Güncelleme Tarihi:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen törene, TBMM Başkanı Arınç'ın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Güldal Akşit, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, parti temsilcileri, bazı milletvekilleri, Anıtkabir Komutanı Kıdemli Kademeli Albay Erol Mete ve yetkililer katıldı.
“TÜRK MİLLETİNİN İFTİHAR KAYNAĞI”
Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından yapılan saygı duruşundan sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Arınç, özel deftere şunları yazdı:
“Büyük Atatürk,
Önderliğinde tarihin şahit olduğu en büyük bağımsızlık mücadelelerinden birini vererek destansı bir zafer kazanan Gazi Meclisimizin kuruluşunun 85. yılını kutlamak için TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte manevi huzurundayız.
Milli irade ve halk egemenliğini temel alarak kurduğun TBMM, bıraktığın mirası hassasiyetle korumaya devam etmektedir. Bayrağın emin ellerde olduğunu bilmeni isterim.
Demokrasinin, özgürlüğün ve eşitliğin kalbi olan Yüce Meclisimiz, Türk milletinin iradesinin yegane temsilcisi ve bağımsız varlığımızın sarsılmaz temeli olmayı sürdürecektir.
Aziz Atatürk,
TBMM'nin, Türk milletinin en büyük iftihar kaynağı olduğunun bilincindeyiz. Milli mücadeleyi kazanan ruhun milli irade olduğunu da asla unutmuyoruz.
Başlattığın büyük yürüyüş devam ediyor. Bu gurur ve coşku dolu günde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.”
"TÜM AYRILIKLARIMIZDAN KURTULMAMIZ GEREKİR"
TBMM Başkanı Bülent Arınç, ülkenin 85 yıllık tarihinin en ciddi döneminden geçtiğini belirterek, “Bugün hepimizin kendimize tıpkı bu Meclisi kuran farklı kökenli insanlar gibi 'vatanperver' adını takıp, tüm ayrılıklarımızdan kurtulmamız gerekir” dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Birinci Meclis'te bir tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TBMM Başkanvekilleri İsmail Alptekin, Sadık Yakut ve Ali Dinçer ile Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk ve bazı milletvekilleri katıldı.
Sinop Mebusu Şerif Bey'in Meclis'in açılışında yaptığı konuşmanın dinletilmesiyle başlayan törende Arınç, “1920'de başlayan bu hayati görev, halen Yüce Meclisimizin çatısı altında devam ediyor. Bu sıralarda oturanlar, kendilerinden sonra gelecek milyonlarca insanın hayatlarını etkileyeceklerini biliyorlar mıydı acaba? Bu, aceleyle bulunmuş tahta sıralar, gaz lambaları, evlerin çatılarından toplanmış kiremitler, bakkallardan alınmış defterler ve o defterlere dökülen ilk tutanaklarla açılan bir Meclis...
1920 yılının tam bugününde büyük heyecanlar, umutlar, dualar ve alkışlar arasında açılan bir Meclis, o tarihten sonra ülkenin kalbi, hayat kaynağı ve her şeyi oldu. Ülkenin dört bir yanından bin bir zorluklarla gelen ve 23 Nisan gününde 127'si hazır olan mebusların açtığı bir Meclis, sonraki yıllarda kendi kaderleri de dahil diğer ülkelerin kaderini de etkiledi.”
O gün 600 yıllık imparatorluk döneminde pek adı bilinmeyen bir kavramın “milli irade” kavramının doğduğunu anlatan Arınç, “İşte bizim kahramanlarımız da Nisan ayının bir Cuma gününde ellerini duaya kaldırdıklarında yapmak istedikleri şey, imparatorluklarının ve halklarının kaderlerini değiştirmekti. Yani en başta sorduğum sorunun cevabı, evet, bu sıralarda oturanlar kendilerinden sonra gelecek milyonlarca insanın hayatlarını etkileyeceklerini biliyorlardı” diye konuştu.
“HEPSİNE ÇOK YAKIŞAN İSİM VATANPERVERDİ”
İlk Meclis'i oluşturanların ortak bir bilinç ve ortak bir hedefleri bulunduğunu ifade eden Arınç, o günlerde siyasetçilerin, aydınların, askerlerin, ulemanın, esnafın, eşrafın ortak bir bilinçle hareket ettiğini anlattı.
“85 YILLIK ORTAK BİLİNÇ YAŞIYOR”
85 yıldan beri, “vatanperver kahramanların başlattıkları yürüyüşün devam ettiğini” ifade eden Arınç, “Millet iradesi zaman, zaman acı çekti, yok sayıldı, cezalandırıldı ama Allah'a şükür ki varlığını hep sürdürdü. O bilinç halkımızın arasında hep yaşadı” dedi.
“EN CİDDİ DÖNEMEÇ”
“Bugünlerde ülkemiz, sanırım 85 yıllık tarihinin en ciddi dönemecinden geçiyor” diyen Arınç, bir yanda Avrupa Birliği üyeliği ve Kıbrıs, bir yanda ülkenin yanı başında devam eden savaşlar ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede hızla iktidar değişimleri yaşandığı anlattı.
