Güncelleme Tarihi:
Binlerce yıl önce Trakya'da yaşayan bir kral, teknolojinin insanoğluna sunduğu teknik imkanlarla yeniden eski görüntüsüne kavuşacak. Tekirdağ yakınındaki Harekattepe Tümülüsü'nde bulunan ve günümüzden yaklaşık 2 bin 300 yıl önce yaşadığı sanılan Odyris Kralı Kersebleptes'in iskeleti etlendirilecek.
PROF Dr. İlter Uzel tarafından ilk kez gerçek kimliği ile ve gerçeğe en yakın şekilde etlendirilecek olan Kral Kersebleptes, orijinaline uygun elbiseleri ile Tekirdağ Müzesi'nde ziyarete sunulacak. Krallığını ve rahipliğini simgeleyen biri saf altın, diğeri bakır üzerine altın kaplama iki tacı ve erguvan elbiseleri ile bulunan kralın, yakalandığı hastalık nedeniyle 10 yıl acı çektikten sonra kan enfeksiyonu zehirlenmesi sonucu öldüğü sanılıyor.
TAÇLARIYLA GÖMÜLMÜŞ
Tekirdağ Müze Müdürü Akif Işın, İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim dalı öğretim üyesi Dr. Aslı Özdoğan ile Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerindeki Harekattepe Tümülüsü'nde yaptıkları kazı sonucu, kralın mezarını gün ışığına çıkarttıklarını söyledi.
İ.Ö 342 yıllarında yaşayan Odyris Kralı Kersebleptes'in 22 metre yüksekliğindeki tümülüsün ortasındaki sanduka mezarında biri krallığını, diğeri rahipliğini simgeleyen iki tacı, yüzükleri ve denizkabuklarından elde edilen erguvan renkli elbiseleri ile gömülü olarak bulunduğunu anlatan Işın, bunun Trakya tarihi açısından çok önemli bir buluntu olduğunu söyledi. Işın, kralın bugüne kadar Trakya'da bulunan ilk kral iskeleti olduğunu belirtti. Kralın mezarında bulunan taçlarının da dikkat çekici olduğunu anlatan Işın, taçlardan birinin meşe dalı şeklinde saf altından, diğerinin ise sarmaşık dalları şeklinde bakır üzerine altın kaplama olarak yapıldığını kaydetti.
Akif Işın, kralın iskeletini aslına uygun olarak etlendirerek orijinaline uygun kıyafeti ve tacıyla Tekirdağ Müzesi'nde teşhir etmeyi planladıklarını söyledi.
Işın, Türkiye'de fazla uygulanmayan etlendirme projesini, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. İlter Uzel'in üstleneceğini bildirdi.
10 yıl boyunca acı çekti
Kral iskeleti üzerinde antropolojik incelemeler yapan Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Özbek de, araştırmaların kralın yakalandığı hastalık nedeniyle 10 yıl acı çekerek öldüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Yaptıkları inceleme sonucunda, 1.60 metre boyundaki kralın sol kolundaki kırığın iltihaplanması sonucu sol kolunun kısa kaldığı ve bu iltihaplanmanın bütün vücudunu sardığının anlaşıldığını belirten Özbek, bu nedenle de kralın uzun yıllar acı içinde ve yatağa bağımlı olarak yaşadığının sanıldığını söyledi. Bu hastalıklarına rağmen kralın 40-45 yaşlarında bir kan enfeksiyonu zehirlenmesi sonucu öldüğünün belirlendiğini anlatan Özbek, kral iskeletinin arkeolojik olduğu kadar antropolojik açıdan da büyük bir önemi olduğunu söyledi.
Prof. Metin Özbek, kralın iskeletinin etlendirilmesi aşamasında Prof. Dr. İlter Uzel ile ortak çalışma yürüteceklerini belirterek, kralın antropolojik tüm ölçümlerinin tamamlanarak kendisine iletildiğini söyledi.
SAÇLARI HÁLÁ DURUYOR
İskeletin çok bilinçli bir şekilde yapılan kazı sonucunda dokunulmamış haliyle ele geçmesinin büyük bir şans olduğuna işaret eden Özbek, bunun antropolojik araştırmalar için önemli olduğunu vurguladı.
İskeletin kafatasında saçlarının bir bölümünün hálá durduğunu belirten Özbek, Kralın böylesine görkemli bir tümülüse yalnız gömülmüş olmasının da anlamlı olduğunu ifade etti, bunun kralın bir ailesi olmadığını ve hiç evlenmediğini ortaya koyduğunu söyledi.