22.5 yıl hapisleri istendi bugün hepsi beraat etti

Güncelleme Tarihi:

22.5 yıl hapisleri istendi bugün hepsi beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 14:51

Beyoğlu Tarlabaşı’nda 15 Aralık 2014 günü Narkotik polisi, uyuşturucu ticareti yaptıkları gerekçesi ile 4 kişiyi yakaladı. Bu kişiler 6 ay tutuklu kaldı. Haklarında 22.5 yıl istemi ile dava açıldı. Olay bölgesini gösteren bir kamera vardı. Polis bu kamerayı açamadığını söyledi. Ancak bilirkişi o kayıtlara ulaştı. Kayıtlar, polisin tuttuğu tutanak ile çelişir durumdaydı. O sanıkların tamamı bugün beraat etti.

Haberin Devamı

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne konu olay geçtiğimiz yıl 15 Aralık günü yaşandı. Narkotik Polisi anılan gün saat 15.00 sıralarında 15-20’ye yakın kişiyi gözaltına aldı. Kimi midyecilik yapan kimi o bölgeden geçen bu kişileri tek-tek toplayan polis o Kalyoncu Kulluk Caddesi ile Simitçi Sokak'ın kesiştiği noktada bulunan bir çay ocağında topladı. Polis tutanağında, yapılan işlemin bir ihbar doğrultusunda yapıldığı anlatıldı.

Çay ocağında bir araya getirilen kişilerin önemli bir bölümü salıverildi. Geride ocağı işleten R.G., E.K., B.İ. ve İ. Y. kaldı. Polisin iddiasına göre bu kişiler bölgede uyuşturucu ticareti yapıyorlardı.

4 KİŞİ HAKKINDA DAVA
Konu ile ilgili polisin hazırladığı tutanak savcılığa sunuldu. Mahkemeye çıkarılan 4 kişi uyuşturucu ticareti yapmakla suçlandı; 4’ü de tutuklandı. Tutanağa göre sanıklardan B.İ. polisten kaçmaya çalışırken yakalandı. Yine tutanağa göre bu kişi, üzerinde çıkardığı bir poşeti yere atarak kendisinden uzaklaştırmaya çalıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tutuklu sanıklar hakkında iddianame hazırladı. 20 Şubat tarihli iddianamede sanıkların her biri için 22,5’ar yıl hapis cezası istendi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti ve yargılama başladı.

Haberin Devamı

HEYET CD’Yİ İZLEDİ ‘TAHLİYE’ DEDİ
İlk celseye bir hafta kala sanıklardan E.K.’nın avukatı Alper Sarıca, polislerin ‘açamadık’ dediği kayıtları bir bilirkişiye inceletti. Adli bilirkişinin hazırladığı rapor dosyaya sunuldu. Olay anını gösteren kayıtların bir bölümü de CD’ye kopyalandı. Anılan CD’de, B.İ., polis tutanağında yer alanın aksine elinde cep telefonu sakin bir şekilde yürürken yanına gelen bir polis tarafından alınıyor. Av. Sarıca, 6 Mayıs’taki ilk duruşmada mahkeme heyetinden CD’yi izlemelerini talep etti. Heyet duruşmaya ara verdi kayıtları izlemeye koyuldu. Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme birbirlerini dahi tanımayan 4 kişinin de tahliyesine karar verdi.

TAMAMINA BERAAT VERDİ
Tutuksuz yargılanan sanıkların davasında bugün karar çıktı. Mahkeme, duruşma savcısının bir önceki celse verdiği mütalaaya aykırı olacak bir karar verdi. Mahkeme, duruşma savcısının 15 yıl hapsini isteği tüm sanıkların beraatine karar verdi. Mahkeme, sanıkların avukatlık masraflarının da Hazine’den karşılanmasını hükmetti.

POLİS TUTANAĞI GERÇEĞİ YANSITMADI
Bir kısım sanığın avukatı Alper Sarıca karara ilişkin yaptığı değerlendirmede “Uyuşturucu madde ticareti suçlarında genelde kimliği belirsiz kişilerce ihbar yapılıyor. Polisler tarafından operasyon yapılıp suç delili ve şüpheli ele geçirilerek tutanak tutuluyor. Bu polis tutanağı genelde iddianameye ve gerekçeli karara aynen esas alınıyor. Bu tutanak karşısında yargılama aşamasında sanık lehine ileri sürülen delillere çoğu kez itibar edilmiyor. Bu davada polis tutanağının gerçeği yansıtmadığı açıkça ortaya çıkmış, mahkeme sanıkların oldukça ciddi bir suçlama ile tutuklanmasına ve yargılanmasına neden olan bu polis tutanağına itibar etmeyerek tüm sanıkların beraatine karar verdi. Beraat kararının verildiği duruşmanın olayın yıldönümüne denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür” dedi. Av. Sarıca, haksız yere 6 ay tutuklu kalan müvekkilleri için tazminat davası da açacaklarını söyledi.
dgokce@hurriyet.com.tr

 

BAKMADAN GEÇME!