23 yıldır kendini kadın sağlığına adadı

Güncelleme Tarihi:

23 yıldır kendini kadın sağlığına adadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2005 10:22

Türkiye'de üreme hakları ve sağlığı konusunda kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla ABD'de kurduğu vakfın başkanlığını yürüten Dr. Türkiz Gökgöl, 23 yıldır çalışmalarını hem ulusal hem de uluslararası platformda sürdürüyor.

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra, Harvard Üniversitesi'nde nüfus bilimleri konusunda yüksek lisans yapan, ardından aynı okulda nüfus ve gelişim politikaları ile istatistik ve demografi alanlarında doktorasını tamamlayan Türkiz Gökgöl, kadın üreme sağlığına yönelik 23 yıla varan çabasının adımlarını, yine Hacettepe Üniversitesi'ndeyken Isparta'da katıldığı bir toplantıda attı.

İki çocuk annesi Gökgöl, AA muhabirine, üniversite öğrencisiyken Isparta'da katıldığı toplantıda kız çocuğu ölen bir annenin, ölüme, erkek çocuğundan farklı olarak “acımasızca” bakmasının kendisini çok etkilediğini belirterek, o tarihte eğitim ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmaya karar verdiğini anlattı.

Harvard Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında kadın ve üreme sağlığı konusunda çalışmalar gerçekleştirdiğini, bu dönemde ABD'li Gamble ailesi ve Panthfinder Vakfı yöneticileriyle tanıştığını kaydeden Gökgöl, bu vakfın Türkiye şubesini açtığını ve Yakındoğu başkan yardımcısı seçilerek bir çok ülkede çalışma yürüttüğünü söyledi.

Aynı dönemde Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Özbekistan Temsilciliği'ne ve Türk Cumhuriyetlerinden Sorumlu Ülke Direktörlüğü görevlerine atandığını ifade eden Gökgöl, daha sonra ABD'li işadamı Warren Buffet'ın eşi Suzan Buffet'le tanıştığını anlattı.

1980'li yılların başında Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapmaya başladığını, Aile Sağlığı ve Nüfus Planlaması Vakfı'nın kurucu üyeleri arasında yer aldığını belirten Gökgöl, Susan Buffet'in projelerine verdiği destekle 1997 yılında ABD'nin Virginia eyaletinde Willows Foundation'u kurduğunu söyledi.

İLGİNÇ İDDİALAR

Gökgöl, Türkiye temsilciliği İstanbul'da açılan ve bugün yılda 3 milyon dolarlık para transferiyle Türkiye'de çalışma yürüten vakfın, üreme sağlığı, üreme hakları, hasta hakları ve meme kontrolü, gebelikten korunma yöntemleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda bilinçlendirme çalışması yaptığını vurguladı.

İmzalanan protokolle Sağlık Bakanlığı'yla işbirliği içerisinde 16 ilde Topluma Dayalı Üreme Hakları ve Sağlığı Bilgilendirme, Eğitim ve Sevk Hizmetleri Projesi'nin uygulandığını kaydeden Gökgöl, proje çalışmalarının vakfın koordinatörleri ve bu illerdeki toplam 400 kişi tarafından kadınlar ve eşlerinin defalarca ziyaret edilmesiyle yürütüldüğünü anlattı.

Kendisinin kimi zaman eleştirilere maruz kaldığını da kaydeden Gökgöl, vakfın özellikle doğum oranın yüksek olduğu Güneydoğu Bölgesi'ndeki çalışmaları nedeniyle, “Burada yaşayan nüfusun artmaması için özel faaliyette bulunduğu” iddialarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Gökgöl, “Hatta ajan olmakla bile suçlandım. Bu lafları 20 yıldır duyuyorum. Proje çalışmalarımızı vakfımızda maaşlı çalışan o yörenin insanları kapı dolaşarak yapıyor. Sağlık konusunda bilgi veriyorlar. Kadınlarımızın, kendi sağlıkları ve çocuk sahibi olma konusunda bilinci artıyor. Çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” diye konuştu.

Gökgöl, kadın ve üreme sağlığına yönelik bilgi veren illerdeki bazı kadın çalışanların ise kendi ya da çevresindeki yaşam tecrübelerinin ardından vakfa katıldığını belirterek, bu kadınların edindikleri bilinci şimdi başka hemcinslerine aktardıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!