Güncelleme Tarihi:
KYK yurt sonuçları dün akşam saatlerinde öğrencilerin erişimine açıldı. Milyonlarca öğrencinin kalacak yer problemine çözüm üreten Kredi ve Yurtlar Kurumu, E-Devlet üzerinden taahhütname onayını almasıyla birlikte yurt kayıtlarını tamamlayacak. Bu aşamaların tamamlanmasının ardından öğrenciler, 17 Eylül tarihinde açılacak olan yurtlara yerleşebilecek. Peki, yurt kayıt belgeleri neler olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
KYK YURT BAŞVURU SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
İLK YEDEK YERLEŞTİRMELER 20, 24 VE 27 EYLÜL'DE
Öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için ilk üç yedek yerleştirme tarihi de açıklandı. Buna göre ilk yedek yerleştirme 20 Eylül’de, ikinci yedek yerleştirme 24 Eylül’de, üçüncü yedek yerleştirme de 27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Ayrıca yıl içerisinde hizmete açılacak yeni yurtlara da kurumsal internet sitesinden duyuru yapılmak suretiyle yurt başvurusu alınarak öğrenciler yurtlara yerleştirilmeye devam edilecek.
KAYIT ÜCRETİ NEREYE ÖDENECEK?
İlk kayıt ücretleri, Ziraat Bankası üzerinden ödenecek. Yurt hakkı kazanan öğrenciler, kendilerine verilen süre içerisinde öncelikle Ziraat Bankası şubelerinden, ATM'lerinden veya http://yurtkur.gsb.gov.tr adresinde yer alan "e-ödeme" ekranından ilk kayıt ücretini ödeyebilecek.
İlk kayıt ücreti, öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösteriyor. Yerleştirme işlemini takip eden ay itibarıyla sadece aylık yurt ücreti ödenecek. Güvence bedeli ise bir defaya mahsus alınmakta olup yurttan kayıt sildirildiğinde iade ediliyor. KYK yurtlarının aylık ücretleri, 168 TL ile 285 TL arasında değişiyor. KKTC yurtlarında bu rakam 300 TL olarak uygulanıyor.
İLK KAYIT ÜCRETİNİ YATIRDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?
İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle E-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise başvuru sonuç ekranında belirtilen tarihler arasında istenilen belgeler yurt müdürlüğüne teslim edilmelidir.
KAYITLAR E DEVLET'TEN YAPILACAK
İlk kayıt ücretini ödeyen öğrenciler yurt kayıt işlemlerini, e-Devlet şifresi ile turkiye.gov.tr adresindeki YURT KAYIT İŞLEMLERİ linkinden taahhütname onayı yaparak tamamlayacak. Öğrencilerin kayıt işlemi için yurdun bulunduğu şehre gidip başvurma zorunluluğu bulunmuyor.
İlk kayıt ücretini ödeyen öğrencilerin yurt kayıt işlemlerini 19 Eylül saat 23.59’a kadar tamamlamaları gerekiyor. Bu tarihe kadar öğrenciler e-Devlet’e giriş yaparak YURT KAYIT İŞLEMLERİ linkinden taahhütname onayı yapabilecekler.
İlk yerleştirme sonrası yerleşen öğrenciler, 17 Eylül’den itibaren yurtlarda barınabilecek. Akademik takvim başlangıcına göre barınmaya başlamayan öğrencilerin yurt müdürlükleri ile iletişime geçerek durumlarını bildirmeleri gerekiyor.
Yurtta barınmaya başlanıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde en az 4 adet fotoğraf, öğrenci belgesi ve Kurum tarafından yapılması muhtemel geri ödemelerde kullanılmak üzere öğrencinin kendisine ait bir IBAN numarasının yurt müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor.
YURTLARIN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Resmî Twitter Hesabı'ndan yapılan açıklamaya göre yurtlar, 17 Eylül 2018 tarihinden itibaren açılarak hizmet vermeye devam edecek. Kurumun hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Gençler! Sizler için 7/24 çalışıyoruz. Gerçekleştirilen yeni düzenleme ile huzur, güven ve konforunuz için #KYKYurtları17EylüldeAçılıyor"
KYK BURS VE KREDİ BAŞVURUSU NE ZAMAN?
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından geçtiğimiz yıl, lisans öğrencileri için aylık 425, yüksek lisans öğrencileri için 850, doktora öğrencilerine bin 275 lira ödenmişti. 2018 KYK burs ve öğrenim kredisi başvuruları henüz başlamadı. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında KYK burs ve öğrenim kredileri başvuruları, ekim ayının ilk haftalarında başlıyor. Konu hakkında resmi bir açıklama ya da gelişme olduğu takdirde haberimizden okuyabilirsiniz.
YURTTA KALMAYA HAK KAZANAN VE İLK KAYIT ÜCRETİNİ YATIRARAK ONAY İŞLEMİNİ YAPAN BİR ÖĞRENCİNİN KAÇ GÜN İÇERİSİNDE YURT MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURUP İŞLEMLERİNİ YERİNE GETİRMESİ GEREKMEKTEDİR?
İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Öğrenciler belirtilen tarihte yurtta kalamayacak ise yurt müdürlüğü ile iletişime geçip izin almalıdır. Yedek listeden yurda yerleşen öğrenciler ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamalıdır; yurtta kalamayacaklar ise yurt müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir.
ÜCRETSİZ BARINMA HAKKI OLAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar
Devlet koruması altında olan öğrenciler
Anne ve babası (her ikisi de) vefat etmiş olanlar
Şehit ve gazi çocukları
Gaziler
Kurum yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.
ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER
Başvuru esnasında özel ve öncelikli durumu olduğunu beyan eden öğrencilerin yurtta barınmaya başladığı tarihte ilgili belgeyi yurt müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. İlgili belgenin ibraz edilmemesi durumunda öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacak.
YURT ÜCRETİNİN ZAMANINDA ÖDENMEMESİ HALİNDE NE YAPILMALIDIR?
Yurt ücretini ayın son iş gününde ödemeyen öğrencilerin güvence bedelinden mahsuplaştırma işlemi yapılmaktadır. Öğrencilerin, yurt ücretini ödemedikleri ayı takip eden ayın en geç 10’uncu günü güvence bedelini tamamlaması gerekmektedir. Ayın 10’uncu gününün resmi tatil olması durumunda, yurt ücreti takip eden ilk iş günü yatırılmalıdır. Bu kıstasa uygun olarak yurt ücretini yatırmayan öğrencilerin kayıtları silinir. Güvence bedeli kalmış ise bu bedel öğrencilere il müdürlüğü tarafından iade edilmektedir.