23 yıl sonra ilk kez

Güncelleme Tarihi:

23 yıl sonra ilk kez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 16:13

Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den sonra İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan ilk Türk cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül için Londra'da karşılama töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Buckingham Sarayı'nın yakınındaki tören alanına Gül çifti gelmeden önce Kraliyet Süvari BirliÄŸi bando eÅŸliÄŸinde giriÅŸ yaptı. Tören alanına ilk olarak Ä°ngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eÅŸi Edinburgh Dükü Philip Ä°ngiltere milli marşı eÅŸliÄŸinde geldi.Â

CUMHURBAŞKANI GÜL'E GÖRKEMLİ KARŞILAMA TÖRENİ / FOTO GALERİ

Daha sonra tören alanının White Hall Kapısı'ndan Türk bayraklı araçla Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül girdi. Öndeki araçta, Galler Prensi Charles Cumhurbaşkanı Gül'e eşlik ederken, arkadaki araçta, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Prens Charles'ın eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın yerine kraliyet temsilcisinin Hayrünnisa Gül'e eşlik ettiği görüldü.

103 PARE TOP ATIÅžI

Kraliçe ve eşi, Gül çiftini tören alanındaki platformda karşıladı. Bu sırada Green Park'ta 41 pare, Tower of London'da 62 pare top atışı yapıldı.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Edinburgh Dükü Philip eşliğinde Kraliyet Şeref Kıtası'nı selamladı. Selamlamanın ardından Süvari Birliği eşliğinde Kraliyet atlı arabaları tören alanına geldi. Kraliçe Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Gül ilk arabaya binerken, Hayrünnisa Gül ile Edinburgh Dükü Philip ikinci arabada yerlerini aldılar. Atlı arabaların tören alanından ayrılışı sırasında ikinci kez İstiklal Marşı çalındı.

Konvoydaki başka bir atlı arabada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan'a Prens Charles'ın eşlik ettiği, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve eşi Şule Akar, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz ile İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway ve eşinin de diğer arabalarda olduğu olduğu görüldü.

CAMERON, HAGUE VE MAY DE KARÅžILADI

Karşılama töreni sırasında alanda İngiltere Başbakanı David Cameron, Dışişleri Bakanı William Hague ve İçişleri Bakanı Theresa May de hazır bulundu.

Atlı arabalar daha sonra tören alanından ayrılarak Türk ve İngiliz bayraklarıyla donatılan Mall Caddesi'nden geçerek Buckingham Sarayı'na doğru ilerlediler. Cadde boyunca aralarında Türk ve İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda kişi sevgi gösterisinde bulundu.

Haberin Devamı

Konvoy, Buckingham Sarayı'nın avlusuna bando tarafından çalınan İstiklal Marşı eşliğinde girdi. İstiklal Marşı'nın ardından İngiltere'nin ulusal marşı çalındı. Marşların ardından arabalarından inen Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe 2. Elizabeth, Hayrünnisa Gül ve Edinburgh Dükü Philip, sarayın giriş kapısının önündeki merdivenlerde basın mensuplarına poz verdiler.

Kraliçe Elizabeth ve eşi Philip, Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'e konaklayacakları Belçika Süiti'ne kadar eşlik ettiler ve süit hakkında bilgi verdiler.

23 yıl sonra ilk kez

Cumhurbaşkanı Evren de 13 Temmuz 1988'de İngiltere'ye gitmişti.

Haberin Devamı

PLATFORMLAR KIRMIZI-BEYAZ RENKLERDE HAZIRLANDI

Karşılama töreni sırasında Kraliçe Elizabeth beyaz bir elbise ve şapka giyerken, Hayrünnisa Gül'ün açık gri bir kıyafet tercih ettiği görüldü.

Tören alanına kurulan platformların Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz renkte hazırlanması ve üzerlerinde Cumhurbaşkanlığı forsunun bulunması dikkati çekti. Tören alanında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, keskin nişancılar da çatılarda konumlanarak alanı korudu.

Töreni çok sayıda basın mensubu takip ederken, gazeteciler erken saatlerde tören alanına getirildi.

Bu arada, Galler Prensi Charles, konakladıkları Mandarin Otel'e giderek Cumhurbaşkanı Gül ve eşine törenin yapılacağı alana gelişlerinde eşlik etti.

GÜL ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, daha sonra ise Cumhurbaşkanı Gül'ün onuruna öğle yemeği verdi.

Buckingham Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen yemeğe, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Philip ve Galler Prensi Charles, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve eşi Şule Akar katıldı.

Yemeğin ardından hediye teatisine geçildi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe 2. Elizabeth'e el dokuması ipek Hereke halısı, günümüzde sadece Dolmabahçe Sarayı'nda kullanılmak üzere üretilen çatma kadife hediye ederlerken, Kraliçe'nin eşi Edinburgh Dükü Philip'e de ressam Ahmet Yeşil'e ait yağlıboya tablo, altın ve civa karışımı işlemeli tombak tabak takdim ettiler.

Haberin Devamı

Gül çifti, Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip'e, 1579 yılında dönemin kraliçesi Elizabeth'in İngiliz tüccarların Osmanlı topraklarında ve denizlerinde ticaret yapmasına izin verilmesi talebine cevaben Sultan 3. Murat'ın yazdığı mektubu verdiler.

Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi ise Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e kraliyet mücevheri ile birisinde Cumhurbaşkanlığı forsunun diğerinde Kraliyet armasının bulunduğu ağızları gümüş işlemeli cam vazolar hediye ettiler.

Daha sonra Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Philip, Türk eserlerinin de yer aldığı Kraliyet Koleksiyonu'ndaki parçalardan oluşan sergiyi gezdiler. Sergide, Sultan Abdülaziz'in 1867 yılındaki İngiltere ziyaretinden bir anı yansıtan tablo, İstanbul'a ait panoramik resimler, Kraliçe Elizabeth'in 1971 yılında Anıtkabir'de çekilmiş bir fotoğrafı, yazışmaların yer aldığı Atatürk köşesi ve Kraliçe 2. Elizabeth'in 1971 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında verilen hediyeler yer aldı.

23 YIL SONRA Ä°LK ZÄ°YARET

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'den İngiltere'ye bu seviyede 23 yıllık bir aradan sonra ilk devlet ziyaretini gerçekleştiriyor. 1988'de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ziyaretinden sonraki bu ilk resmi ziyaret, Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008'deki Türkiye ziyaretinin iadesi niteliğini de taşıyor.

KENAN EVREN'İN 23 YIL ÖNCEKİ ZİYARETİNDEN KARELER

Gül, yılda en fazla iki devlet ziyareti kabul eden İngiltere'yi bu yıl ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra ziyaret eden ikinci devlet lideri oldu.

Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. İlk İngiliz Büyükelçisi William Harborne 1583'te İstanbul'da, yurtdışındaki ilk Türk büyükelçisi Yusuf Agah Efendi 1793'te Londra'da göreve başladı.

Sultan Abdülaziz 1867'de İngiltere'yi ziyaret etti. Bu ziyaret, bir Osmanlı padişahının Batı Avrupa'ya yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!