21 yıl sonra köylerine döndüler

Güncelleme Tarihi:

21 yıl sonra köylerine döndüler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 20:13

ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde, çatışmalı ortam ve güvenlik nedeniyle 21 yıl önce boşaltılan Hisar Köyü’ne dönenler ayakta sağlam olarak kalan tek yapı olan köy camii minaresinden ezan okudu. Hisar köylüleri, her türlü zorluğa rağmen eski evlerine dönmek istediklerini ancak bu süreci sabote etmek isteyenler olduğunu belirterek, yetkililere bu konunun araştırılması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Bir dönem şiddetli çatışmaların görüldüğü ancak çözüm süreci ile güvenli hale gelen Cudi Dağı eteklerinde bulunan Hisar Köyü eski sakinleri bugün köylerine giderek, inceleme yaptı. Çatışmalı ortam ve güvenlik nedeniyle 1992 yılında boşaltılan Hisar Köyü’ne gidenler, köyde ayakta kalan ve sağlam olan tek yapı olan köy camii minaresine çıkarak temsili ezan okudu. Köylüler daha sonra toplu olarak kazasız, belasız dönüşlerinin sağlanması için dua etti.

Köyde yaptıkları incelemeden sonra konuşan köylüler, köye yol, su elektrik ve altyapı hizmetlerinin getirilmesini istedi. 1992 yılında yerleştikleri Silopi İlçesi’nden köylerine gidenler, yolda gördükleri taş ve toprak barikatları yanlarında getirdikleri kazma ve küreklerle temizleyerek yolu ulaşıma açtı.

Hisar Köyü sakinlerinden İbrahim Döner, köylerinin 21 yıl önce boşaltıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Köyümüze dönmeyi, yolumuzun yapılmasını, elektriğin verilmesini istiyoruz. Köyümüze tekrar gidebildiğimiz için Başbakan’a selam gönderiyorum. Ondan bir ricamız daha vardır. Köyümüzün konutlarını yaptırsınlar."

Normal şartlar altında özel idarenin köy yolunu açması gerektiğini savunan Mehmet Maştuğ da, şunları söyledi:

"Gördüğünüz gibi bütün köylü kendi imkanları ile köylerine gidebiliyor. Normalde özel idarenin köy yollarını açması gerekirken, köylüler kazma ve kürekleri ile kendi imkanlarıyla yolunu açıyor. 30-35 yıllık insanın kendi doğduğu, büyüdüğü yere hasretle, Mersin’den, Antalya’dan, İstanbul’dan geliyor. Bu bir işkencedir. Barış süreci diye birşey var, fakat hiçbir köyün yolu yapılmıyor. İmkanlar tanınmayacak halde."

Köydeki okulun 1955 yılında yapılarak eğitime açıldığını, kendisinin de 1961 yılında okula başladığını anlatan 61 yaşındaki Abdurrahman Yanalak, şöyle dedi:

"1966 yılında ilkokul diplomamı buradan almıştım. Köye dönmemiz için Başbakan Erdoğan’ın yardımcı olmasını istiyoruz. 21 yıl önce köyümüzde 250 hane vardı. Silopi ve Cizre’nin en büyük köyü burasıydı. Buraların hepsi bahçeler ile doluydu. Herkesin tapusu da vardı. Devlet her yeri serbest etti, korucular bizi rahat bırakmıyor. Bizim yolumuzu kesiyorlar. Biz barış istiyoruz. Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Köyümüze bakmak istiyoruz. Biz de herkes gibi köyümüze dönmek istiyoruz."

Çevredeki köy korucularının köylerine yerleşmelerini istemediği için kendilerine zorluk çıkardığını ileri süren Adan Onan ise şöyle konuştu:

"Yolun kapatılmasına ve bütün zorluklara rağmen köyümüze ulaştık. Yolun kapatılması bizi endişeye soktu. Acaba bugün barış sürecini baltalamak için mi yapıldı? Ya da başka bir şey mi var altında? Bilmiyoruz. Korucular tarafından kapatıldığını biliyoruz. 21 yıldan beridir ibadet yapılmayan camimizde bir arkadaşımız sembolik olarak ezan okudu. Tabi ki köyümüzde yaşamak istiyoruz. Köyümüze dönmek istiyoruz ama kendi imkanlarımız ile değil, devletin sağlayacağı imkanlar ile dönmek istiyoruz. Yol ve evlerimizin yapılması, tarla, bahçelerin tazminatının ödenmesini istiyoruz. Biz barış sürecinin ilerlemesini istiyoruz. Hükümete de sesleniyoruz; Bu olanakları bize sağlasın. Başbakan’dan, Cumhurbaşkanı’ndan bekliyoruz. Burada yaşamak istiyoruz. Köylüler de kendi imkanları ile yollarını açtılar. Elleri ile açtılar. Gelmek istiyorlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!