2287 öğrenci taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

2287 öğrenci taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şehrin köylerinde öğrenci sayısı az olduğundan üç yıldır taşıma sistemi uygulanıyor. İlköğretim öğrencileri her sabah otobüs ve minibüslerle en yakın merkez okullara gidiyor, akşam geri getiriliyorlar. Alınan yol 3 ile 15 kilometre arası değişiyor. Sistemin İstanbul'a maliyeti 400 milyar TL.

İstanbul sadece büyük bir kent değil. Bazı ilçelerinde köyler de var. İşte ilköğretim söz konusu olduğunda İstanbul'un bu köy yüzü ortaya çıkıyor. İlimizde yüzlerce öğrenci taşıma sistemiyle eğitim görüyor. Yani, öğrenci sayısı çok az olan okullardan öğretmenleriyle birlikte her sabah alınıyorlar, merkezlerdeki kalabalık okullara taşınıyorlar.

Bu sistem İstanbul'da Beykoz, Büyükçekmece, Eyüp, Silivri, Çatalca, Şile, Pendik ilçelerinde uygulanıyor. Geçen yıl bu taşımalı eğitimden etkilenen öğrenci sayısı 2 bin 287. Öğrencilerin taşındığı merkez okullarındaki normal öğrenci sayısı ise 9 873.

İstanbul’da 3 yıldır uygulanan bu taşımalı eğitimi maliyeti 400 milyar civarında.

Taşımalı eğitimin amacı eğitim verimini arttırmak. Öğrenci sayısı çok az olan sınıflar öğretmenleri ile beraber en yakın öğrenci sayısı fazla bir başka merkez okula gidiliyor.

Silivri örneği

Örneğin Silivri'de az sayıda öğrencisi olan 18 ilköğretim okulu bu sisteme alındı. Bunlardan dördü tamamen kapatıldı, diğer 14'ünde ise bazı sınıflar taşıma sistemine geçti. Bu okulların öğrencileri 7 merkez okula taşınıyor. Bu okullar, merkezden uzak, orman tarafında kalan köylerde bulunuyor.

Silivri'de öğrenci azlığı nedeniyle kapanan ve taşımalı eğitime geçen dört ilk öğretim okulu şöyle: Küçüksinekli, Büyüksinekli, Bekirli, Küçükkılıçlı. İlçede taşınan öğrenci sayısı 633.

Öğrencilerin taşındığı merkez okullar şöyle: Abdullah Akbulut, Fenerköy, Beyciler, Ortaköy, Kavaklı. Alipaşa Fethi Erkoç, ve Akören Ümit Aksun ilköğretim okulları.

Minibüsle köyden merkeze

Taşımalı eğitimin bir sakıncası kışın yağmur çamurda küçük sınıfların, özellikle ilkokul 1 ve 2. sınıfların kilometrelerce yol gitmek zorunda kalması. Bir de çocukların sıcak yemek yeme imkanının olmaması.

Uygulama şöyle gerçekleşiyor: Örneğin Sİlivri'de bulunan Sinekliköy, küçük bir köy. Tek bir öğretmeni var. Öğrenciler her sabah bir minibüs ya da otobüsle köyün belli bir yerinden başlarında öğretmenleriyle alınıyor. Merkezdeki Fenerköy İlköğretim Okulu'na götürülüyor.

Çatalca'da çocuklar sabah dokuza on kala araçlara biniyorlar. Üçü on geçe ders çıkışı geriye götürülüyorlar. Köyde okulun önüne bırakılıyor. Yağmur çamur olduğunda eğitimciler sürücülerle bir araya gelerek köyün iki noktası belirliyorlar. Orada çocuklar bırakılıyor. Herkesin kapısından toplanmıyor. Okullar arası mesafe 3-14 kilometre arasında değişiyor.

Çatalca 'da taşımalı eğitim üç yıldır uygulanıyor. 34 okulun öğrencileri 12-13 merkez okula taşınıyor. Bu sisteme kimi köyden 20, kimi köyden 60 öğrenci katılıyor.

Merkez okullarının seçiminde öğrenci sayısı önemli. Ancak kimi zaman aralarında soğukluk olan iki köyden biri çocuklarını komşu köydeki okula göndermek istemiyor. Bunun yerine merkez okula göndermeyi tercih ediyor.

Kimi zaman bu yakın okul başka bir ilde bile olabiliyor. Çatalca'nın Tekirdağ il sınırları içindeki bir okula öğrenci taşıması gibi.

Taşıma sistemi

Eskiden birleştirilmiş sınıflarda eğitim öğretim yapılıyordu. Öğrenci sayısı çok az olan okullarda beş sınıfın toplam öğrenci sayısının 40 olduğunu düşünelim. Öğretmen, birinci ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerini aynı sınıfa sokuyor ve hepsine birden eğitim vermeye çalışıyordu. Aynı sınıfta farklı yaş ve düzeyde birkaç grubun bir arada olması büyük sorun yaratıyor, verimi düşürüyordu. Bu nedenle taşıma sistemine geçildi. İlk uygulama Tekirdağ'da başladı. Türkiye genelinde taşımalı eğitimin maliyeti yaklaşık 36 trilyona ulaşıyor.

ÇATALCA'DA BÜTÜN ÖĞRENCİLERİ TAŞINAN OKULLAR

Taşınan okul Öğr. sayısı Taşındığı Okul

Balaban 31 Durusu

Başak 31 Çiftlikköy

Ömerli 32 Hadımköy

Yeşilbayır 30 Hadımköy

İnceğiz 34 Kabakça

Belgrat 35 Karacaköy

Örcünlü 32 Kestanelik

Kızılcaali 33 Kestanelik

Bahşayiş 38 M.A.Ersoy

Celep 25 Ormanlı

Hisarbeyli 35 Ormanlı

Yaylacık 11 Aydınlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!