Daha sonra Birinci Meclis Özel Defteri'ni imzalayan Arınç, “Esarete mahkum edilmek istenen bir milletin iradesinin hayat bulduğu ve bağımsızlığının simgesi olan bu tarihi çatının altında bulunmaktan büyük heyecan duyuyorum.
Böylesi anlamlı bir günde, kurucu iradenin taşıdığı heyecan ve ruhu aynı tazelik ve kararlılıkla tüm benliğimde hissediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin neferlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.
Büyük bağımsızlık mücadelelerinden birini vererek destansı bir zafer kazanan Gazi Meclisimizin kuruluşunun 85. Yılını kutlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte manevi huzurundayız.
Milli irade ve halk egemenliğini temel alarak kurduğun Türkiye Büyük Millet Meclisi, bıraktığın mirası hassasiyetle korumaya devam etmektedir. Bayrağın emin ellerde olduğunu bilmeni isterim” diye yazdı.
ARINÇ KUTLAMALARI KABUL ETTİ
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlamaları kabul etti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kardak’ta çıkan yeni krize ilişkin sorulara karşılık, "Birşey olmaz" dedi.
TBMM Başkanı Arınç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Tören Salonu’nda kutlamaları kabul etti. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Kuvvet Komutanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları, YÖK ve RTÜK Başkanları ve milletvekilleri katıldı.
Törene CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ile HYP Genel Başkanı Yaşar nuri Öztürk katılmazken, TBMM’de temsil edilen siyasi partilerden DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın törende yer aldı. Törende ayrıca seçime katılan siyasi parti genel başkanlarından, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer katılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yer almaması da dikkat çekti. Törenin ardından TBMM Başkanı Arınç, töreni izleyen basın mensuplarının da bayramını kutladı.
"BİRŞEY OLMAZ"
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, törenden çıkışında gazetecilerin Yunan balıkçıların Kardak yakınlarına gelmesi üzerine başlayan krize ilişkin sorularına, "Birşey olmaz" demekle yetindi.
İSTANBUL’DA YAĞMUR ALTINDA KUTLAMA
İstanbul’da ara ara yağan yağmura rağmen 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamaları, Vali Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer kamu, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı
ÇOCUKLARIN VALİDEN İSTEKLERİ ÇOK
İstanbul Valisi Muammer Güler, makamında bir grup öğrenci ile UNICEF temsilcilerini kabul etti. Çocukların bayramını kutlayan Vali Güler, makamını Şişli Hüseyin Avni Kurşun İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Beste Erzurumlu’ya bıraktı. Küçük Vali Erzurumlu, valilik koltuğuna oturduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, "Hatta belki ileride basın mensuplarıyla tekrar bu koltukta buluşabiliriz" dileğinde bulundu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in makamını arayarak Erzurumlu, İl Milli Eğitim Müdürü Balıbey’in makamına oturan Mecidiye İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Dinç Yaşat Hacıbaloğlu’ndan, İstanbul’daki okul sayılarının artırılmasını, sınıflardaki öğrenci sayılarının azaltılmasını, okullarda bilgisayar ve fen laboratuarlarının açılmasını, okul kütüphanelerindeki kitap sayısının ve içeriğinin artırılması talebinde bulundu. Öğrenci Emniyet Müdürü’ne seslenerek, "kapkaç ve hırsızlık sorununu daha iyi takip edelim" talimatı verdi. Erzurumlu, yeterli eğitim almamış insanların bu türlü davranışlara yöneldiklerini ifade ederek, "Sıkı takibe alır, dikkatli olursak bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum" diye konuştu. Beyoğlu’ndaki Muallim Cevdet İlköğretim Okulu 3/B sınıfında öğrenim gören 10 öğrenci, sınıf öğretmeni Senem Benice ile birlikte İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı makamında ziyaret etti. Cerrah’ın "İleride hangi mesleği yapmak istersiniz?" sorusu yönelttiği çocukların çoğu doktor olmak istedikleri yanıtı verirken, sadece bir çocuk polis olmak istediğini söyledi.
İstanbul’daki kutlamalar Ali Sami Yen Stadyumu’nda düzenlenen gösterilerle devam ediyor. Soğuk hava ve yağmura rağmen stadyumda sabahın erken saatinden itibaren bir araya gelen yüzlerce çocuk, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon resmi geçit töreninin ardından hazırladıkları gösterileri sundular.
BAŞÖĞRETMEN ATÜRK ANIRI'NA ÇELENK
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı önündeki Başöğretmen Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Törene, bakanlık personeli katıldı.
YİNE YAĞIŞ
Bu arada Ankara’da sabah erken saatlerde başlayan yoğun yağmur nedeniyle Ankara’da açık havada yapılması planlanan birçok tören ertelendi.