Güncelleme Tarihi:
Vergilerin ödenme zamanlarından biri de Mart ayı. 1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödenmesi gereken bir vergidir. Taşınmaz olarak belirtilen bu malların emlak vergileri vergi mükellefleri tarafından ödenmelidir.
Emlak vergisi ödemek için mükellefler bağlı bulundukları belediyelerin emlak servislerine müracaat ederek ödemelerini gerçekleştirebilir. Taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödenmesi gerekiyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarası yazılarak yapılabiliyor. Ayrıca, emlak vergisi internet üzerinden de online bir şekilde ödenebiliyor. Belediyelerin e-belediye portalından sisteme giriş yapılarak ödemeler online şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bütün belediyeler e-belediye sistemine geçmedi bu yüzden kontrol etmek gerekiyor.
Emlak vergisi ödemek için mükelleflerin her bir gayrimenkul türü için (arsa,arazi,bina ve işyeri ) ayrı ayrı bilgi formu doldurmaları gerekiyor. Doldurması gereken emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden veya internet sitelerinden de temin edilebilir.
Emlak bildirimi için gerekli belgeler şöyle;
Tapu fotokopisi,
Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,
Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)
Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,
Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası
Emlak Vergisi 1. Taksit ödemesinin başlangıç tarihi 1 Marttır. 1. Taksit son ödeme tarihi ise 31 Mayıs’tır.
Emlak Vergisi 2. Taksit ödemesinin başlangıç tarihi 1 Kasım’tır. 2. Taksit son ödeme tarihi ise 1 Aralık günü son bulmaktadır.
Taşınmaz mallara (arsa,arazi,mesken ve işyeri) ait vergiler ödeyeceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanır.
Maliye Bakanlığı, 2016 yılı için oranı yüzde 5,58 olarak belirlemiştir. Yani, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (%5,58/2) %2,79’dur.
Vergi oranları arsalar için %0.6, araziler için %0.3, meskenler için %0.2 ve işyerleri için %0.4’ dür.
Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır. Bu yüzden mükelleflerin tarih konusunda dikkatli olmaları gerekir.