenlerle birlikte sayının 600’u bulacağı bilgisi paylaşıldı.
MHP’LİLER ORTAYA ÇIKARDI
MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ile Erkan Akçay ise geçen dönem TBMM’ye gönderilen kendileriyle ilgili fezlekelerin, bunlar arasında olmadığını fark etti. İki siyasetçi, TBMM Anayasa Komisyonu’na başvurarak, fezlekelerinin akıbetini sordu. Eski bir milletvekiliyle ortak olan dosyaların ‘ayırma işlemi’ yapılarak TBMM’ye gönderilmesi gerekirken, bunun yapılmadığı ortaya çıktı. Geçen dönem milletvekili olan 24 kişinin dosyasının yeniden TBMM’ye gönderilmediği saptandı. Komisyon, bu durumu, dosyaların ‘ayırma işleminin’ gecikmesi olarak açıkladı.
DOSYALARA DİJİTAL KORUMA
Bunun üzerine TBMM Anayasa Komisyonu, ‘dosyaların ve suç delillerinin’ kaybolmaması için ‘yedekleme yapmaya’ karar verdi. Savcıların, dosyaların orijinalini TBMM’ye gönderdiği, kayıp halinde ciddi sonuçların olacağı belirtildi. Dosyalar, tek tek taranarak, dijital ortama aktarıldı. İncelemelerin dijital ortamda yapılması ve dosyaların orijinallerinin özel bir ortamda saklanmasına karar verildi. Dosyaların izlediği yolu kayıt altına almak için de formlar hazırlandı. Dosyaların savcılık, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve Meclis’e geliş tarih ve sayı numaraları için kayıt oluşturuldu.
AÇIK OYLAMA TAKTİĞİ
DOKUNULMAZLIKLA ilgili anayasa değişikliğinde şimdilik yalnız kalan AK Parti, teklifin TBMM Genel Kurul’daki ilk tur görüşmesine göre strateji belirleyecek. İlk turda, muhalefetin desteği alınmazsa, teklif ikinci tur yapılmadan rafa kalkacak. AK Parti 367 oyu bulamazsa, referandum planlamıyor. Parti yönetimi, kendi içlerindeki olası fireyi ortadan kaldırmak ve muhalefet partilerini köşeye sıkıştırmak için ‘açık oylama’ önerisi sunmayı tartışıyor. Anayasaya göre, anayasa değişikliklerinin oylamasının gizli yapılması gerekiyor. Ancak bazı AK Partililer, geçmişte Bülent Ecevit hükümeti döneminde Süleyman Demirel’in görev süresinin uzatılması için 5+5 formülü ile ilgili anayasa oylamasında, fireleri önlemek için Ecevit’in açık oy çağrısı yaptığını anımsatıyorlar.