Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çekilişin ardından gözler Hac kura sonuçları açıklamasına çevrildi. Hacı adaylarının da bulunduğu salonda gerçekleştirilen 2018 Hac kura çekilişi, tüm sonuçların belli olmasının ardından Diyanet'in resmi web sitesi üzerinden yayımlanacak. Bu aşamadan sonra ise sıra sorgulama işlemine gelecek. Peki, Diyanet Hac kura sonuçları sorgulama işlemi nasıl yapılacak? İşte, 2018 Diyanet sonuç sorgulama ekranı hakkında bazı bilgiler
Hac kura sonuçları 2018 yılının hacı adaylarını belirleyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın garantörlüğünde organize edilen Hac kuraları, canlı yayınla kamuoyuna açık bir şekilde tamamlanacak. TRT Diyanet TV üzerinden izlenebilecek olan kura çekilişinin ardından sonuçlar, vatandaşların erişimine açılacak. İşte, hacı adaylarının merakla araştırdığı Hac kura sonuçları
Hac kuraları sorgulama ekranı aktif olduğu an haberimizde ilgili adresi bulabileceksiniz
HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur'a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.
Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.
HAC KURASINA KİMLER KATILABİLECEK, KURA NASIL ÇEKİLECEK?
Hac vazifesi için ilk defa başvuran adaylar ve daha önce başvurup ismi kurada çıkmayan adayların tamamı 2018 hac kuralarında yer alacak. Hac kurası halka açık bir şekilde ve bilgisayar ortamında yapılacak. Kuranın ilk kısmı canlı olarak yayınlanacak, hacı adayları canlı yayında isimlerini ekranlardan takip edebilecek. Daha önceki senelerde başvurup isimleri çıkmayan hacı adaylarının mağduriyetini gidermek adına uygulanan katsayılı kura sistemi bu yılda kurada yer alacak. Daha önceki senelerde bir veya birden fazla kez başvurup ismi kurada çıkmayan hacı adaylarının isimleri, ilk kez başvuran adaylara oranla daha fazla kurada çıkacak.
KATSAYILI KURA SİSTEMİ NEDİR?
Katsayılı kura sistemi, hac başvurusu yapan ancak kurada ismi çıkmayan hacı adaylarının mağduriyetini gidermek adına kullanılan bir sistemdir. Hacı adaylarının isimleri başvurdukları her yıl için belirli bir oranda katlanarak kura listesine girer. Böylece ilk kez başvuran hacı adaylarına oranla isimleri kurada daha çok yer alır.
Hac
İslam’ın beş esasından birisi de hac’dır. Hicretin 9’uncu yılında farz kılınmıştır. Haccın farz oluşu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.
Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:
“Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır.)” (Al-i İmran Sures, 97)
Peygamberimiz(S.A.S) de şöyle buyurmuştur:
İbni Ömer (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: "İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, “Îmân”, 1, 2; Tefsîru sûre (2), 30; Müslim, “Îmân”, 19–22. Ayrıca bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, îmân 13.)
Haccın Faydaları
Her şeyden önce hac, Allah’ın emridir ve bunun için yerine getirilmesi gerekir. Bununla beraber haccın pek çok faydaları vardır. Şöyle ki:
Hac, günahlara kefarettir. Allah rızası için hacceden kimsenin küçük günahları bağışlanır.
Nitekim Peygamberimiz;
“Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hac’dan)” döner (Buhari, “Hacc”, 4.) buyurmuştur.
Resul-i Ekrem Efendimizin doğup büyüdüğü, İslam dininin dünyaya yayıldığı kutsal yerleri görmek, insanın maneviyatını yükseltir ve dini duygularını kuvvetlendirir. Kişinin hac esnasında normal elbiselerini çıkararak ihrama girmesi ona mahşer gününü hatırlatır. Ayrıca hac yolculuğu, insana zorluklara karşı dayanma gücü kazandırır.
Diğer taraftan mala olan bağımlılığı azaltarak, fakirlere ve yoksullara karşı merhamet duygularını geliştirir.
Hac, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanları yılda bir defa bir araya getirip birbirleriyle tanışmalarını, birbirlerinin dert ve problemlerine çözüm üretmelerini sağlar.
Ülkeleri, dilleri ve renkleri ayrı olan Müslümanların aynı gaye için bir araya gelmeleri ve hep birlikte Allah’a yönelerek ibadet edip O’ndan af bağış dilemeleri, ruhları arındırarak İslam kardeşliğini güçlendirir.
Sosyal durumu ne olursa olsun, her seviyedeki Müslümanın ihrama girerek aynı kıyafet içinde bulunması, doğuşta Allah katında eşit oldukları fikrini hatırlatır.
Hac Kimlere Farzdır?
Hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadet olan hac, şu şartları taşıyanlara farzdır;
Müslüman olmak.
Akıllı olmak.
Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
Hür olmak.
Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)
Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.
Haccın Edasının Şartları
Yukarıda sayılan şartlardan başka, hac görevini bizzat yapmak için bazı şartlar daha vardır. Bunlara, Haccın edasının şartları denir ve şunlardır:
Vücutça sağlıklı olmak. Kör, kötürüm, felçli ve hac yolculuğuna dayanamayacak kadar hasta ve yaşlı olmamak. Hapiste olmak gibi hacca gitmesine bir engeli bulunmamak. Yol güvenliği olmak. Kadının yanında kocası veya evlenmesi caiz olmayan bir mahremi bulunmak.(156.)
Kocası ölmüş veya boşanmış olan kadının iddet süresi bitmiş olmak.
Haccın Sahih Olmasının Şartlan
Müslüman olmak.
Akıllı olmak.
İhrama girmek.
Haccı belirli zamanda yapmak.
Vakfe, tavaf ve sa’y gibi menasikten her birini tayin edilen yerlerde yapmaktır.
Haccın Vakti
Hac ayları, hac menasikinin başlayıp devam ettiği Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce’nin ilk on günüdür. Hac, bu aylarda yapılır.