Güncelleme Tarihi:
12 Hazİran seçimiyle oluşan 24’üncü dönem TBMM’si yeni döneme “tutuklu milletvekilleri” krizinin gölgesinde girdi. BDP desteğiyle seçilen 35 bağımsız ve 134 CHP’linin boykotu üzerine TBMM tarihinde ilk kez üyelerinin üçte biri yemin etmedi.
Geçici başkan Oktay Ekşi’nin tutuklu vekillerin eksikliğine yaptığı vurgu, Genel Kurul’da buz gibi hava estirirken, dışarıda sorunu çözmeye dönük arayışlar başladı. TBMM tarihindeki krizli yemin oturumlarının üçüncüsü dün yaşandı. Meclis, 1991’de HEP’lilerin eylemi ve 1999’da Fazilet Partili Merve Kavakçı’nın türbanla yemin girişiminden daha büyük sorunla yeni yasama dönemine kapılarını açtı.
İŞTE MECLİS'TEKİ EN KRİTİK YEMİN TÖRENİNDEN KARELER
Bahçeli’yi es geçti
Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin iptal edilmesi, KCK davasından tutuklu 5 milletvekili ile Ergenekon ve Balyoz tutuklusu 3 milletvekilinin durumuyla ilgili gerginlik törenin her anına yansıdı. “Yemini boykot” kararını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’da yanından geçerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de selamlaşmadı. Salondaki üç lider tören boyunca birbirinden uzak durdu. Salonun en solunda ve MHP’nin arkasında BDP’lilere ayrılan sıralar boş kaldı. Milletvekillerinin henüz partiye geçmemeleri nedeniyle sıralarına “Bağımsız” plakası asıldı. TBMM idaresi, sıralara çiçekler bıraktı. Birbirlerini kucaklayarak kutlayan AK Parti’lilerin heyecanı kameralara yansırken, muhalefete soğuk hava egemen oldu.
Tutuklu milletvekili sitemi
Ekşi, açış konuşmasında, hiçbir yasama döneminde ant içme törenlerinin milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadığını vurguladı. Ekşi, “Böyle bir durumun hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine, hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum” dedi. Bu sözler üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanlar Kurulu üyelerinin yüzleri asıldı.
İslam âleminde tekiz
Seçim sonuçları için başta AK Parti olmak üzere tüm partileri ve milletvekillerini kutlayan Ekşi, “Büyük bir ulusun yarattığı büyük bir ülkeyiz. Bu önemli misyonun hakkını bugüne kadar ülkemizde demokrasiyi yaşatarak verdik. İslam aleminde bunu yapabilen tek ülkeyiz. Çünkü, demokrasiyi yaşatmanın tılsımına o coğrafyada sadece biz sahibiz. Laik devlet düzeni bu tılsımın adıdır. Yüce Meclis’in özellikle yeni anayasa hazırlarken bu önemli gerçeği kutsal bir değer olarak koruyacağından eminim” diye konuştu. Oktay Ekşi, yeminleri başlatmadan önce Anayasa’daki yemin metninin “tam olarak yüksek sesle aynen okunması gerektiği ve yeminin Meclis’te görev yapmanın kaçınılmaz şartı olduğu” konularında milletvekillerini uyardı.
İlk yemin Ömer Çelik’ten
Yemin edecek ilk isim olan Adana bağımsız milletvekili Murat Bozlak salonda olmayınca sırası AK Parti’li Ömer Çelik’e geçti. Her CHP’linin adı okunduğunda Ekşi “Yok” diyerek sırayı atladı. CHP’li Muharrem İnce Başkanlık Divanı’na giderek, “Genel Kurul’da varız, yok denmesin” dedi. Bunun üzerine Ekşi, CHP’lilerin isimleri okunduğunda kısa süre sessiz kaldı ve sıra atlandı. Yeminleri takip eden Ekşi, bazı vekillere birkaç kez tekrarlattı. Yemin sırası Ankara’ya geldiğinde teamüle uyularak Atatürk’ün anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Barutçu’dan son dakika sürprizi
Yemin törenlerinin bitiminde son dakika sürprizi yaşandı. Sırası geldiğinde salonda bulunmayan MHP’den ihraç edilen İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu, tüm yeminler tamamlandıktan sonra Meclis’e geldi. Gün içinde yemin edemeyen AK Parti’li Sıtkı Güvenç ile Barutçu’yu tören sonunda çağırdı. Yanlış yemin eden Barutçu, yeminini tekrarlamak zorunda kaldı. Böylece Barutçu dün son yemini eden milletvekili oldu.
Maaşlarını alacaklar
ANAYASA ve TBMM İçtüzüğü’ne göre yeminde süre sınırı bulunmuyor. Törende yemin edemeyen milletvekilleri katıldıkları ilk oturumda yemin edebiliyor. Yemin etmemeleri veya tutuklu olmaları, TBMM üyelerinin özlük haklarına engel oluşturmuyor. Tüm yeni milletvekillerine 15 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 1 ay 3 günlük maaşları 15 Temmuz’da ödenecek. Yemin etmeyenler dokunulmazlıktan da yararlanacak.
Son ana kadar yemin çalıştılar
- 50 yıl önce en genç üyelerden biri olarak parlamentoya giren Oktay Ekşi, dün en yaşlı üye sıfatıyla Genel Kurulu yönetti.
- AK Parti’liler TBMM logolu kokartlarla salona girerken, muhalefet üyeleri kokart takmadı.
- Hatip Dicle’nin yerine Diyarbakır Milletvekili olan AK Parti’li Oya Eronat da yemin etti.
- Genç milletvekilleri salona ilk girişlerinde hangi koltuğa oturacaklarını bilemediler. Tecrübeli vekillerden yardım alan yeni milletvekilleri, orta sıraları tercih ettiler. Toplantı sırasında oturdukları yerde yemin metnini çalışan vekiller de oldu.
- Muhalefeti, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz sıralarına giderek kutladı.
- Vekiller arasında en renkli kıyafet tercihini turkuaz ile AK Parti’li Halide İncekara yaptı.
- Törene ziyaretçilerin, basının ve diplomatların ilgisi yoğun oldu. Dinleyici locasına, illerin yemin saatine göre dönüşümlü izleyici alındı.
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise töreni izlemeye gelmedi.
- Miraç Kandili nedeniyle tören boyunca iktidar ve muhalefet kulisinde kandil simidi ikram edildi.
- Başbakan Tayyip Erdoğan, yemin töreninde MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’i, MHP Lideri Bahçeli de AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş’i alkışladı.
- CHP’liler, Mustafa Balbay’ın adı okunduğunda, alkış tutarak desteklerken, Erdoğan Genel Kurul Salonu’ndan ayrıldı. MHP milletvekilleri de tutuklu milletvekili Engin Alan’ı alkışlayarak destek oldular. MHP’liler, Alan’a yemin töreni için
- AK Parti’li Mevlüt Çavuşoğlu ve Sıtkı Güvenç sağlık sorunları nedeniyle yemin törenine katılamadı.
- AK Parti’nin engelli İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol ise yaka mikrofonuyla tekerlekli sandalyesinden yemin etti.