G20 nedir? G20 Zirvesi'ne katılacak ülkeler hangileri, hangi konular görüşülecek?

Güncelleme Tarihi:

G20 nedir G20 Zirvesine katılacak ülkeler hangileri, hangi konular görüşülecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 09:44

İki gün sürece olan G20 Zirvesi bugün başlıyor. Almanya'nın ‘Birbirine bağlı bir dünyayı şekillendirmek' sloganıyla gerçekleştirdiği zirvede, kendi gündemi dışında, terörle mücadele, Suriye ve Ukrayna'daki ihtilaf gibi uluslararası konuların da ele alınması planlanıyor. Peki G20 nedir? G20 Zirvesi'ne katılacak ülkeler hangileri, hangi konular görüşülecek?

Haberin Devamı

G-20 zirvesi son günlerin en çok konuşulan konusu oldu. ası bekleniyor. İlk zirvesini 1999 yılında Berlin'de yapan 20'ler Grubu olarak bilinen zirve, uluslararası örgüt statüsünde bulunmuyor. Bu nedenle de aldığı kararların doğrudan yasal bağlayıcılığı ya da yaptırım gücü yok. Peki G-20 nedir? Zirveye bu yıl hangi ülkeler katılacak? G20 zirvesi hakkında bilinmesi gerekenler derledik...

G20 NEDİR?

20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.

G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor. G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. İspanya, İsviçre, Norveç, İran, Tayvan ve Venezüella ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

Haberin Devamı

BU YIL G-20’YE KATILIM SAĞLAYACAK ÜLKELER

ABD'yi temsilen Donald Trump, Arjantin'i temsilen Mauricio Macri, Avustralya'yı temsilen Malcolm Turnbull, Birleşik Krallık'ı temsilen Therese May, Brezilya'yı temsilen Michel Temer, Çin'i temsilen Şi Cinping, Endonezya'yı temsilen Joko Widodo,

Fransa'yı temsilen Emmanuel Macron, Güney Afrika'yı temsilen Jacob Zurna, Güney Kore'yi temsilen Hwang Kyo-ahn, Hingistan'ı temsilen Narendra Modi, İtalya'yı temsilen Paolo Gentiloni, Japonya'yı temsilen Shinzo Abe, Kanada'yı temsilen Justin Trudeau, Meksika'yı temsilen Enrique Pena Nieto, Rusya'yı temsilen Vladimir Putin, Suudi Arabistan'ı temsilen Selman bin Abdülaziz Kral ve Türkiye'yi temsilen Recep Tayyip Erdoğan katılım sağlayacak.
Zirveye Avrupa Birliği adına katılım sağlayacak iki isim bulunuyor. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Cleude Juncker yer alacak.

G-20'ye davet edilen konuklar arasında ise 2017 Afrika Birliği dönem başkanı Alpha Conde, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc yer alıyor.

TÜRKİYE G-20 KONULARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12. G20 Liderler Zirvesi'ne katılımına ilişkin yazılı basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Hamburg şehrinde 7-8 Temmuz 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan 12. G20 Liderler Zirvesi'ne katılacaklardır. G20 Zirvesi, küresel gündemin başlıca konuları arasında yer alan güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyüme hedefine yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi için önemli bir fırsat niteliği taşımaktadır. Uluslararası ticaret, kalkınma, istihdam, sağlık, dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal etkileri, iklim değişikliği, terörle mücadele ve mülteci krizi gibi konuların da Hamburg'da ele alınacak olması, zirvenin önemini artırmaktadır. Zirve, anılan konular başta olmak üzere, küresel gündem ve G20'nin rolüne ilişkin ülkemizin görüşlerinin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından liderlere paylaşılmasına da imkan sağlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, zirve vesilesiyle bazı liderler ve uluslararası kuruluşların yetkilileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de planlanmaktır."

 

BAKMADAN GEÇME!