Güncelleme Tarihi:
Dünya Günü nedir?
Yıl 1970'ti. Harvard Hukuk Fakültesi öğrencisi Denis Hayes tipik bir Amerikalıydı. Muazzam bir düşü, pek iddialı bir ideali vardı. Dünya çapında dünya için el ele, omuz omuza verilmesini sağlamak. Denis Hayes, ‘‘Kim demiş dünyayı değiştiremezsiniz diye? Bir tek insan bile dünyayı değiştirebilir!’’ dedi ve yılın bir gününü, 22 Nisan'ı, Dünya'nın yaş günü ilan ettirdi.
Geleneksel Dünya Günü (Earth Day) Türkiye'de ilk kez geniş çaplı kutlanacak. Earth Day 2000 Komitesi, ÇEKÜL Vakfı'nı Türkiye ulusal koordinatörü tayin etti. Dünya Günü kendisine, çevresine ve yaşadığı yeryüzüne saygılı, bilinçli, sorumlu, umutlu insanları her yıl 22 Nisan'da buluşturmayı amaçlıyor. Tarihin en büyük organizasyonuna bu yıl 168 ülkeden yarım milyar insanın katılması bekleniyor.
Bir hilalin ardından bir güneş doğuyor ve Dünya Günü 2000'i sembolize ediyor. 22 Nisan'daki büyük gün için geri sayım hızlandı. Geçenlerde gönderilen bülten bu yıl genel temanın ‘‘Temiz Enerji’’ olduğunu duyuruyordu. Bir başka önemli habere göre, merkezi ABD'nin Seattle kentindeki Earth Day 2000 Komitesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'nı (ÇEKÜL) bu özel etkinliğin Türkiye ulusal koordinatörü seçti. 1990'dan bu yana Türkiye'de kültürel ve doğal mirasın korunması için seferber olan ÇEKÜL'ün diğer başarısı ise EUROPA NOSTRA üyeliğine kabul edilmesi oldu. İki yüzü aşkın gönüllü kuruluşun oluşturduğu 37 yıllık federasyon, Avrupa kültürel mirasını korumayı ve geliştirmeyi amaçlıyor.
ÇEKÜL Genel Koordinatörü Handan Dedehayır Dünya Günü 2000'e dair planlarını, amaçlarını şöyle aktardı: ‘‘Sağlıklı, güvenli, ekonomik bir dünyada yaşamalıyız. Bilinçli bir kitle işbirliğine önderliği hedefliyoruz. Bu tamamen sivil bir hareket. Herkesin dünya vatandaşı olarak sorumluluğu var. Temiz Enerji teması konusunda bir ısrar söz konusu değil. Şu anda temamız açık, temiz enerji bunlardan biri. Bu konunun genel anlamda işlenmesini ve çevre koruma bilincinin yerleştirilmesini istiyoruz. Güneş, rüzgar ve öteki yenilenebilir kaynakları kullanarak daha temiz, güvenli ve ucuz enerji üretebiliriz. Etkinliklerimizi ABD'ye rapor olarak bildireceğiz. Geçen yıl Güney Kore çok etkili, başarılı Dünya Günü kutlamaları yaptı ve kredi talebi Dünya Bankası tarafından sıcak karşılandı.’’
ÇEKÜL Vakfı daha önceki yıllarda da Dünya Günü etkinliklerinde yer aldı. Vakıf, 2000 ulusal sloganının seçilmesi, kampanyanın belirlenmesi için geçen perşembe ‘‘Dünya Günü 2000’’ projesini masaya yatırdı.
Bazı örnek etkinlikler neler olabilir? O gün otomobilinizi dinlendirip, kirli havayı temizlemek için gereken 17 ağacı kurtarabilirsiniz. Mahallenizde bir park oluşturabilirsiniz. Tehlikeli ev atıkları toplama programı başlatabilirsiniz. Çevre sorunlarını dile getiren bir oyun, bir kitap yazabilirsiniz.
ÇEKÜL'ün bülteninin son satırları 22 Nisan Dünya Günü'ne davet ediyor: ‘‘Bu Dünya Günü'nde dünyayı değiştirmeye katkıda bulunun. Dünya çapında büyük bir olayın parçası olun.Unutmayın, Dünya Sizin Ellerinizde! Hep birlikte, daha olumlu bir dünyaya doğru!’’
Dünya Günü ilginizi çekiyorsa ÇEKÜL Vakfı'nın 212-249 64 64 no.lu telefonundan ve www.cekulvakfi.org.tr Web sitesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.