Güncelleme Tarihi:
NEW YORK TIMES/REUTERS: ABD ve Güney Kore tatbikat düzenleyecek
ABD Başkanı Barack Obama ve Güney Koreli liderler Salı gecesi ortak bir askeri tatbikat düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Tatbikat kapsamında ABD, başka gemilerin eşlik edeceği George Washington uçak gemisini Güney Kore’ye gönderecek. ABD bu hamleyle, Kuzey Kore’nin bir başka provokatör girişimini önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, Pyongyang ile mevcut ilişkisi sürdürdüğü takdirde, Çin’e bölgesinde ABD’nin varlığını daha fazla hissedeceği mesajını verecek.
Ortak tatbikat kararı, Beyaz Saray’da düzenlenen acil durum toplantısının ardından Obama’nın Güney Kore devlet Başkanı Lee Myung-bak’ı aramasıyla alındı. Uçak gemisinin Güney Kore’ye gönderilmesi ise Güney Kore ordusunun “kriz” durumuna geçmesiyle beraber geldi. Lee, Kuzey’in saldırılarının devam etmesi halinde karşı saldırı emri verebileceğini belirtti.
Diğer yandan, ABD’li bir yetkili, yaptıkları değerlendirmeler sonucu Salı günü Kuzey ve Güney Kore’nin karşılıklı olarak 175 kez top ateşi açtıklarını düşündüklerini belirtti. Ancak uydu görüntüleriyle bölgeyi inceleyen ABD’li uzmanlar, bölgede bir savaş hazırlığına dair hareketlilik bulunmadığını ifade etti.
Reuters haber ajansı, USS George Washington nükleer uçak gemisinin bugün Tokyo’daki donanma limanını terk ettiğini ve gelecek Pazar gününden itibaren dört gün sürmesi beklenen tatbikat için Güney Kore’ye hareket ettiğini açıkladı. 75 savaş uçağı taşıyan geminin 6 bin kişilik mürettebatı bulunuyor.
NEWS.am: Her dört Ermeni’den üçü Türkiye ile protokollerin durdurulmasını destekliyor
Ermeniler ne Türk devletine nede Türklere güvenmiyor. Populus şirketinin düzenlediği kamuoyu anketine göre, Ermeni vatandaşların yüzde 75’i, Türkiye’yle ilişkilerin normalleştirilmesi adına başlatılan protokolleri donduran Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın bu kararını destekliyor.
Diğer taraftan, Türklere yönelik güvensizliğe rağmen Ermeniler ilişkilerin normalleşmesini fayda sağlayacak bir gelişim olarak görüyor. Ankete katılanların yüzde 78’i, Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesi halinde ekonominin artan dış ticaret sayesinde büyük kazanımlar elde edeceğini belirtirken, yüzde 61’i Ermenistan’ın dış politikada büyük fırsatlar yakalayabileceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 63’ü ise ilişkilerin düzelmesinin, Ermenistan’ın Avrupa’yla bütünleşmesini sağlayacağına inanıyor.
Bu sonuçlara rağmen, katılımcıların çok azı bölgesel işbirliği konusunda Türkiye’yle ilerleme yaşanamayacağını ve sözde Ermeni soykırımının Ankara tarafından tanınmasının mümkün olmadığını düşünüyor. Ayrıca, bir çok Ermeni sınır kapısının açılmasının kaçakçılık ve yasadışı göç başlatacağını savunuyor.
15-18 Ekim tarihlerinde başkent Yerevan ve 10 ayrı bölgede düzenlenen ankete, 1210 kişi katıldı.
WASHINGTON POST: Fed 2011 için beklentilerini düşürdü
Amerikan Merkez Bankası (Fed), bir önceki tahminlere kıyasla 2011’de işsizlik oranının beklenenden daha yüksek olacağını belirtti. Yapılan açıklamada, 2012 yılında yapılan seçimlere kadar 10 milyon ABD’linin işsiz kalabileceği belirtildi.
Fed yetkilileri, şu an yüzde 9.6 olan işsizlik oranının 2011 sonunda sadece yüzde 9’a gerileyeceğini ve başkanlık seçimlerinin yaklaşacağı 2012 sonuna doğru yüzde 8’e ineceğini ifade etti. Fed’in açıkladığı rakamlar, işsizliğin çok yüksek olduğu bir dönemde yaşanan ılımlı ekonomik toparlanmanın bir çözüm getirmeyeceğini ortaya koyuyor.
Ekonomik toparlanma verileri içinde, ticaret Bakanlığı Salı günü GSYİH’nın Eylül ayına kadar olan son üç ayda yıllık oranının yüzde 2,5 arttığını açıkladı. Kurumlar sektöründe ise 2010’da karların yüzde 28 artış gösterdi.
