Güncelleme Tarihi:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşünün 20’nci gününe, geceyi geçirdiği Kocaeli’nin İzmit ilçesi Arasta Park mevkisinden başladı. Kılıçdaroğlu yürüyüş öncesi Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan ve İzmit’in kurtuluşu sırasında şehit olanların mezarlarını ziyaret etti. Daha sonra açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
SİYASİ PARTİNİN ŞUBESİ
“Adalet Yürüyüşü’nün bizce anlamı çok büyük. Bu, toplumun büyük kesimi tarafından hissediliyor. Türkiye’nin temel bir sorunu var. Özellikle 20 Temmuz’dan sonra Türkiye hızla bir parti devletine dönüştü. Bütün kamu kuruluşları, üç aşağı beş yukarı, bir siyasi partinin şubesine dönüştü. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan MİT Müsteşarlığı’na kadar BDDK’dan tutun bakanlıklara kadar her şey bir siyasi partinin şubesine dönüştü ve parti devleti oluştu. Bu da bizim demokratik parlamenter sistemimize köklü zararlar veriyor.
Yürüyüşün bir anlamı da kendi ülkemizde düşüncelerimizi özgürce ifade edebileceğimiz ve devletin bir partiye değil, 80 milyona hizmet edebilecek bir konuma gelmiş olması amacıyla yolumuza devam ediyoruz. Dolayısıyla siyasi iktidarın yürüyüşümüze kulak kabartması, niçin ve hangi gerekçeyle yürüdüğümüzü biraz daha dikkatli izlemesi en temel arzularımdan birisidir. Yolumuza devam edeceğiz.”
BAŞVURUYU İMZALADI
Basın toplantısının sonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, elinde bir dosya ile Kılıçdaroğlu’nun yanına gelerek, 16 Nisan referandumuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru dilekçesini Kılıçdaroğlu’na verdi. Kılıçdaroğlu, dosyayı imzalarken “Referandum yapmıştık ve bu referandum maalesef, üzülerek ifade edeyim, Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu karar nedeniyle gayrimeşru hale geldi, meşruiyetini büyük ölçüde yitirdi. Şimdi dilekçemizi hazırladık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyoruz. İlk imzamı da buraya atıyorum” dedi.
VEKİLLERDEN BARİKA
İzmit’ten geçişi sırasında sevgi gösterileriyle karşılanan ve üst geçitlerden geçeceği yola karanfiller dökülen Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, kamp alanına girişleri sırasında protesto edildi. Bir grup milletvekili, protestocular ile yürüyüşçüler arasında sıralanarak herhangi bir temas olmasını engellemeye çalıştı. Yürüyüşe sanatçılar Ferhat Tunç, Mazlum Çimen ile EMEP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Levent Tüzel, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Özgür Gündem davası kapsamında 133 gün tutuklu kalan dilbilimci Necmiye Alpay, eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan ve eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar da katıldı. Kortejde, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün annesi Halime Encü ve Uludereli anneler de yer aldı. Yürüyüşün öğleden sonraki bölümünde ise Bedri Baykam, Müjdat Gezen ve Bulutsuzluk Özlemi Grubu’nun solisti Nejat Yavaşoğulları’nın da aralarında bulunduğu 40 sanatçı vardı.