Bugün tüketici ve iş sektöründeki taleple güç kazanan ekonomik büyüme, hükümet teşvikiyle desteklendiği zamanlara kıyasla ABD’ye gerektiği kadar fayda sağlamıyor Fed, 2011’de GSYİH’nın çok az bir artışla yüzde 3’ten yüzde 3.6’ya yükselmesini bekliyor.
HAARETZ: Lübnan’da artan tansiyon İsrail’in güvenlik endişesini artırdı
Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastı hakkında ortaya çıkan yeni delillerle ülkedeki tansiyonun giderek artması, İsrail’in kuzey sınırındaki güvenliği gözden geçirmeye yöneltti. İsrail Başbakanı Bejamin Netanyahu, Salı günü Hizbullah’ın Lübnan’da kontrolü ele geçirmesinden endişe duyduklarını belirtti.
Birkaç gün önce, Kanada’nın CBC ve diğer basın organları, Birleşmiş Milletler’in (BM) Hariri suikastında Hizbullah’ın rolü olduğuna dair suçlama yapacağını belirtti. İsrail, gelişmeler üzerine bugün yedi bakanın katılımıyla güvenlik kabinesiyle bir toplantı düzenleyecek.
Dışişleri Bakanlığı ve askeri istihbarat kaynakları, son günlerde hızla artan tansiyona rağmen ne Hizbullah’ın, ne de Lübnan’da nüfuzu bulunan Suriye veya İran’ın ülkedeki statükonun kontrolden çıkmasını istemediklerini belirtti. Diğer yandan, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile bir araya gelen Netanyahu, Hizbullah’ın BM’nin beklenen suçlamaları yapmasının ardından, altında kalacağı baskından kurtulmak için Lübnan’da kontrolü ele geçirmek isteyebileceğini savundu.
Refik Hariri’nin oğlu ve Lübnan’ın mevcut Başbakanı Said Hariri ise geçtiğimiz gün CBC’nin haberini kınadı ve suikastta rolü olduklarını düşünülen istihbarat şefi ve bazı diğer yetkililere desteğinin sürdüğünü belirtti.
TIMES: İngiltere son 20 yılın en büyük eğitim reformu yapılacak
İngiltere’deki okullara, sınavlarda alınan notların yükseltilmesi için sınav standartlarının yükseltilmesine yönelik ültimatom verilecek. Aksi takdirde, hükümet okulların yapısını değiştirmeye gidecek. İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher döneminden bu yana en büyük eğitim reformu olarak görülen değişikliklere göre, ilk ve orta öğretimdeki öğrencilere sınavlardan daha iyi sonuç almaları mecburiyetini getirilecek.
Yeni düzenlemeler kapsamında, orta öğretimdeki öğrencilerin en az yüzde 35’i, orta öğretim sertifikası alabilmek için beş dersten başarı göstermek zorunda. Böylece, eski sisteme oranla elde edilmesi gereken başarı değeri en az yüzde 5 artmış olacak. İlköğretim okulları ise 11 yaşındaki öğrencilerin en az yüzde 60’ının İngilizce ve matematik alanlarında yapılan değerlendirme testlerinde dördüncü seviyeye ulaşmaları zorunlu kılınacak.
Eğitim Bakanı Michael Gove’un açıklayacağı yeni standartları yerine getiremeyen okullar, akademiye dönüştürülecek veya daha başarılı bir okulla birleştirilecek. Bu iki ihtimalin dışındaki bir diğer opsiyon ise yeni bir planla okulda radikal değişiklikler yapılması olacak. Yeni eğitim reformu kapsamında, 400 ile 500 orta öğretim ve bin 500 ilköğretim okulunun risk altında olduğu tahmin ediliyor.
CNN: Yeni Zelanda madeninde mahur kalan madencilerden kurtulan yok
Yeni Zelandalı yetkililer, 29 madencinin mahsur kaldığı Greymouth madeninde kurtulan olmadığını açıkladı. Yetkililer, madenin içine gönderilen kamera monte edilmiş iki robotun, bir madenciye ait ve halen ışığı yanan bir başlık bulduğunu ancak hayatta kalan birileri olduğuna dair hiçbir ize rastlanmadığını belirtti.
Polis, robotların tespit ettiği başlığın, madenin çökmesine neden olan patlamanın ardından kaçmayı başaran iki madenciden birine ait olduğunu belirtti. Madeni işleten River Pike Coal şirketinin sahibi Peter Whittall, robotlardan birinin madende temiz hava içeren bir alana girdiğini ancak içeride kimsenin bulunmadığını söyledi.
Madende tümünün öldüğü düşünülen işçilerin yaşları 17 ile 62 arasında değişiyordu. Çoğunluğunu Yeni Zelandalıların oluşturduğu madencilerin arasında İskoç ve Güney Afrika uyruklular da bulunuyordu. Madende yaşanan patlama anının maden gişirindeki kameralarla çekilen görüntülerini madencilerin ailelerine izleten yetkililer, patlamanın oldukça güçlü olduğunu ifade etti.